Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 Temmuz 2012 Perşembe

HİNDİLİ PATLICAN TAVA





Adı hindili patlıcan tava ama arzu ederseniz tavuklada pişirebileceğiniz, sebzelerle bütünleşen, leziz bir tarif.
Hafif, lezzetli ve sağlıklı.
Az yağla, mutfağımdaki malzemelerle zevkle hazırladığım yemeğim davet sofralarında da tercih edilebilecek kadar güzel.
Tarif; tamamen bana ait.
O an elimdeki malzemelerle böyle bir tarife dönüştü.
Tencerede pişti ama "Hindili Patlıcan Tencerede" demek tuhaf geldiğinden adı "Hindili Patlıcan Tava" oldu.
Yemek yapmak, pasta yapmak, mutfakta lezzetler bulmak kolayda en zoru ona ad bulmak.
Bu yemeğe "Hindili Patlıcan Tava" demek istiyorum. Buyrun tarifime:

HİNDİLİ PATLICAN TAVA
Malzemeler:
1 kilo patlıcan
750 - 800 gr hindi göğüs
2 adet havuç (olmasada olur)
3 adet etli kırmızı biber yani kapya
6 adet yeşil biber
2 adet büyük boy kuru soğan
4 adet büyük boy patates
6 - 7 adet domates
Zeytinyağı
Tuz

Yapılışı:



Bir vok tava veya tencerede inci uzun yani jülyen kesilmiş hindi etlerimizi kendi suyuyla pişirelim. Etimiz suyunu çektiğinde sarımsaklarımızı, tuzumuzu ve 1 yemek kaşığı zeytinyağımızı ekleyip soteleyelim.

Patlıcanları alacalı olarak soyalım ve halka halka doğrayalım. Teflon bir tencereye bir sıra patlıcanları dizelim ve tencerenin kapağını kapatalım. Orta ateşte buharla patlıcanlarımız yumuşarken bir yandanda yağsız olarak kızaracaklar. Sonra arka yüzlerinide kızartıp servis tabağına alalım. Patlıcanları bitene kadar hepsini yağsız olarak kızartalım. Kızarmaları yeterli, tam pişmemesi bizim için önemli. Çünkü daha sonra pişmeye devam edeceği bütün sebzelerimizi daha sonra erimemesi için yarı pişmiş kıvamda pişirelim.

Biberlerin içlerini temizleyelim, soğanların kabuklarını ve havuçların dışını temizleyelim. Sonra patlıcan halkalarına yakın şekilde kare kare doğrayalım. Patlıcanları pişiriğimiz tenceremizde bir yemek kaşığı sıvıyağla doğradıklarımızın hepsini orta ateşte tencereyi arada sallayarak kızartalım. Yine tam pişmesin sadece kızarsınlar yeterli.

Bu aradada patateslerimizi soyup, biber, havuç ve soğanlarımıza uyumlu şekilde doğrayalım.
Biber, havuç ve soğanlarımız kızardıktan sonra bu seferde tencerede 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile patateslerimizi kızartalım ama yarı pişmiş olmasına dikkat edelim.



Domateslerimizi halka halka doğrayalım.
Sebzelerimizi kızarttığımız tencereyi yıkamadan (Hepsinin lezzeti burada sakın yıkamayın.) üzerine domateslerimizin yarısını dizelim.
Üzerine patlıcanlarımızın hepsini dökelim ve eşit olarak yayalım. Üzerine tuz serpelim.
Şimdi sıra etlerimizde.
Etleride patlıcanların üzerine yayalım. Sonrada biber karışımımızı yayalım ve tekrar tuz serpelim.
Artık sona yaklaşıyoruz. Şimdide sıra patateslerde.
Patetesleride eşit olarak yayalım. Üzerlerinede geriye kalan domatesleri yerleştirelim ve tuzumuzu serpelim.



Tenceremizi kapalı olarak ısınana kadar 3 dakika kadar yüksek ateşte sonrada kısık ateşte hiç su eklemeden domatesler pişene kadar yaklaşık 25 dakika pişirelim.
Domatesler sulandığı için suya ihtiyaç duymuyoruz.
Pişen yemeğimiz servise hazırdır.



                                                                                AFİYET OLSUN.

4 yorum :

  1. HİNDİ VEYA TAVUK ETİYLE YAPILABİLECEK HARİKA BİR YEMEK, GÜZEL BİR ALTERNATİF. ÇOK İŞTAH AÇICI GÖZÜKÜYOR. ELLERİNİZE SAĞLIK.

    YanıtlaSil
  2. Bir osmanlı yemeğinde hindiyi hiç düşünmemiştim. Kültür olarak kırmızı etçi olduğumuzdan herhalde. Ama denendi ve ailecek beğendik. Değişik tatlarla bizi buluşturduğunuz için teşekkürler. Saygılar.

    YanıtlaSil
  3. Tarifinizi tavuk göğsüyle hazırladım. Çok beğendik akşam afiyelede yedik. Herkese tavsiye ederim lezzeti süper.Tarif için teşekkürler. sevgiler

    YanıtlaSil