Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 Haziran 2012 Pazartesi

ÇİKOLATALI PORTAKALLI ŞERİT PASTA



 






Canım annemle canım babamın 34. evlilik yıldönümleri şerefine süpriz bir pasta hazırlamak istedim ama aynı evde olunca ve de pastayıda dinlenmesi için bir gün önceden hazırlamak gerekince malesef süpriz olamadı. Buzdolabında görüldü. Yakalandı masum hediyem.

Neyseki önceki hazırladığımda annemin arkadaşına götürdüğümüz için  en azından beylere tadı ve içinin şekli süpriz oldu.

Annem ve babamın sevdiği gibi bol çikolatalı bir pasta hazırladım. Kekini lezzetlendirmeyide portakala bıraktım.

Tarifime gelince:


PORTAKALLI ÇİKOLATALI ŞERİT PASTA
Malzemeler:
Pandispanyası için:
4 adet yumurta
4 kahve fincanı şeker
4 kahve fincanı un (tam buğday unu kullandım)
1 paket kabartma tozu
2 portakalın kabuğunun rendesi
1 su bardağı portakal suyu

Ara kreması için:
5 su bardağı süt
6 yemek kaşığı mısır nişastası
8 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı kakao

Dış kaplaması için:
5 su bardağı süt
1 su bardağı su
3 yemek kaşığı un (Ben tam buğday unu kullandım)
1 yemek kaşığı mısır nişastası
2 yemek kaşığı kakao
1 çay bardağı damla çikolata
1 paket sıcak çikolata tozu (olmasada olur)

Süslemek için:
Hindistan cevizi
100 gr bitter çikolata rendesi

Yapılışı:


Çırpma kabımızın içerisinde yumurta ve şekeri mikserle yüksek devirde köpük köpük olana kadar yaklaşık 7 - 8  dakika çırpalım. Üzerine kepekli un, kabartma tozu, portakal kabuğu rendesi ve portakal suyumuzu ekleyip, tekrar çırpalım.

Yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış fırın tepsisine kek hamurumuzu dökelim. 180oC'lik fırında pişirelim. Kekimiz pişerken hemen ara kremasını pişirmeye başlayalım. Bir tencerenin içerisine nişastayı, şekeri ve kakaoyu koyup homojen olarak karıştıralım. Üzerine sütümüzü ilave edip kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirelim.


Pişen kekimizi frından çıkarınca rulo pastada olduğu gibi sıcak olarak rulo saralım. Ben tezgaha ıslak temiz bir bez serip pandispanyamı tepsiden bezin üzerine kaydırdım. Sonra bezle birlikte keki rulo olarak sarıp 2- 3 dakika beklettim. Yalnız bezi her rulo hareketinde keke değmeden kaydırarak ayırdım yani rulonun içinde bez yok.Islak bezle sarınca hem kekimiz yağlı kağıttan kolay ayrılacak hemde pasta yapım aşamasında kolay şekil vermemizi sağlayacak.


Ruloyu açtıktan sonra kekin enli kısmından şerit şeklinde 6 eşit parçaya yani 6 eşit dikdörtgene bölelim. Her kek diliminin üzerine hazırladığımız sıcak kakaolu kremamızdan bolca sürelim. Sonra bu kestiğimiz şeritlerden birini rulo yapalım. Mümkünse kelepçeli bir kalıba eğer yoksa benim gibi herhangi bir yuvarlak tepsi veya kabın tam ortasına rulomuzu yerleştirelim. Diğer parçalarıda bu rulonun etrafına sırayla dolayalım. Artan kremanız varsa benim gibi üzerini kremayla kapatın.


Sonrada pastamızı buzdolabında bir saat dinlendirelim. Pastamızın dış kaplaması için bir tencereye mısır nişastası, un, şeker, kakao ve sıcak çikolata tozunu ekleyip topaklanmaması için güzelce karıştıralım. Toz karışımın üzerine sütü karıştırarak ilave edelim. Parlaklık kazanması için bir bardakta su ilave edelim. Kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirelim. Kremamız pişince ocağı kapatıp damla çikolataları ilave edelim. Çikolataların erimesi için kremamızı sürekli karıştıralım.


Pastamızı buzdolabından çıkaralım ve servis yapacağımız kabımıza ters çevirelim.
Çikolatalar da tamamen eriyince kremamızı pastamızın tam ortasına dökelim. Hızlı bir şekilde kremayla her tarafını kaplayalım ve soğumaya bırakalım.  


Oda sıcaklığında soğuyan pastamızı buzdolabına kaldıralım ve bir gece dinlendirelim. Dinlenen pastamızı arzu ettiğimiz şekilde süsleyelim. Servis anına kadar buzdolabında bekletelim.














                                                                     AFİYET OLSUN.

                                     



18 yorum :

  1. tatlım soğuk bir dilim alabilirniyim:=) hımm nefis bir gün bende deneyeceğim şekli çok hoşuma gitti:=)

    YanıtlaSil
  2. beyendim ablam ellerine saglik
    nice yillar diliyorum anne ve babana .

    YanıtlaSil
  3. ne kadar iştah açıcı bir blog bu böyle :)
    şu ramazan gününde hiç olmadı bu ama :(
    hepsi birbirinden güzel, ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım hoşgeldin sefalar getirdin. Teşekkür ederim güzel düşüncelerin için. Sevgiyle kal.

      Sil
  4. Çok güzel ve değişik bir pasta olmuş. Hiç aklıma gelmezdi pastayı böylesine sarmak. Ellerinize sağlık. Çok güzel şeyler paylaşıyorsunuz, devamını bekliyorum.En önemlisi hem çok detaylı hemde fotoğraflarla anlatıyorsunuz. Adım adım sonuca ulaşmak çok kolay oluyor. Tariflerinizi beğenerek yapıyorum. Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  5. Ben bu tarifin sade olanını sizden denedim. Hatta yorumlarada yazmıştım. Denemek isteyenlere ben sonuç harika oldu. Sizlere haber vereyim dedim. Kesinlikle kesinlikle deneyin. Herkes nasıl yaptığınızı soracak. Çok beğenilecek. Pişman olmayacaksınız. Şimdide bu bol çikolatalı portakallısını deneyeceğim. Pınar hanım sizden aldığım her tariften çok memnun kaldım. Eminim buda harika olacak. Güzel paylaşımlarınıza lütfen ara vermeyin takibinizdeyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Beğenmenize çok sevindim. Geri dönüp yorum yazdığınız içinde çok teşekkür ederim. Yapılıp beğenilmesi benim için inanın çok değerli ve mutlu edici. Sevgiler.

      Sil
  6. Ellerinize sağlık. Çok güzel ve açıklayıcı bir anlatımla paylaşmısınız. Sitenizi çok beğendim. Tarifleriniz çok anlaşılır ve evdeki malzemelerle yapımı kolay. yaptığım tariflerinizden çok memnun kaldım. Sizin detaylı bir şekilde paylaşmanız size güvenimizide arttırıyor. Yeni tariflerde buluşmak dileğiyle.

    YanıtlaSil
  7. tarifleriniz çok güzel çok yakından takip ediyorum sitenizi.acaba pastanın kekini portakalsız yapsak portakal suyu yerine ne katmaıyım acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Portakal kabuğu yerine limon kabuğu kullanmanızı öneririm. Portakal suyu yerinede bir su bardağına yarım limonun suyunu sıkıp üzerine oda sıcaklığındaki su koymanızı öneririm.

      Sil
  8. tarifler için çok teşekkürler.emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  9. ben yaptım olmadı kabardı vede yapısmadı yapısmayıncada gorunumu berbat oldu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanın emeğinizin karşılığını alamadığınıza çok üzüldüm. Acaba tepsiniz küçük geldide mi fazla kabardı diye düşünüyorum. Ayrıca yapışmamasınada şaşırdım. Benim fotoğrafımdaki gibi bir tepsi veya kelepçeli kalıpta buzdolabında 1 saat bekletseniz ara kremasının yapıştırması gerekiyordu. Şu ana kadar yaptıklarımda hiç sorun yaşamadım. Siz neden böyle bir sorun yaşadınız diye inanın düşünüyorum. İnanın çok üzüldüm. Sevgiler...

      Sil
  10. Pınar hanım tarifinizi denedim süper oldu. Herkes pastaneden aldım sandı. Çok lezzetli ve görsel bir pasta. Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize çok sevindim. Sevgilerle...

      Sil
  11. Dün hazırladım tarifinizi süper oldu. Yiyen herkes çok beğendi. Sizi zevkle takip ediyorum. Tarif için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  12. Pastanızı denedim ve süper oldu. Herkes hazır sandı:)) Elinize sağlık Pınar hanım.

    YanıtlaSil
  13. Valla enfes oldu. Tarif süper lezzetli. Çok çok teşekkürler pınar hanım. sitenizin müdavimiyim. tarifler süper. herşeyi fotoğraflamanız çok güzel düşünce hem yaptığınızı ispatlamış oluyorsunuz. Çoğu sitede resim altında tarif var yapıyoruz bişeye benzemiyor bu nedenle sizi takibime aldım. ellerinize sağlık. sevgilerle.

    YanıtlaSil