Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 Mayıs 2012 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE DİZMESİ



Fotoğrafları eklerken annemin ellerine baktım... baktım. Öpülesi eller, ben o emektar ellere aşığım.
Ne zaman annemi mutfakta birşeyler pişirirken görüntülediysem bilgisayarımda o fotoğraflara bakınca içimi garip duygular kaplar. Genellikle farklı açılardan bir kaç fotoğraf çekerim ve çektiğim fotoğraflarda eğer annem varsa hangisini seçeceğime karar veremem .
Seçilmeyen yani kullanmadığım fotoğrafları bilgisayarımda yer kapladığı içinde silmem gerekir ama silerken içim cız eder. Çünkü o fotoğraflarda aşık olduğum kadın "ANNEM" vardır. 
...
Benim için; eli öpülesi annemden sizlere hafif ve lezzetli bir yemek tarifi... 
ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE DİZMESİ
Malzemeler:
1 kg taze fasulye
1 adet kuru soğan
3 adet domates
1 adet havuç
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
Tuz
Yapılışı:
Taze fasulyelerimizi yıkayalım. Uçlarını ve kılçıklarını temizleyelim. Havucun kabuğunu soyup uzunlamasına dörde bölelim. Geniş tabanlı bir tencerenin içine şekildeki gibi havuç ve fasulyeleri yerleştirmeye başlayalım.
Fasulyeleri dizmeye devam ederken araya halka halka doğranmış soğanlarımızı yerleştirelim. Sonra tekrar fasulyeleri dizmeye devam edelim. Ara ara da sebzelerimizin üzerine tuz serpelim.
Fasulyelerimiz bitince üzerine kabuğu soyulmuş halka halka doğranmış domateslerimizi yerleştirelim. Annem yazın hazırladığımız domatessosumuzdan dizmelerin üzerine kaşıkla döktü.
Domates sosun tarifini öğrenmek için:
Yarım su bardağı suyun içine bir yemek kaşığı domates salçasını ekleyip salçayı suyla açalım ve salçalı suyu dizmelerimizin tam ortasından tencereye dökelim. Dizmelerin üzerine kaşıkla zeytinyağı gezdirelim. Annem havucu tencereye yerleştirirken fazla gelen kısımlarını kesmişti ve artanlarıda fasulyelerin üzerine yerleştirdi.
Sonra da tenceremizi ocağa alalım. Kaynayana kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirelim.

Pişen yemeğimizi servis tabağımıza aynı kek çeviriyormuş gibi ters çevirelim. Eğer yemeğiniz suluysa çevirmeden önce suyunu alınki çevirirken suyu dökülmesin.

                                                            AFİYET OLSUN.
  

4 yorum :

  1. çok severim bu saatte bile canım çekti.ellerine sağlık canım...sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. ne güzel dizmissin fasulyeleri öyle ya tam bir sanat olmus :) ellerine saglik canim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım. Anneciğim dizdi. Benim için Annemin elinin değdiği herşey güzelleşir, değer kazanır.

      Sil