Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 Mayıs 2012 Salı

ZEYTİNYAĞLI KABAK DOLMASI





Kabak dolması yazın mutfağımın favori yemeklerinden biridir. Kabakla bulguru birbirine çok yakıştırdığımdan en çok bulgurlu kabak dolması hazırlarım. Yanında ayran, cacık veya sarımsaklı yoğurtla eşsiz bir ziyafet.

Önceleri annem kabak pişireceğinde"Yine mi kabak?" der, ağız bükerdim. Şimdi ise ben her hafta eve kabak almaya başladım. Bu değerli nimetin Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) en sevdiği besin maddelerinden biri olduğunu öğrendiğimde kabakla aramdaki bağ daha da güçlendi ve kabağın insanı ne kadar rahatlatan bir sebze olduğunu keşfettim.
Keşfetmeyenlerin varsa çok şey kaybettiğinizi belirtmek isterim. Muhakkak sizin damak tadınıza uyan bir kabak yemeği vardır. Belkide benim size vereceğim şimdiki tarifimdir. Ne dersiniz?

BULGURLU KABAK DOLMASI
Malzemeler:
1,5 kg kabak (Benim 8 adetti)
1 büyük boy soğan
3 çay bardağı pilavlık bulgur
3 adet yeşil biber
1 adet kırmızı etli biber (kapya)
1 adet havuç
4 adet domates
5 - 6 diş sarımsak
1 demet maydanoz
10 dal taze nane
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı kimyon
2 tatlı kaşığı domates salçası
Yapılışı:
Bir tencerenin içine soğanları yemeklik olarak doğrayalım. Üzerine sarımsakları, biberleri, maydanozu ve domateslerimizi küçük küçük doğrayalım. Havucu rendeleyip ilave edelim. Naneleri dalından koparıp yaprakları kesmeden bütün olarak ekleyelim. Bulgurumuzu, zeytinyağımızı, bir tatlı kaşığı salçamızı, tuzu ve baharatlarıda ilave edip ocağımızın altını yakalım. İç malzememizi sebzelerin kendi suyuyla yarı pişirelim.
Kabaklarımızı yıkayıp kabuklarını soyalım.Boyutuna göre iki veya üç eşit parçaya bölelim. Her parçanın içini oyacakla veya bıçakla oyalım. Hazırladığımız kabakların içini iç malzememizle dolduralım. Bir kasede bir çay bardağı su ile bir tatlı kaşığı domates salçasını açalım. Tuz ekleyip karıştıralım. Sosumuzu tenceremizin içerisine dökelim.
Tenceremizi ocağa koyalım. Sos kaynadığında kısık ateşte yaklaşık 15 - 20 dakika kabaklarımızı pişirelim. Unutmadan kabakların pişip pişmediğini çatalla veya kürdanla kontrol edebilirsiniz.

Üzerinde taze nane yanında yoğurtla en sevdiğim tatlardan biri.


                                                                     AFİYET OLSUN.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder