Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

25 Eylül 2013 Çarşamba

PORTAKAL SOSLU İRMİKLİ

"Osmanlı'dan gelen hoş bir adet "
(Zimem defteri)

Bakkal, manav,kasap gibi esnafların tuttuğu borç defteri.
Ramazan'da zengin bir şahıs bakkala ve zenginliği ölçüsünde (esasen gönül zenginliği ölçüsünde)
"İlk 20 kişinin borcunu hesapla" diyerek bu şahısların borcunu öderdi.
Bazen tek bir şahıs tarafından bu borç defteri kapatılır, fakirler borçlarından kurtarılırdı.
Burada bir başka lerafet daha vardır ki, oda ne borçlu borcunu kimin ödediğini bilir. Nede ödeyen kişi,kimin borcunu ödediğini bilirdi.
Böylece ne zenginde gurur, ne fakirde minnet. Ne hoş zarafet.







PORTAKAL SOSLU İRMİKLİ
İrmikli için malzemeler:
5 su bardağı süt
1 su bardağı su
7 yemek kaşığı ince irmik
7 yemek kaşığı şeker
1 adet portakal kabuğunun rendesi
Portakal sosu için malzemeler:
2 su bardağı portakal suyu
2 su bardağı su
2 yemek kaşığı nişasta
5 yemek kaşığı şeker
2 portakal kabuğunun rendesi



Bu yaz mevsiminde portakalı nerden buldun? derseniz;
Kışın portakalları yıkayıp rendeledim. Rendeleri bir yemek kaşığı alıp streç filmin içerisine koyup sardım.
Sonrada portakalları  sıkıp buz torbalarına doldurup bağladım. Yazında çıkarıp çıkarıp portakallı kekler, kurabiyeler ve sütlü tatlılar hazırladım.

Limon ve portakalı nasıl sakladığımı detaylı olarak fotoğraflarla görmek isterseniz:



Yapılışı:

5 su bardağı soğuk süte, 1 su bardağı oda sıcaklığındaki suyu, irmiği, şekeri ve portakal kabuğu rendesini ilave edelim. Kısık ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirelim.  Kıvamı alınca yani göz göz olunca ocağın altını kapatalım. Karışımı servis kabımıza alalım.

Sedef'in Notu: Suyu irmiklerin daha iyi pişmesi için buharlaşma payını düşünerek ekliyorum. İsterseniz bu tarifi bir kez su koymadan birde su koyarak deneyin. İnanın farkı göreceksiniz. Su eklediğinizde irmikler tam piştiği için, tatlınızı yerken irmikler ağzınızda eriyecektir.                                                                     






2 su bardağı suyumuzda nişastamızı ezelim. 2 su bardağı portakal suyunu, şekerimizi ve portakal kabuğu rendemizi ekleyip kısık ateşte sosumuz göz göz olana kadar karıştırarak pişirelim. Pişen sosumuzu borcamımızdaki portakallı irmiklimizin üzerine dökelim.


Soğuyan tatlımızı buzdolabımıza koyalım. Tatlımız donunca yaklaşık 4 saat sonra dilimleyerek servis edelim.





AFİYET OLSUN.



5 yorum :

  1. çok severim bu tatlıyı canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık Sedef hanım. Tatlınızı dün denedim. malum portakal mevsimindeyiz. Çok hoş oldu. Yiyenler çok beğendi. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, bardaginiz kac ml aliyor? Teşekkūrler. Ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Benim mutfağımda kullandığım bardak eski klasik düz su bardaklarından ve 200 ml alıyor. Sevgilerle...

      Sil
  4. hic yapmadim ama en kisa zamanda yapacam

    YanıtlaSil