Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15 Temmuz 2012 Pazar

SİYEZ BULGUR PİLAVI





Merhabalar dostlarım.

Bugünlerde biraz tembelmiyim ne? Ne kadar çok bekleyen tarifim, yazacaklarım var. Ama ben yazamıyorum. Mesela bugün bu fotoğrafları görmesem "Fuara gideli bir ay olacak ve daha ben fuarı yazacağım." diye kendi kendime söylenerek sizlere yazmaya başlamasam eminim daha haftalarca beklerdi siyez bulgur pilavımız. Neyse ay olmadan yazıyorum. Bunada şükür dostlarım.

Gelelim yazacaklarıma;

20 - 24 Haziran arası Antalya Expo Fuar alanında  "Hediyelik, yöresel ve geleneksel ürünler fuarı" vardı. Biz fuara ailecek 23 Haziranda gittik. İnanın çok güzeldi. Her standa uğradık ve bol bol alışveriş ettik. Trabzon'un tereyağı, Malatya'nın gün kurusu ile atomu, Hatay'ın kömbesi, Antalya Manavgat'ın domatesi ile zeytini, Kastamonu'nun çekme helvası ile siyez bulguru ve daha nice yöresel lezzetleri almaktan kendimizi alamadık.

Siyez bulgurunu gördüğümde köy bulguru gibi ne kadar güzel diye düşünerek standa yaklaştım sonrada beyfendinin anlattıkları doğrultusunda alıp denemeye karar vermiştim. Keşke daha çok alsaymışım. Ama bilmeyince insan kendi kendine bu kadarı alıp bu lezzettende haberim olduya demekle yetiniyor, bir bakıma avunuyor. Fiyat olarak kilosu 5 lira ama az yetişmesi dolayısıyla parasını hak eden bir tat diyebilirim.

Biz bir kiloluk paketlerden bir tane aldık. Nasıl pişireceğiz diye sorduğumuzda "normal bulgur pilavı pişirir gibi" dedi. Pişirmede farkı yokmuş ama lezzette çokmuş.


Unutmadan siyez bulguru buğdaya benziyor. Birde normal bulgur gibi siyez bulguru vardı ki Beyfendi onu "Kırık pirinç gibi kırık siyez bulguru da dolmada kullanılır." dedi.

Sizlere siyez bulguru hakkında beyfendinin bize anlattıklarından bahsetmek istiyorum. Anlattığına göre:

Siyez bulguru, Tiriticum monococcum (Familyası ziraat mühendisi olduğumdan aklımda net kaldı) denilen ve ilk buğdaydan yapılıyormuş. Bu nedenlede buğday’ın atası deniyormuş siyez bulguruna. 10000 yıla dayanan bir geçmişi olan siyez buğdayının doğal hali ile günümüze taşınması, bölgenin iklim ve toprağına uyum sağlaması ve en önemliside yöre halkının bu tohumu ekme ısrarı yani ekmeyi hiç bırakmamaları sonucu, bu lezzeti tatma imkanımız oluyormuş.

En ilginç olan şey ise bu buğday türünün bitki hastalıklarının hiçbiri etkilemiyormuş. Siyez bulguru bugünde, aynı yöntemle asırlar öncesindeki gibi ekiliyor ve bulgur haline getiriliyormuş.Günümüze bozulmadan ulaştığı içinde tarım kültürü miraslarımız arasında yer almaktaymış.
Bu bulgurun en önemli özellikleri beyfendinin söylediğine göre:


Siyez buğdayı binlerce yıl önceki genetik yapısında muhafaza edilmiş, vitamin yönünden çok zenginmiş.

Şişkinlik yapmaz.
Bağırsak çalıştırır.
Şeker oranı düşüktür.





Annemde kendi bulgur pilavımıza göre siyez bulgurunu pişirdi. Çok lezzetli, sanki bulabilirsek aldığımız köy bulguru gibi çok lezzetliydi.

Anamın ellerinden siyez bulgur pilavı için:

Malzemeler:
2 su bardağı siyez bulguru
3,5 su bardağı tavuk vaya hindi suyu
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:
Öncelikle belirtmek isterimki; bizim kullandığımız su, hindi suyu ve yeterince de yağlı olduğu için pilavımıza başka yağ ilave etmeden pişiriyoruz.



Pilavı pişireceğimiz tencerede et suyumuzu kaynatalım. Üzerine ayıkladığımız  siyez bulgurumuzu ve tuzumuzu ilave edelim.



Pilavımızı karıştıralım ve kaynamaya başlayınca kapağını kapatıp ocağı kısık ateşe getirelim.



Suyunu çeken kadar pişirelim. 10 dakika demlenmeye bırakalım. Sonra sıcak olarak servis yapalım.





                                                                                 AFİYET OLSUN.

4 yorum :

  1. ilk kez duydum ama merak ettim bak şimdi. ne yapsak acaba. lezzeti her halinden belli. eline sağlık yapanın. sizlere de afiyet olsun. sevgiler canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım. Bizde ilk kez tattık ve herşeyin doğalı, özü gibi çok lezzetliydi. İşallah sizde deneyebilirsiniz. Sevgiler canım.

      Sil
  2. Siyez bulgurunu hiç duymamıştım. Şimdi sizden okuyunca nette bakındımda bilmediğimiz ne nimetlere sahipmişiz. sayenizde birşey daha öğrendim. Teşekkür ederim. Bu arada pilavda çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Nuh'un Ambarı'nda henüz sadece havyar ve Siyez bulguruyla temsil ediliyor.Türkiye'nin ilk Presida ürünü ise Kastamonu İhsangazi Siyez bulguru oldu.Arkadaşlar bu ürünü sağdan soldan üçüncü şahıslardan almayınız, aksi takdirde hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.Birinci elden Kastamonulu satıcılardan talep ediniz.Sarımsağın memleketi Taşköprü , Siyez Bulgurunun memleketi İhsangazi dir.Hem ürünün kalitelisini hemde yarı yarıya ucuza alırsınız.Pınar Hanıma sizlere bu lezzeti tanıttığı için çok teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

    YanıtlaSil