Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23 Temmuz 2012 Pazartesi

ETLİ KURU FASULYE




Selâmün aleyküm dostlarım.
Bu yazıyı eminim daha öncede okuyanlarınız vardır. Bu yazıyı ilk okuduğumda Ramazan ayında bloğumda paylaşayım diye beklemeye almıştım. İşte o gün geldi. Ramazan ayındaki ilk paylaşımımla Canım annemin ellerinden çıkan harika bir lezzetle sizlerleyim.


Bütün müslüman aleminin Ramazanı mübarek olsun. Allah hepimizin tuttuğu oruçları kabul etsin. En önemlisi Allah'ıma yakışır kullardan olmayı nasip etsin. Herkese hayırlı Ramazanlar...

ETLİ (KUŞBAŞILI) KURU FASULYE
Malzemeler:
300 gr kuru fasulye (1,5 su bardağı)
250 gr kuşbaşı et
1 adet iri boy soğan
1/2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
3 adet domates

4 - 5 diş sarımsak
3 su bardağı su

2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı kimyon

Yapılışı:
Yemeğinizi isterseniz normal tencerede de pişirebilirsiniz. Sadece pişirme süreniz daha uzun olacaktır. Biz kısa sürede piştiği için nohut ve fasulyeyi düdüklü tencerede pişiriyoruz.
Gelelim tarifimize;
Ayıkladığımız kuru fasulyemizi yemeğimizi sabah pişireceksek akşamdan eğer akşama pişireceksek aynı günün sabahı kapaklı derin bir kaba veya tencereye koyup yıkayalım. Üzerini 4 - 5 parmak geçecek şekilde su ile dolduralım.

Düdüklü tencereye etimizi koyalım. Etler bıraktıkları suyu çekene kadar kavuralım. Üzerine yemeklik doğradığımız soğanımızı, küçük küçük doğranmış sarımsaklarımızı, zeytinyağımızı, tuzumuzu ve salçalarımızı ilave edelim ve kavurmaya devam edelim. Bu aradada kabuklarını soyduğumuz domateslerimizi küçük küpler halinde doğrayalım ve kavrulmakta olan etimize ilave edelim.

Bir yandanda fasulyelerimizin suyunu süzüp tekrar yıkayalım ve tenceremizin içine ilave edelim. Üzerine 3 su bardağı su, kimyon ve tuzumuzu ekleyip yemeğimizi kaynatalım. Yaklaşık 5 dakika sonra düdüklümüzün kapağını kapatalım ve kısık ateşte 20 dakika pişirelim.

Unutmadan Anneciğim diyorki;
Her fasulye cinsinin pişirme süresi farklı olduğu için sizin fasulyeniz daha uzun veya kısa sürede pişebilir.
Gazı Alan KİMYON;
Baklagilleri yemeyen çok insan biliyorum. Neden mi? Gaz yaptığı için. Canım annem gaz yapmaması için;
1) Fasulyeyi ısladığı suyu süzüp fasulyeleri tekrar yıkar. Çünkü bu suya bol miktarda gaz verici maddeler çıkıyor.
2) Çok değil 1 çay kaşığı kimyon ekler ki yediğiniz fasulye sonra sizi rahatsız etmez.

Anneciğim en çok kullanılan yöntemi haşlamayı yapmaz. Çünkü kuru fasulyeyi haşlayıp, suyunu dökersek bütün vitaminler suyla gider. Eğer vitaminler gitmesin diye haşlama suyunu kullanırsanızda yemeğinizi yedikten sonra oldukça rahatsızlanabilirsiniz.



AFİYET OLSUN.


11 yorum :

  1. çok hoş bir paylaşım olmuş..kuru fasülye de şahaneee..ellerin dert görmesin..sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatoşum sağolasın. Seninde ellerin dert görmesin. Teşekkür ederim. Sevgiler...

      Sil
  2. yakında pilav.harika bir ikili olur canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Haklısın yanına bir bulgur pilavı birde ayran. Bence tam ziyafet. Sevgiler...

      Sil
    2. Ay sen ikili ben üçlü yapmışım. Ama ayranda yakışır yanına dimi?

      Sil
  3. Ne kadar güzel,iştah açıcı bir blog..Ellerine sağlık diyorum..Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin evime. Teşekkür ederim canım. Beğendiğine sevindim. Bendende sevgiler. Yine beklerim.

      Sil
  4. çok güzel görünüyor.
    anneciğinin eline sağlık ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun. Teşekkür ederim canım.

      Sil
  5. Hayirli ramazanlar canim,güzel yorumun icin cok tesekkür ederim,el isi bilmiyorum diyorsun ama yemekte masallah süpersin,hepsi bir birinden harika tarifler ,bende asla yemek tarifi yazayim resim cekeyim ekleyeyim ,uzun is geliyor bana.Ellerine saglik fasülye yemegi mis gibi kokusu geldi buralara:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin canım. Allah razı olsun senden. Mutfakta bir yamağım daha. Yolum uzun. Bu yoldada birlikte olmak çok güzel. Tekrar hoşgeldin. Sevgiyle kal.

      Sil