Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

31 Temmuz 2014 Perşembe

İSLİM KEBABI - KÜRDAN KEBABI


Merhaba dostlarım.
Bayramın ikinci günü aileme hazırladığım islim kebabı ile karşınızdayım.
Kızartmak yerine teflon tavada az yağla pişirdiğim patlıcanlarımla oldukça hafif ama lezzetli bir yemeğim oldu.
Buyurun tarifime...


İSLİM KEBABI - KÜRDAN KEBABI
Malzemeler:
8 adet uzun patlıcan 
500 gr kıyma
20 dal maydanoz
1 adet iri soğan
2 dilim bayat ekmek içi
Tuz
Kimyon
Karabiber
2 adet domates
4 - 8 adet yeşil biber
Sosu için;
1,5 yemek kaşığı domates salçası
2 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı zeytinyağı
16 adet kürdan

Yapılışı:


Bir yoğurma kabına kıymamızı, suda ıslatılıp suyu sıkılmış ekmek içlerimizi, rendelenmiş soğanımızı, ince ince kıyılmış maydanozumuzu, 1 tatlı kaşığı tuzumuzu ve arzu ettiğimiz miktarda kimyon ve karabiberimizi koyalım. 
Bütün malzemeyi iyice yoğuralım. Unutmayalımki harcı ne kadar çok yoğurursak köftelerimiz o kadar güzel ve lezzetli olur. 
Ben 15 dakika kadar yoğurdum.
Hazırladığımız köftelerimizi teflon tava veya tencerede pişirelim.


Patlıcanımızın birini elimize alalım. Bir yerinden yukarıdan aşağıya kadar bir bıçak boyu soyalım. 
Aynı şekilde tam karşısından tekrar soyalım. Patlıcanlarımızı uzunlamasına dörde bölelim. 
Böylece her dilimimizin kenarında patlıcan kabuğu olmuş olacak ve patlıcanlarımızı köftelere sararken dağılmayacak.
Teflon bir tavaya bir yemek kaşığı zeytinyağı dökelim ve patlıcanlarımızı üzerine dizelim.
Patlıcanlarımızın her iki tarafını pişirelim.
Tavaya her yeni koyduğum patlıcanlarda bir yemek kaşığı zeytinyağı kullandım.


Bir tabağa pişen patlıcanlarımızdan 2 tanesini artı şeklinde yerleştirelim. 
Üzerine bir adet köfte yerleştirelim.
Sonrada aşağıdaki fotoğraflardaki gibi patlıcanlarımızla köftemizi saralım.





Köftemizi patlıcanla sardıktan sonra tam ortasından diklemesine kürdanımızı batıralım.
Fırınınıza dayanıklı bir kaba veya benim gibi büyük kare borcama yerleştirin.


Bu şekilde bütün patlıcanlarımızla köftelerimizi saralım.
Benim patlıcanlarım siyah renkli değil morlu beyazlı alacalı patlıcanlardandı.
Bu nedenle kebabımın (resimlerde gördüğünüz gibi) kenarları açık renkli oldu.
Ayrıca 8 patlıcanım 16 köftem vardı.
Her patlıcanı dörde böldüğümden bir patlıcan 2 köftemi sardı.



Domateslerimizi kabuklarını soymadan enli bir şekilde ay ay parçalara bölelim.
Biberlerin çekirdeklerini çıkarmadan uzunlamasına göre 2 veya 3'e bölelim.
Patlıcan sarmamızın üzerine (kürdanımıza) domateslerimizden birer tane geçirelim.
Hafif tuz serpelim.
Domateslerin üzerinede biberlerimizi geçirelim.
Çukur bir kasede 1,5 yemek kaşığı domates salçamızı 2 su bardağı sıcak su ile ezelim.
İçerisine tuz ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edip karıştıralım.
Her kebabımızın üzerine gelicek şekilde salçalı suyumuzun tamamını tepsimize dökelim.


200 derecelik fırında domateslerimiz ve biberlerimiz pişene kadar kebabımızı pişirelim.


AFİYET OLSUN.



3 yorum :

  1. Ellerinize sağlık. Hafif ve lezzetli bir tarif olmuş.

    YanıtlaSil
  2. Bütün ayrıntıları ve püf noktalarını hem de fotoğraflarıyla veriyorsunuz gerçekten...

    YanıtlaSil
  3. Ben köfteye her zaman,yarım bardak su ve bir çay kaşığı karbonat da eklerim kabarık ve yumuşacık oluyor.

    YanıtlaSil