Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19 Haziran 2012 Salı

PATLICAN TAVA






Daha önceki patlıcan yemeğimde;


"Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir patlıcan.

Düşünüyorum da ne kadar çok patlıcan yemeği var.


Çeşit çeşit.

Başka hangi sebzeden bu kadar çok çeşitli yemek yapılmıştır bilemiyorum.
Kızartması, karnıyarığı, musakkası, közlemesi, sarması, dolması, oturtması, silkmesi, kebabı, şakşukası, hünkarın beğenip imamın bayıldığı o leziz sebze.

Benim aklıma ilk  gelenleri bu kadar. Düşünün daha kaç yüz çeşit yemeği yapılır. Hele yörelere girersek bilmediğim daha ne tarifler çıkar.

En iyisi ben size en iyi bildiklerimi anlatayım." demiştim. Bu seferde PATLICAN TAVA ile karşınızdayım.
Ama
Bu seferki  kızartmadan yani sağlıklı olarak hazırlanmış bir patlıcan tava.
Vee
Kızartma ile aynı tadda. İddia ediyorum yaz gününde kızartmadaki aynı lezzeti bu tarifte ama çok daha hafif olarak yiyeceksiniz.


PATLICAN TAVA
Malzemeler:
1 kg patlıcan
10 adet köy biberi
500 gr kıyma
2 adet orta boy kuru soğan
3- 5 adet tarla domatesi
1 baş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı şeker
Tuz


Yapılışı:


Patlıcanları alacalı olarak soyalım ve halka halka doğrayalım. Teflon tencere veya tavamızı sadece ilk seferliğine yağlayalım, sonraki seferlerde yağ kullanmayacağız. Tencereye patlıcanları dizelim. Patlıcanlarımızı orta ateşte kızartalım. Sonra diğer tarafınıda çevirelim ve kızartalım. Patlıcanları bitirene kadar yağsız kızartalım.


Biberlerin içini temizleyip boylamasına dörde bölelim. Sonrada bu dört parçayı ikiye bölüp biberleri sekize bölmüş olalım. Bütün biberleri patlıcanları kızarttığımız tencerede üç yemek kaşığı zeytinyağı ile orta ateşte arada tencereyi sallaya sallaya kızartalım.
Kıymayı kısık ateşte kavurarak pişirelim. İçerisine kimyon, karabiber, pulbiber, toz şeker, tuz ve sarımsak ekleyip 2 - 3 dakika daha pişirip ocağı kapatalım. Burada kıymamızın yağı yeterli ama yağlı yemek seviyorsanız arzunuza göre ekleyebilirsiniz.
Bir suda bardağı suda domates salçamızı karıştırarak açalım.


Borcamımıza veya fırına uygun bir kaba önce bütün patlıcanları dizelim. Üzerlerine biraz tuz serpelim.
Patlıcanların üzerine biberlerimizide dizelim. Yine biraz tuz serpelim.
Kıymalı harcımızıda biberlerin üzerine yaylım. Salçalı suyumuzu gezdirerek malzemelerimizin üzerine dökelim.
Domateslerimizi kabuklarını soymadan halka halka doğrayalım.


Bütün malzemenin üzerini kurumasını engellemek için mümkün olduğunca domatesle kaplayalım ve üzerlerine tuz serpelim.


Soğuk veya sıcak fırında domatesler kızarana kadar 180 derecede pişirelim.





                                                                        AFİYET OLSUN.




 

2 yorum :

  1. Of of of görüntü gel beni ye diyor. Patlıcanı her öğün olsa yerim. Hakkını vermişsiniz yemeğin Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir tarif! Denedim ve harika olmuş! Çok teşekkür ederim!

    YanıtlaSil