Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 Haziran 2012 Çarşamba

KARNIYARIK




Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir patlıcan.

Düşünüyorum da ne kadar çok patlıcan yemeği var.

Çeşit çeşit.

Başka hangi sebzeden bu kadar çok çeşitli yemek yapılmıştır bilemiyorum.
Kızartması, karnıyarığı, musakkası, közlemesi, sarması, dolması, oturtması, silkmesi, kebabı, şakşukası, hünkarın beğenip imamın bayıldığı o leziz sebze.

Benim aklıma ilk  gelenleri bu kadar. Düşünün daha kaç yüz çeşit yemeği yapılır. Hele yörelere girersek bilmediğim daha ne tarifler çıkar.

En iyisi ben size en iyi bildiklerimi anlatayım.
Ama
Bu seferki kızartmadan yani sağlıklı olarak hazırlanmış bir karnıyarık tarifi. Sanırım 20 yıldır karnıyarığı kızartmadan yapıyoruz.

Tamam! Kabul ediyorum. Elbetteki kızartmadaki tat gibi olmuyor. 
Ne kadar kötüki en leziz yiyecekler en zararlıları. En güzel yemekleri zararlı diye tariflerimizi hep hafifletir olduk.

Hafiflettiğiniz her tariflede damak tadınız değişiyor. Artık kızaranları size ne kadar leziz gelsede sonra verdiği ağırlık hissi sizi bu tarz pişenleri yemekten uzaklaştırıyor. Bu bana ağır gelir diyerek bir çoğunu yemekten uzaklaşıyorsunuz.

Hele de Antalya sıcağında ne kadar sevsekte kızartmalar tam anlamıyla susuzluk işkencesine dönüşüyor. Herkesin ağzında "Kızartma yaktı beni. Bir bardak su getir. Yok hatta şişeyi getir sen." gibi yangınını belirten sözler duyuyoruz. Ama yinede güzel yemeklerimizden yani Türk yemeklerinden vazgeçemiyoruz. Her şeye rağmen kaçamaklarda yapıyoruz. Ama bu sefer kaçamak yok. Bizim usül daha doğrusu annemden öğrendiğim usülde karnıyarık tarifiyle karşınızdayım.



Bu arada tarifi okurken merak etmeyin patlıcanları acısı çıksın diye suda ıslamayı unutmadım.

Patlıcanı soyarken tadını kontrol ederim eğer acıysa suya bastırırım. Ama acı patlıcana senede 1 veya 2 bazende hiç rastlamadığım için eskisi gibi suda bekletmiyorum. Bence sizde kontrol edin. Eğer acı bir tad yoksa boşuna suda bekletmeyin.

KARNIYARIK
Malzemeler:
7 adet patlıcan
250 gr kıyma
2 adet yeşil biber
2 adet kırmızı etli biber (kapya)
4 adet domates
1 adet iri kuru soğan
1 baş sarımsak
Yarım demet maydanoz
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı salça
1 su bardağı su
Tuz
Yapılışı:



Kıymamızı suyunu salıp çekene kadar kısık ateşte kavuralım. Üzerine küp küp doğranmış soğanları, biberleri ve zeytinyağını ilave edip kavurmaya devam edelim. Kabuklarını soyup küp küp doğradığımız domatesleri, bütün olarak yani diş diş sarımsaklarımızı ve bir yemek kaşığı salçamızı ekleyelim. Bir kaç dakika daha kavurup ocağı kapatalım. Kıymalı iç harcımızın içerisine en son olarak ince kıyılmış maydanozlarımızı ilave edip karıştıralım.
Patlıcanların tepesini keselim. Dış yüzeyini alacalı olarak soyalım. İçerisini bıçak yardımıyla deldirmeden çıkaralım. Kayık şeklindeki patlıcanlarımızın içerisine tuz serpelim.



Etli iç harcımızla patlıcanlarımızın içerisini dolduralım. Bir bardak suda bir tatlı kaşığı salçayı eritelim ve patlıcanlarımızın arasından tenceremizin içerisine dökelim. Eğer suyunu daha kırmızı isterseniz salçayı bir yemek kaşığı kullanın.



İç harcımız piştiği için sadece patlıcanlar pişene kadar yaklaşık yarım saat pişirelim.
Unutmadan bu pişirme süresi patlıcanınızın cinsine göre değişeceği için bir çatal veya bir kürdan yardımıyla patlıcanlarınızı kontrol ederek süreyi ayarlayın.



Pişen karnıyarığımızı sıcak olarak servis yapalım.
Sizi bilmem ama biz yanında taze naneli cacıkla çok beğendik.



                                                                        AFİYET OLSUN.

5 yorum :

  1. En sevdiğim yemektir eline sağlık

    YanıtlaSil
  2. eminim bu şekli de çok lezzetli olmuştur.
    Bulunduğumuz yere mevsimlere göre değişiyor pişirme şekkillerimiz.

    YanıtlaSil
  3. Bayılırım karnıyarığa. Bizde kızartmadan yapanlardaanız. Çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık. sevgilerle

    YanıtlaSil
  4. Hepinize değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  5. PATLICANI HER ÖĞÜN ZEVKLE YERİM. KARNIYARIĞA İSE BAYILIRIM. KIZARTMADIĞINIZ HALDE GÖRÜNTÜ SÜPER. ELLERİNİZE SAĞLIK.

    YanıtlaSil