Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28 Eylül 2012 Cuma

ARTİZAN EKMEK




Selâmün aleyküm dostlarım.
Uzun bir aradan sonra kaldığım yerden devam ediyorum. Bu seferde sizlere farklı bir ekmekle geldim. Bazılarınızın adını ilk kez duyacağını düşündüğüm bu ekmeğin yapımını sizlerle paylaşmak istiyorum. Ama önce "Artizan ekmek nedir?" diye soranlara bildiğim kadarıyla anlatmak istiyorum.

Artizan ekmek;
Fırınlardaki gibi seri üretimi olmayan doğal maya nedeniyle hafif ekşimsi fakat bir o kadar sağlıklı ve lezzetli bir ekmektir. İçerisinde sadece un, tuz, su ve doğal maya bulunur. Buradaki amaç hiç makina kullanmadan sadece el ile yoğurmak, ticari maya kullanmadan ve az miktardaki doğal mayayı kullanarak uzun sürede mayalanma sağlamaktır. Böylece ekmek lezzetini mayadan değil buğday özlerinden alır.

ARTİZAN EKMEK
Malzemeler:
3 su bardağı beyaz un
3 su bardağı tam buğday unu
1 iri portakal büyüklüğünde oda sıcaklığındaki eski hamur (mayalık)
1 tatlı kaşığı tuz
4 su bardağı su (unun yapısına göre miktar değişebilir.)

"Mayalık nasıl ayrılır?" bakmak isterseniz:
http://pinarsedefunal.blogspot.com/2012/08/evde-firinda-ekmek-yapimi.html

Yapılışı:
Unu, mayayı ve tuzu bir kapta karıştıralım.  Yaklaşık 10 -15 dakika yoğuralımki eski maya hamura iyice karışıp, içerisinde her yerine yayılsın. Kıvamını alan hamurumuz yumaşak ve rahat şekil verilebileceğimiz bir hamur olacaktır. 
Hamurumuzu kendisinin iki katına çıkıncaya kadar ağzı kapalı olarak evin en sıcak yerinde yaklaşık 4 saat kadar bekletelim.
Kabaran hamurumuzdan portakal büyüklüğünde bir hamuru daha sonra yine ekmek yapmak üzere bir buzdolabı poşetinin içerisine koyalım ve kabarması için bir kenara bırakalım. Mayalığımız kabarıncada buzdolabına kaldıralım.
Kullanacağımız teflon veya döküm tavamızın üzerine koyacağımız hamur yaklaşık bir parmak kalınlığında olacağı için hamurumuzdan bir portakal büyüklüğünde parça koparıp tezgahımızın üzerinde elimizle veya merdane ya da oklavamızla açalım. Açtığımız hamuru tavamıza koyalım. Yaklaşık 1- 2 saat kadarda tava üzerinde mayalandıralım. Kabaran hamurlarımızı orta harlı ateşte her iki tarafınıda hafif kızarana kadar pişirelim.  

NOT: Benim kullandığım tavalar 30 cm'lik tavalardır. Siz tavanızın boyuna göre hamuru daha küçük alarak açabilirsiniz. 






                                                                 AFİYET OLSUN.



5 yorum :

  1. ellerine sağlık kahvaltı için harika tarif
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık, çok güzel ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık. yanında birde tereğağ ooo süper

    YanıtlaSil
  4. harikasın pınarcığım eline emeğine sağlık seviyorum seni :)

    YanıtlaSil
  5. Pınar'cığım ellerine sağlık biraz zaman alıyor ama sanırım sonuca değiyor. Afiyetler olsun!

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil