Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26 Temmuz 2012 Perşembe

FIRINDA PATATESLİ PATLICAN DİZMESİ







Selâmün aleyküm dostlarım.

Bu sefer sizlerin huzuruna yazın zevkle yenilen hem az yağlı olduğu için hafif hemde kızartma bir yemek tarifim ile geldim. Bizim evin sevilen bu lezzetinin sizinde damak tadınıza uyacağını düşünüyorum. Hatta dolabta üç -dört gün durabilir. Sanki dinlenince tadı daha da güzelleşiyor. 
Unutmadan sabah kahvaltılarında ailem ile ve ikindi kahvaltılarında misafirlerim ile zevkle yediğimizide belirtmek istiyorum. Her saatteki sofraya uyan lezzetimizin tarifine gelince;

FIRINDA PATATESLİ PATLICAN DİZMESİ
Malzemeler:
1 kilo patlıcan
6 adet orta boy patates
7 - 8 diş sarımsak
1 adet iri boy kuru soğan
3 adet domates
2 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı domates salçası
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Yapılışı:



Patlıcanları yıkayıp alacalı olarak soyalım. Halka halka doğrayalım. Teflon bir tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı, patlıcanlarımızı ve tuz ilave edelim. Kapağını kapattığımız tenceremizi harlı ateşte arada tenceremizi sallayarak patlıcanlarımızı kızartalım. Patlıcanları bir tabağa boşaltalım.

Patateslerimizi yıkayıp soyalım ve halka halka doğrayalım. Patlıcanları kızarttığımız tenceremize 2 yemek kaşığı zeytinyağı,  patateslerimizi ve tuzumuzu ilave edelim. Aynı patlıcanları kızarttığımız gibi kapağını kapattığımız tencere harlı ateşte arada tenceremizi sallayarak patateslerimizi kızartalım. Kızaran patateslerimizide bir kaba boşaltalım.

Tencereyi arada niçin sallıyoruz?

Az yağda kızartma yaptığımız için sebzelerin tencereye yapışmaması ve hepsinin eşit şekilde pişmesi için sallıya sallıya sebzelerimizi kızartıyoruz. Bu benim favori kızartma yöntemimdir. Hem kızartma tadı hemde hafiflik. 

Büyük boy kare borcama veya fırına uygun bir kaba bir sıra patlıcan bir sıra patates kızartması dizerek tepsimize hepsini yerleştirelim.



Kızartma yaptığımız tencereye çok ince doğradığımız soğanları, halka halka doğradığımız sarımsakları, küp küp doğradığımız domatesleri, küçük küçük doğradığımız biberleri ve tuzumuzu ilave edelim. Zaten kızartmadan dolayı tenceremizin tabanı yağlı olduğu için tekrar yağ ilave etmiyorum. Sosumuz yarı piştiğinde bir su bardağı suda salçamızı eritelim ve sosumuza ilave edelim. Sosumuz kıvam alınca yani suyun bir kısmını çekipte koyulaştığında dizdiğimiz patlıcan ve patateslerin üzerine dökelim.



Önceden ısıtımış fırında 20 dakika soğuk fırında yaklaşık 30 dakika 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirelim.



İster sıcak, ister soğuk. Siz nasıl alırdınız?






                                                                          AFİYET OLSUN.

18 yorum :

  1. oooo nefiss bir yemek..ellerine sağlık canımm..sevgiler..hayırlı cumalar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanada hayırlı cumalar arkadaşım. Teşekkür ederim. Sevgiler...

      Sil
  2. Sahura az kala bir tabak yerdim hemde doluca olsun..
    Ellerine saglık canım güzel bir öneri tariin basında yazdığın yazı beni çok etkiledi arkadasım icim titredi o Zat'a bende çok üzüldüm ..
    Hayırlı cumalar canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlı ramazanlar Sevgim. Gönlü güzelim. Bende bu hikayeyi daha önce sanırım mynette okumuştum ve hemen notlarıma almıştım. Nasip bu güneymiş. Gerçekten benide çok etkiledi. Okuduğumda tüğlerim diken diken oldu. Çok anlamlı bulduğum için paylaşmak istedim.
      Canımmm teşekkür ederim. Keşke sahurda misafirim olabilsen, ellerimle sana hazırlasamda ikram edebilsem.
      Sanada hayırlı cumalar Sevgim.

      Sil
    2. Saolasın bitanem söylemen yeterli arkadaşım..
      Sevgilerimi bıraktım Rabbim hayırlısıyla kabul etsin dualarımızı arkadaşım Allah'a emanet ol..

      Sil
  3. Ellerinize sağlık bereketli ve lezzetli bir yemek
    hayırlı ramazanlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Aynen dediğiniz gibi çok bereketli ve lezzetliydi. Hayırlı ramazanlar.

      Sil
  4. ellerine sağlık...
    çok güzel görünüyor. Hem hafif hem de sunumu şık olmuş.
    Hikayeni de çok beğendim.
    Paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Hayırlı ramazanlar canım.

      Sil
  5. nefis bir yemek olmuş canım.ellerine sağlık.hayırlı cumalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlı cumalar arkadaşım. Teşekkür ederim.

      Sil
  6. Burasi harika bir blog, cok begendim...Ellerinize emeginize saglik, yemekte süper görünüyor...Bende hemen sizi ziyarete geldim ve izlemeye aldim....Cesitli yemeklerinizden mutlaka deneyecegim, güzel paylasimlar da bulusmak dilegiyle...Hayirli ramazanlar, sevgilerimle....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin. Çok teşekkür ederim. Umarım burada, kendi evinde mutfağında gibi hissedersin. Hayırlı ramazanlar, sevgiler.

      Sil
  7. OF OF OF ÇOK GÜZEL GÖZÜKÜYOR. HEMDE AZ YAĞLA. ELLERİNİZE SAĞLIK.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bence ilk fırsatta deneyin. Sevgiler.

      Sil
  8. Sedef Hanım İftar için tarif arıyordumki bunu görünce tamam dedim. Tarif için teşekkürler. Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık. Saygılar, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selma Hanım teşekkür ederim. Ayrıca yorumlarınızla beni yalnız bırakmadığınız içinde teşekkür ederim. Sevgiler.

      Sil
  9. Tüğlerim diken diken oldu. Baştaki yazınız inanın beni çok etkiledi.
    Yemeğinize gelince harika gözüküyor. Dolaptan çıkarıp soğuk soğuk yemeside güzel olur yanında pide ve ayran oh enfes. Ellerin dert görmesin. Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil