Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 Temmuz 2012 Cuma

İKİNDİ ÇAYINDA MİSAFİRLERİME İKRAM SOFRAM





Yaklaşık 3 hafta önceydi.
İkindi çayına misafirlerim vardı.
Güzel bir günde güzel bir sofrada, daha doğrusu sofrayı güzelleştiren insanlarla bir arada geçirilen sohbeti bol bir masayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Malum Antalyamızın sıcağı meşhur. Bu sıcaktada öyle ağır şeyler ikram etmeyi hiç sevmem. Evime gelen misafirim yediklerin rahatsız olmasın isterim. Bu nedenlede hafif bir menü hazırlamak istedim.
Sadece misafirlerim düşündüğümden erken gelince fırında pişen kurabiyemi zar zor kurtardım daha doğrusu ben lafa daldımda kurabiyelerimi yakıyordum. Az daha emeklerim boşa gidecekmiş. Çabuk pişen bir kurabiyeyi nasıl olurda fırında bırakırda odaya laflamaya geçerim. Oluyor işte arada. Özlem girince sevdiklerinle arana yanlarından ayrılamıyorsun. Allaha şükürler olsun yenmeyecek kadar yanmadan kurtardım. Bazılarının altı çok pişmiş ama misafirlerime birer tane düşecek kadarı hiç yanmadan sağlam kalmış. O da sonradan kurabiyeler rahat kabarsın, birbirine yapışmasın, sıkıştırmayayım diye tele koyduğum ikinci küçük tepsiden. Herşey Allah'tan. Sofrada yerini almak kurabiyelerime nasip olmasaydı hepsi yanardı ya da misafirlerime yemek nasip olmasa yanardı diye düşünüyorum.

Menüme gelince:
Susamlı tatlı kurabiye
Havuç yoğurtlaması
Pankek
3 kabartma tozlu poğaça (Namıdeğer 3 2 1)
Semizotu salatası
Zeytinyağlı biber dolması
Elmalı sütlaç
ve
kahvaltılıklar






SUSAMLI TATLI KURABİYE 
Malzemeler:
5 su bardağı un
1 çay bardağı mısır nişastası
2 çay bardağı toz şeker
1 paket margarin (250 gr)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı susam
1 paket vanilya
1/2 paket kabartma tozu

Yapılışı:
Susamınız eğer benimki gibi beyaz susam yani kavrulmamış susamsa teflon bir tavada, kısık ateşte, rengi hafif pembeleşene kadar kavuralım ve soğumaya bırakalım.
Susamınız kavrulmuş susamsa bu işleme gerek yok.
Oda sıcaklığındaki margarini veya benim gibi o an buzdolabından çıkardınızsa ocakta tavada hafif erimiş margarini ve şekeri mikser ile 2 - 3 dakika çırpalım. Üzerine soğumuş susam ve diğer malzemeleri ekleyip yoğuralım. 
Yumuşak ama ele yapışmayan bir hamurumuz olduğunda buzdolabında yarım saat kadar dinlendirelim.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım ve istediğimiz şekli verelim.
Hamur pişerken biraz yayılarak kabardığı için tepsiye dizerken biraz aralıklı olarak yerleştirelimki kurabiyelerimiz birbirine yapışmasın.
180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 - 25 dakika rengi hafif turuncu olana kadar pişirelim.

Kurabiyelerimin detaylı fotoğraflarla anlatımı için:
http://pinarsedefunal.blogspot.com/2012/06/susamli-tatli-kurabiye.html

                                                                AFİYET OLSUN.

MAYALI KREP - AKITMA - PANKEK
Malzemeler:  
4 su bardağı süt
4 su bardağı tam  buğday unu
4 adet yumurta
1 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı tuz 

Yapılışı:
Çırpma kabımızın içinde yumurtaları, şekeri, tuzu ve  çırpalım.

Üzerine unu, toz mayamızı ve sütü ilave edip iyice çırpalım. Üzerini kapatıp ılık bir yerde mayalanmaya bırakalım.


Üzeri delik delik olup kek hamurumuz iki katına çıktığı zaman hamurumuz pişirilmeye hazırdır. Sadece içindeki havayı çıkarmak için iki üç tur karıştıralımki pişerken şişmesin.
İyi bir teflon tavayı veya benimki gibi döküm bir tavayı ocağa koyalım. Ocağın altını açalım ve bir dakika kadar tavanın iyice ısınmasını bekleyelim ve ocağın altını kısalım.  Tavaya orta boy bir kepçe ile düzgün bir şekilde hamurumuzu dökelim ve kepçenin tersi ile hafifçe yayalım.  Bir de Pankek hamurumuzu yaklaşık 1/2 cm yani yarım santime ayarlamaya çalışalım. Kepçeyi tam doldurmayalım ki pankekimiz çok kalın olmasın.

Kısık ateşte üzeri göz göz olup hamurun ıslak görüntüsü gidince bir spatulayla ters çevirelim.
Diğer tarafıda güzelce kızardıktan sonra tavadan alalım.

Mayalı krebimiz yani pankekimiz pişince ister reçel, ister bal, ister krem çikolata gibi tatlılarla ya da peynir, krem peynir veya zeytin ezmesi sürerek yiyebiliriz.

Pankekin fotoğraflı detaylı anlatımı için:
                                                                       AFİYET OLSUN.

YOĞURTLU HAVUÇ SALATASI
Malzemeler:
3 - 4 adet orta boy havuç
1 yemek kaşığı sıvı yağ
4 - 5 yemek kaşığı yoğurt
3 diş sarımsak

Yapılışı:
Havuçlarımızın kabuklarını soyalım ve rendeleyelim. tavaya yağı koyalım ve yağ ısınınca havuçlarımızı ilave edelim. Havuçları ara ara karıştırarak yumuşayana dek pişirelim. Piştikten sonra çukur bir kaseye alalım ve soğumasını bekleyelim.

Başka bir kabın içine yoğurdu koyalım ve içine rendelenmiş veya dövülmüş sarımsakları ve tuzu ekleyip, karıştıralım. Soğuyan havuçları sarımsaklı yoğurdumuzun içine ilave edelim. Havuç ezmesini ekmek dilimlerinin üzerine sürelim. Arzuya göre pulbiber, nane veya incecik kıyılmış maydanozlarla süsleyerek servis yapalım.

                                                                         AFİYET OLSUN.


ÜÇ KABARTMA TOZLU POĞAÇA
Malzemeler:
3 paket kabartma tozu
2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
Aldığı kadar un (Ben 8 bardak kullandım)
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı tozşeker

İçi için malzemeler:
Arzu ettiğiniz iç malzeme
veya
250 gr beyaz peynir
250 gr lor peyniri

10 dal maydanoz
Tuz


Yapılışı:

Yoğurma kabımıza üç kabartma tozumuzu da dökelim ve üzerine yoğurdumuzu ilave edip kabarmasını bekleyelim.

Köpük köpük olan kabaran yoğurdumuzun üzerine sıvıyağımızı, unumuzu ve tuzumuzu ilave edip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğuralım.
Bir kaseye kullanacağımız iç malzememizi hazırlayalım. Lor peyniri, beyaz peynir, ince kıyılmış maydanoz ve tuz ekleyip karıştıralım.

Cevizden biraz büyük hamur parçaları koparıp merdane yardımıyla veya elle açalım. Hamurumuzun yarısına hazırladığımız peynirimizden bir yemek kaşığı koyalım ve diğer yarısını üzerine kapatalım. Burada kenarları ister çatalınızla bastırın ister benim gibi eliniz ile bastırarak kenarlarına şekil verelim. Hamurumuz bitene kadar devam edelim.

Hazırladığımız poğaçaların üzerine fırça yardımı ile yumurta sarısı sürelim. 180 derece altı üstü kızarana kadar pişirelim.

3 Kabartma tozlu poğaçanın detaylı fotoğraflarla anlatımı için:
http://pinarsedefunal.blogspot.com/2012/06/uc-kabartma-tozlu-pogaca-321-pogaca.html

                                                                  AFİYET OLSUN.



SEMİZOTU SALATASI
Malzemeler:
1 bağ semizotu
2 adet domates
2 adet salatalık
1 limonun suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz

Yapılışı:
Semizotlarımızı ayıklayıp bol suyla yıkayalım. Suyu süzülen semizotlarını 1,5 - 2 cm boyunda servis kabımıza keselim. Salatalıkların kabuklarını soyalım ve uzunlamasına dörde bölelim. Sonra arzu ettiğimiz büyüklükte doğrayalım. Domateslerimizide iri şekilde küp küp doğrayalım. Üzerlerine limon suyu, zeytinyağı ve tuzumuzu ilave edip karıştıralım.

                                                    AFİYET OLSUN.


BUHARDA ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI
Malzemeler:
15 adet dolmalık biber ve etli yeşil biber karışımı
15 yemek kaşığı pirinç
2 adet büyük boy kuru soğan
4 adet tarla domatesi
1 bağ maydanoz
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
Yapılışı:
Her dolmalık biber için bir yemek kaşığı pirinç hesaplamasıyla pirinçlerimizi süzgece alıp yıkayalım. Yıkadığımız pirinçleri tencereye alalım. Üzerine soğanları yemeklik olarak doğrayalım. Sarımsakları küçük küçük doğrayalım veya sarımsak rendesiyle rendeleyelim.
Zeytinyağı, tuz, salça ve baharatları ilave edip kısık ateşte 2 - 3 dakika kavurup üzerine yemeklik olarak doğradığımız domatesleri ilave edip kavurmaya devam edelim. Birkaç dakika kavurup ocağı kapatalım. En son olarak yemeklik doğradığımız maydanozları da içerisine ilave edip karıştıralım. Hazır olan içimizi tencerenin sıcaklığından daha da pişmemesi için çukur bir kaseye boşaltalım.

Dolmalık biberlerimizin içlerini yani tohumlarını biberleri yırttırmadan temizleyelim. Derin bir tencerenin içine buharda pişirme aparatımızı oturtalım. Üzerine içini tatlı kaşık yardımıyla doldurduğumuz dolmalarımızı yerleştirelim. Gerekirse biberlerimizi ikinci bir kat çıkarak üst üste yerleştirelim. Tencerenin dibine bir su bardağı su ekleyelim. Ocağa koyduğumuz dolmalarımızı tenceremizdeki su kaynayan kadar ferli ateşte, sonrada kısık ateşte kapağı kapalı olarak 15 - 20 dakika birleştirelim. Pişirme süresini belirleyen tek faktör içi hazırlarken ne kadar kavurduğunuzudr. Bu yüzden 10 dakika kadar sonra tadına bakarak pişirme sürenizi ayarlayın.

Zeytinyağlı biber dolmamızın detaylı fotoğraflarla anlatımı için:
http://pinarsedefunal.blogspot.com/2012/04/buharda-zeytinyagli-biber-dolmasi.html

                                                               AFİYET OLSUN.



ELMALI SÜTLAÇ
Malzemeler:
1 litre süt
1,5 çay bardağı pirinç
2 su bardağı su
5 adet elmalı çay
1 adet çubuk tarçın
1,5 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 su bardağı su

Yapılışı:

Pirinçleri yıkayıp, süzelim. 3 su bardağı su ile pirinçleri kaynatalım. İçerisine elma çaylarımızı ilave edelim. Çubuk tarçını 2 ye kırIıp, yıkayalım ve tencereye ekleyelim.

Tencerenin kapağını kapatalım. Yaklaşık 1 - 2 dakika sonra ocağı da kapatalım. Yaklaşık 45 - 60 dakika kadar sonra pirinçlerimiz suyu çekip kabarmış olacaktır. İçerisinden çayları ve tarçınları alalım. Pirinçlerimiz pembeleşmiş ve elma aromasını almış olacaktır.


Bir su bardağı su ile iki yemek kaşığı nişastamızı açalım yani karıştırarak nişastayı eritelim.
Pirinçlerimizin üzerine sütümüzü ve nişastalı suyumuzu dökelim. Kaynayana kadar bütün malzemeyi karıştıralım.

Sütlacımız kaynayınca ara ara karıştırarak yaklaşık 15 dakika kaynatalım. Yeterince koyulaşan sütlacımızı servis kaplarımıza alalım.  

Elmalı sütlacımın detaylı fotoğraflarla anlatımı için:
http://pinarsedefunal.blogspot.com/2012/06/elmali-sutlac.html

                                                                    AFİYET OLSUN.

5 yorum :

  1. nerelerdesin ablasi .
    ugramaz oldun kusurmu eyledim diye düsünmeden edemedim
    hayirli haftalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ablam ne kusuru, kusur ne demek? Ben ne yapıyorum bilemiyorum. Zaman su gibi akıp gidiyor. Hep koşturmacayım akşam 10 dan önce oturamıyorum. Bazen o kadar yorgunumki bilgisayarı dahi açamıyorum. Ama bu durumdan çok da memnunum. Ben koşturmayı seviyorum. Sadece herşeye yetişemediğimden sevdiklerimi ziyaretleri aksatabiliyorum. Hem nette hem çevremde arkadaşlarım hep sitemkar ama hep aklımdasınız. Ziyaretine en kısa sürede geleceğim. Sevgiler ablama...

      Sil
  2. Bayıldım bayıldım. Harika bir sofra. Haksızlık bu ama ben ne yapcam şimdi? Monitöre yapıştım kaldım.

    YanıtlaSil
  3. Harika iştah kabartan bir sofra olmuş orada olmak isterdim. Hepsi sevdiğim ve seveceğime inandığım tatlar. Tarifleride aldım. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. karnımda aç ya bu kadar güzel yemekler paylaşılırmı :)

    YanıtlaSil