Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24 Haziran 2012 Pazar

KIYMALI KABAK GRATEN




Kabak graten, patlıcan graten, karnabahar graten, sebze graten...

Peki nedir graten? Graten ne demektir?

Önceden tam veya yarı pişirdiğiniz sebzelerin veya etlerin, üzerinin permasan peyniri ya da beşamel sos ile kaplanıp fırında pişirilmesidir.

Buradaki amaç fırında pişirelecek yemeklerin direkt ısıya maruz kalıp bozulmadan olduğu gibi pişirilmesidir. Bunun içinde üzerinin sert koruyucu bir tabakayla kaplanması ama lezzetinin bozulmaması gerekir. Bu görevi lezzetine lezzet katan beşamel sos veya permasan peynir üstlenir. İkiside kapladıkları yemeğin üzerini açık - koyu kahverengi veya sarımtrak renkte sert bir şekilde kaplar. Alttaki yemek ise sos veya peynirin lezzetiyle örtülü olarak kendi lezzetiyle ve yumuşacık olarak pişer. Helede etler adeta lokum gibi tabir edilen kıvamda pişer.

Daha önce peynirli kabak graten pişirip paylaşmıştım. Bakmak isterseniz;


Bu seferde sıra kıymalısında. Huzurlarınızda:

KIYMALI KABAK GRATEN
Malzemeler:
1,5 kg kabak
500 gr kıyma
1 adet iri kuru soğan
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber (kapya)
Yarım bağ maydanoz
10 dal dereotu
10 dal taze nane
Sosu için:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3 su bardağı süt
2 yemek kaşığı dolusu un
250 gr kaşar peyniri

Yapılışı:


Kabakların dışını soyup halka halka doğrayalım. Yağlı kağıt serdiğimiz bir fırın tepsimize kabakları yan yana dizelim. 200 derece üzeri kızarana kadar yaklaşık yarım saat pişirelim.

Kıymamızı bir tencerede kendi suyu ile pişirelim. İçerisine yemeklik yani küp küp doğranmış soğanımızı, biberlerimizi ve taze nanemizin yarısını kısık ateşte kavuralım.


Başka bir tencerede veya soslukta zeytinyağı ile unu pembeleşmeyecek şekilde kavuralım. Topaklanma olmaması için sütü azar azar ilave ederken çırpma teli ile sürekli karışımımızı çırpalım. Kısık ateşte koyulaşıncaya kadar pişirelim. Ocaktan indirdiğimizde içerisine kaşarlarımızı ilave ederek çırpmaya devam edelim.



Pişen kıyma harcımızı kıyılmış dereotu, maydanoz ve yaprak yaprak saplarından ayıkladığımız nanemiz ile karıştıralım.


Fırına uygun bir tepsiye veya borcama kabakların yarısını dizelim. Üzerine hazırladığımız kıymalı harcı eşit şekilde yayalım.


Kıymanın üzerine geriye kalan kabakları dizelim.


Kabakların üzerini de sosumuz ile kaplayalım.


180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
Ben gezmem olduğu için aceleyle yukarıdaki gibi tam kızarmadan fırından çıkardım. Akşam eve gelince ısıtmak için fırına tekrar sürdüğümde üzeri biraz daha kızardı.


Kıymalı kabak gratenimizi sıcak sıcak servis yapalım.


                                                                                AFİYET OLSUN.

2 yorum :

  1. miss gibi bir yaz yemeği...ellerine sağlık.sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. nefis olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil