Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19 Mayıs 2012 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE - TAZE FASULYENİN HİKAYESİ





Pazarlar, manavlar renk renk sebze ve meyvelerle doldu. Bu renklilik bana yazın geldiğini en çok hissettiren durumlardan biri. Mutafakların baş tacı domatesler, biberler, salatalıklar ve onlarla birleşince lezzetine lezzet katan sebzeler.

Pekçok kişinin bahçesinde şu anda domates, salatalık, biber, fasulye, patlıcan, kabak, biberiye gibi sebzeler yanyana dikildi ve sebzeler birbiriyle komşuluklarına başladı. 

İşte bu komşulukta en çok yan yana olanlar domates, salatalık ve fasulye üçlüsüdür. Bu üçlününde çok güzel eskiden gelme bir hikayesi vardır. Gelelim hikayemize;

Geçmişte tarlalarda fasulye ile domates birbirine yakın dikilirmiş ve aralarındaki boşluğa da salatalık dikerlermiş. Bu üç sebzede hemen hemen aynı zamanlarda olgunlaşır ve pazara gönderilirlermiş.
Fasulye ve salatalık bilindiği üzere sabah erken saatlerde çıtır çıtır ses çıkararak büyürlermiş ve bahçe sahibi sabah kalkıp bu büyüyen sebzeleri her gün toplarmış. Bu seslerin çıktığı sıradada sebzeler aralarında konuşurmuş. Domates fasulyeye hayran hayran bakarmış ve
" Ah selvi boylum yeşil gözlüm neredesin?" diye sorarmış.
Bu soruyada domatese aşık olan kendini selvi boylu yeşil gözlü gören salatalık
"Ben burada yerde yatıyorum." dermiş.
Bu durumada kızan fasulye yapraklarının üzerindeki suyu salatalıkların üzerine silkelermiş. Aşık salatalıkta yerde suyu yedikçe büyürmüş. Sabah olupta bahçe sahibi geldiğinde ilk gördüğü de büyümüş salatalıklar olurmuş. Toplanan salatalıklarda pazarın yolunu tutarmış.
Bahçe sahibinin gittiğini gören domates
"Selvi boylum neredesin?" dediğinde
Fasulye "Hıyarı yolcu ettim." dermiş.
İşte bu hikayeden dolayı saf salatalık hıyar olarak anılmaya başlanmış.
Gelelim işin ilginç yanına;
Fasulye domatessiz pişmez
Fasulye hıyarsız yani salatasız veya cacıksız da yenmez.



Unutmadan taze fasulyeyi lezzetli pişirmenin püf noktası;
Mümkün olduğunca az su ilave ederek kendi suyuyla kavurarak pişirmektir.

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE
Malzemeler:
1 kilo taze fasulye
1 adet kuru soğan
2 adet havuç
4 adet domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay bardağı kaynar su

Yapılışı:

Fasulyeleri yıkayalım, uçlarını, varsa kenarlarındaki kılçıklarını keselim. Pişireceğimiz tencereye fasulyelerimizi arzu ettiğimiz büyüklükte doğrayalım. Kuru soğanı da yemeklik olarak doğrayalım. Havucun kabuklarını soyup halka halka keselim. Domateslerin kabuklarını soyup yemeklik olarak doğrayalım. (Ben yine yazdan hazırladığım yaz domatesimi yani domates sosumdan 4 yemek kaşığı kullandım.) Salça, tuz, şeker ve zeytinyağımızıda ekleyip ilk önce harlı ateşte tenceremiz ve sebzelerimiz ısınana kadar karıştırarak kavuralım. Tenceremiz ısınınca kısık ateşte arada karıştıra karıştıra sebzelerin kendi suyuyla pişirelim.

Pişmek üzere olan fasulyemize suyu azaldığı ve dibi tutmasın diye 1 çay bardağı kaynar su ilave edelim. Arzu ettiğimiz kıvamda pişirelim.

Kendi suyuyla kavrulan lezzetli yemeğimizi servis tabağımıza alalım.

                                                                 AFİYET OLSUN.

1 yorum :

  1. ellerine saglık nefıs gozukuyor benım buzlukta fasulyelerım bıtmedı daha bugun bu tarıfı deneyeyım ........

    YanıtlaSil