Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 Mart 2015 Pazartesi

SUSAMLI HALKA, PEYNİRLİ POĞAÇA, ZEYTİNLİ POĞAÇA


Merhaba dostlarım... 
Canım annemin elinden güzel bir tarif daha...


SUSAMLI HALKA, PEYNİRLİ POĞAÇA, ZEYTİNLİ POĞAÇA
Malzemeler:
1 paket margarin veya tereyağı (250 gr) (Oda sıcaklığında)
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı zeytinyağı
1 paket kabartma tozu
8 çay kaşığı şeker
çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un

İçi İçin Malzemeler:
350 – 400 gr beyaz peynir
10 - 15 adet siyah zeytin

Üzeri İçin Malzemeler:
1 yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
Susam
Çörekotu

Yapılışı:

Bir kaseye peynirimizi koyalım.Arzuya göre ezelim, rendeleyelim veya dilimleyelim. (Ben poğaçaya peyniri dilimleyip koyuyorum.)

Zeytinlerin çekirdeklerini çıkaralım.
Yumurtanın akını ve sarısını ayrı kaselere ayıralım.
Susamı yayvan bir kaseye koyalım.
Fırın tepsisini yağlayalım veya yağlı kağıt serelim.




Un hariç bütün hamur malzemelerini hamur yoğurma kabımızın içinde karıştıralım ve unu yedire yedire ilave ederek hamurumuzu kulak memesi kıvamında yoğuralım.


Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım ve elimizde daire şeklinde açalım. İçine peynir dilimi koyalım ve çember hamuru ikiye katlayarak kapatalım. Yarım çember şeklindeki poğaçayı tepsimize koyalım.

Hamurumuzdan yine ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım ve elimizde daire şeklinde açalım. İçine zeytini koyup kenarları büzüştürerek toplayalım. Kapama yeri tepsiye gelecek şekilde tepsiye koyalım.


Poğaçalarımızın üzerine yoğurt ve yumurta sarısını çırpıp fırçayla sürelim. Peynirli poğaçaların üzerine çörek otu da serpelim.

Susamlı halka içinde istediğimiz büyüklükte hamur koparalım ve önce rulo yapalım,sonra hamurun uçlarını birleştirerek halka şeklini verelim. Önce yumurta akına sonrada susama batırıp tepsiye dizelim.



180oC'lik fırında üzeri ve altı kızarana kadar pişirelim.


Sedef'in Notu: Bu tarif 2 fırın tepsisi çıkıyor. Hem çok bereketli hem de çok lezzetli bir tarif. Ben bu tarifi hep peynirli, zeytinli ve susamlı diye yapıyorum ve insanlar farklı hamurlardan farklı pastalar yaptığımı düşünüyorlar. Sonuç olarakta tek hamurla üç çeşit çıkarıyorum. 
                                                                        AFİYET OLSUN.


6 yorum :

  1. ellerinize sağlık çok güzel görünüyorlar...

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık harika gözüküyorlar.

    YanıtlaSil
  3. Ellerimize sağlık diyeceğim Pınar hanım. Şimdi fırından çıkardım ve çocuklarım harika olmuş anne diye diye yiyorlar.yapmak isteyenler için yazmak istedim. Ben margarinle yaptım çok güzel kabardı. Sizinkiler az kabarmış tereyağı kullanınca poğaçalar az kabarır. bu notuda ben iletmiş olayım. Ama dediğim gibi her ikimizinde ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğinize çok sevindim. Afiyet olsun. Dediğiniz gibi gerçek tereyağı ile yapılan kurabiyeler ve poğaçalar az kabarır. Bu notu da ilettiğiniz için teşekkür ederim. Saygılarımla...

      Sil