Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26 Mayıs 2012 Cumartesi

SEMİZOTU YOĞURTLAMASI






Bizim evin en sevilen otlarından biri, semizotu.
Bizim evde domatesli - salatalıklı limon sulu salatası, yoğurtlaması hatta bunları bir kenara bırakın öylece sapından tutup kahvaltıda, yemek yanında sade haliyle dahi zevkle yenilir semizotu.
Neden çok sever ve yeriz? 
Cevabı: Şifa deposu olmasından.
Peki şifaları neler?
Semizotu;
- Omega 3 yağ asitleri bakımından en zengin sebzedir.
- C ve E vitaminlerince çok zengindir.
- Beta karoten bakımından da çok zengindir.
- Melatonin içeriği diğer hiç bir bitkisel kaynakla karşılaştırılamayacak kadar yüksektir.  
- Semizotu farklı antioksidanları bir arada içerir.
Ama... ama... ama...
Unutmamak gerekirki herşeyin aşırısı gibi semizotunun da aşırı tüketilmesi sakıncalıdır.  Semizotundaki yüksek oksalik asit vücudumuzdaki bazı madde ve vitaminlere tutunarak az çözülen tuzlara dönüşmesi ve böbrek taşı oluşturabilmesi nedeniyle aşırıya kaçılmadan tüketilmelidir.

Yararları ile eşsiz olan semizotunu genellikle sadece sarımsaklı yoğurt ile hazırlardım. Ama salatalık ve taze nanenin tam zamanı olduğu için lezzetine lezzet katmak istedimki bizcede öyle oldu. Gelelim tarifimize:

SEMİZOTU YOĞURTLAMASI
Malzemeler:
1 bağ semizotu
2 adet salatalık
10 - 12 dal taze nane
2 su bardağı yoğurt
4 - 6 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:



Semizotlarını ve nanelerimizi bol suyla yıkayıp süzgeçte sularını akıtalım.
Bir kasede yoğurt, rendelenmiş veya havanda dövülmüş sarımsak ve tuzu karıştıralım.
Yoğurtlamamızı hazırlayacağımız kasenin içerisine semizotlarını sapları ile birlikte arzu ettiğimiz büyüklükte doğrayalım.
Salatalıklarımızın kabuklarını soyup bir salatalığı uzunlamasına dörde bölüp kare kare keselim.
Naneleri saplarından ayıralım.
Semizotu, nane ve salatalıklarımızın üzerine hazırladığımız yoğurdu döküp bütün malzemeyi karıştıralım. Servise hazırdır.



                                                                     AFİYET OLSUN.

1 yorum :

  1. Ellerinize sağlık Sedef hanım, bizim oralarda yazın bol bol yapılan harika bir tattır. canım çekti :) Sevgiler

    YanıtlaSil