Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Kasım 2013 Cuma

TEPSİDE KOLAY İÇLİ KÖFTE - TEPSİ ORUĞU - SİNİ KÖFTESİ





TEPSİDE KOLAY İÇLİ KÖFTE
Malzemeler:
3 su bardağı köftelik ince bulgur
1 su bardağı irmik
4 adet haşlanmış iri patates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 tatlı kaşığı tuz
İç Malzemesi:
500 gr kıyma
4 adet iri soğan
1 demet maydanoz
1 çay bardağı kıyılmış ceviz
4 - 5 diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
3 - 4 yemek kaşığı sıvı yağ
Arzuya göre karabiber, kırmızı pul biber, kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için:
25 - 30 gr tereyağı

Yapılışı:


Derin bir kapta köftelik ince bulgur ve irmiği yaklaşık 4 su bardağı sıcak su ile ıslatın. Bulgurumuz ve irmiğimiz şişerken bir yandan soğanları küçük küçük doğrayalım. Sarımsaklarımızı rendeleyelim veya havanda dövelim. Kıymamızı ocakta kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. Üzerine kıydığımız soğanları, sarımsağı ve zeytinyağımızı ilave edip kavurmaya devam edelim. Soğanlarımız pişince salçamızı, baharatlarımızı ve tuzumuzu ilave edip 1 - 2 dakika daha kavuralım. En sonda ince ince doğradığımız maydanozumuzu ve cevizlerimizi ilave edip malzememizi karıştırıp ocağımızı kapatalım.


Şişen bulgurumuzun üzerine haşlanmış patatesimizi rendeleyelim. Salçamızı ve tuzumuzu ilave edip yoğurmaya başlayalım. Köfte hamurumuz macun kıvamında olacaktır.


Macun kıvamındaki hamurumuzun yarısını fırın kabımıza (ben büyük borcam kullandım) elimizle yayalım. Hatta elimizle düzlemek için arada elimizi suya batırıp hamuru düzlemek daha kolay oluyor.


Düzlediğimiz hamurumuzun üzerine hazırladığımız bütün iç malzemeyi eşit şekilde yayalım.



Geri kalan hamurdan da yumurta büyüklüğünde parçalar koparalım. Yine elimizi suyla ıslatalım ve hamuru elimizde yassıltalım. Yassıltığımız hamurları iç malzememizin üzerine koyalım. Bu şekilde yaparak bütün iç malzemenin üzerini hamurla kapatalım.  En son yine elimizi suyla ıslatıp hamuru düzleyelim. Sonrada arzu ettiğimiz büyüklükte köftemizi keselim. Her dilimin üzerine küçük küçük tereyağı koyalım.
Önceden ısıtılmış fırında altı ve üzeri kızarana kadar yaklaşık 45 - 50 dakika 200 derecede pişirelim.




AFİYET OLSUN.



2 yorum :

  1. Daha önce bir arkadaşımda yemiştim ama o bana o kadar zormuş gibi anlatmıştı. Şimdi sizin tarifinizle ne kadar kolay olduğunu gördüm yarın deneyeceğim. Mesela akşam yapıp dolaba koysam bir sonraki gün pişirsem (çalışıyorumda) olurmu Sedef hanım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatma Hanım teşekkür ederim. Eminim tarifi rahatlıkla hazırlayıp sevdiklerinizle yiyeceksiniz. Dediğiniz gibi akşamdan yapıp buzdolabına koyabilirsiniz. Bende çalıştığım için sini köftemi arada bir gün önceden hazırlıyorum. Sadece buzdolabına kaldırırken köftenizin kuruyup üzerinin çatlamaması için streç film ile sarmanızı tavsiye ederim. Ertesi gün buzdolabından çıkarıp dilimleyin ve üzerine tereyağı ekledikten sonra fırında pişirin. Fırına koyarken önceden ısıtılmış fırına koymayın çünkü buzdolabından çıkan yemeğiniz soğuk. Soğuk fırına koyduğunuz içinde fırında 1 saate yakın pişirmenizi tavsiye ederim. Şimdiden kolay gelsin, afiyet olsun.

      Sil