Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 Mayıs 2012 Çarşamba

İKİNDİ KAHVALTISI




Eski mahalleden iki komşumuzla, ablam ve teyzemle mutfakta sıcak sıcacık sevgi dolu bir sohbetle ikindi çayı.
Canım ablam eli boş gelmeyi de hiç sevmez ki. Bu gelişinde de kendisininde çok az yapmasına rağmen o gün pişirdiği turunç reçelinden tatmamız için bize de getirmiş. Sevgiyle yapıldığı ve sevgiyle getirildiği ne kadar belliydi. Çok ama çok lezzetliydi. Allah ablamın muradları neyse hepsini nasip etsin. Kendisi bu zamanda zor bulunur olan insanlardandır. Saf, temiz kalpli, sevgi dolu, naif, görgülü... Kendisine layık, uygun kelimeyi bulamadığım sevgili ablam. 
Masada geçen harika saatler. Zaman nasıl geçti anlamadık. Keşke hayatımızdaki herkes bize böyle hissettirebilse.
Efendim masa bahane sohbet şahaneydi.
Bildik lezzetlerle ikindi çayındaydık.

Masamda;
Baştacı, en lezizi "TURUNÇ REÇELİ"
Pankek
Nar ekşili kısır
Domatesli biberiye sosu
Yoğurtlu havuç salatası
Peynir, zeytin, bal, reçeller, ceviz, kayısı,
tahin helvası, domates, simit, cevizli - kayısılı sucuk


NAR EKŞİLİ KISIR
Malzemeler:
2 su bardağı ince bulgur
1 çay bardağı nar ekşisi
1 limonun suyu
3 adet büyük kuru soğan
4 - 5 diş sarımsak
2 adet yeşil biber
1 adet domates
1 demet maydanoz
4 - 5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kuru nane
Tuz

Yapılışı:
2 su bardağı ince bulguru ayıklayıp bir kaba alalım. Üzerine nar ekşisi ve bir limonun suyunu dökelim. Bulgurun üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyelim ve kapağını kapatalım.
Bulgurumuz şişerken küp küp doğradığımız soğanları, rendelediğimiz sarımsakları ve zeytinyağını tavada diriliğini kaybedinceye kadar kavuralım. Salçaları, kimyonu, pulbiberi, kuru naneyi ve tuzu ekleyip bir kaç dakika daha kavuralım.
Sonra şişen bulgurumuzun üzerine döküp kaşıkla, bulgurumuz tamamen kırmızı renge döneseye kadar karıştıralım ve dinlenmeye bırakalım.
Domatesimizi, maydanozumuzu ve biberlerimizi ince ince kıyalım.
Bulgurumuzun üzerine döküp karıştıralım. Kısırımızı servis tabağına alalım.

Kısırın fotoğraflarla detaylı anlatımı için:
http://pinarsedefunal.blogspot.com/2012/05/nar-eksili-kisir.html

YOĞURTLU HAVUÇ SALATASI
Malzemeler:
3 - 4 adet orta boy havuç
1 yemek kaşığı sıvı yağ
4 - 5 yemek kaşığı yoğurt
3 diş sarımsak
Tuz

Yapılışı:
Havuçlarımızın kabuklarını soyalım ve rendeleyelim. tavaya yağı koyalım ve yağ ısınınca havuçlarımızı ilave edelim. Havuçları ara ara karıştırarak yumuşayana dek pişirelim. Piştikten sonra çukur bir kaseye alalım ve soğumasını bekleyelim.
Başka bir kabın içine yoğurdu koyalım ve içine rendelenmiş veya dövülmüş sarımsakları ve tuzu ekleyip, karıştıralım. Soğuyan havuçları sarımsaklı yoğurdumuzun içine ilave edelim. Havuç ezmesini ekmek dilimlerinin üzerine sürelim. Arzuya göre pulbiber, nane veya incecik kıyılmış maydanozlarla süsleyerek servis yapalım.


MAYALI KREP - AKITMA - PANKEK
Malzemeler:  
4 su bardağı süt
2 su bardağı un
2 su bardağı kepekli un
3 adet yumurta
1 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı tuz 

Yapılışı:
Çırpma kabımızın içinde yumurtaları, şekeri, tuzu ve  çırpalım.
Üzerine unları, toz mayamızı ve sütü ilave edip iyice çırpalım. Üzerini kapatıp ılık bir yerde mayalanmaya bırakalım.
Üzeri delik delik olup kek hamurumuz iki katına çıktığı zaman hamurumuz pişirilmeye hazırdır. Sadece içindeki havayı çıkarmak için iki üç tur karıştıralımki pişerken şişmesin.
İyi bir teflon tavayı veya benimki gibi döküm bir tavayı ocağa koyalım. Ocağın altını açalım ve bir dakika kadar tavanın iyice ısınmasını bekleyelim ve ocağın altını kısalım.  Tavaya orta boy bir kepçe ile düzgün bir şekilde hamurumuzu dökelim ve kepçenin tersi ile hafifçe yayalım.  Bir de Pankek hamurumuzu yaklaşık 1/2 cm yani yarım santime ayarlamaya çalışalım. Kepçeyi tam doldurmayalım ki pankekimiz çok kalın olmasın.
Kısık ateşte üzeri göz göz olup hamurun ıslak görüntüsü gidince bir spatulayla ters çevirelim.
Diğer tarafıda güzelce kızardıktan sonra tavadan alalım.
Mayalı krebimiz yani pankekimiz pişince ister reçel, ister bal, ister krem çikolata gibi tatlılarla ya da peynir, krem peynir veya zeytin ezmesi sürerek yiyebiliriz.

Fotoğraflı detaylı anlatımı için:
http://pinarsedefunal.blogspot.com/2012/04/mayali-krep-ya-da-pankek.html




Domatesli biberiye sosunu tarifi için:


                                                    

 
                                                                  
AFİYET OLSUN.

14 yorum :

  1. ellerine sağlık bol bol keyif yapılmışş
    ben sınavlardan kendimi unuttum;)
    keyfiniz bol olsun canımm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Allah sana sınavlarında zihin açıklığı nasip etsin. Yaradanım yardımcın olsun ve başarılarınla keyfinde bol olsun. Düşüncelerin içinde çok teşekkür ederim.

      Sil
  2. Maşallah çok güzel anlatmış güzel vakit geçirmişsiniz pınar'cım..Rabbim güzelliklerinizin sayısını artırsın sevdiklerini sana bağışlasın..
    Sevgiler,günaydın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin. Canım, Sevgim hoş geldin evimin mimarı. Çok teşekkür ederim. Ne güzel dileklerin var. İnan duygulandım canım. Allah hepimizin sevdiklerini bizleri bağışlasın. Seni seviyorum arkadaşım. Sevgiler...

      Sil
  3. Çok güzel bir sofra olmuş.Muhabetde güzel olmuştur.Pan kek tarifini aldım,daha önce mayalı yapmamıştım.Paylaşımın ıcın tsk ederım.Kolay gelsin canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım. Pankeki pişirince değerli fikirlerini paylaşırsan da çok sevinirim. Bekliyorum.

      Sil
  4. masa şahane canım.menü tam benlikmiş.çok severim kahvaltı sofrasını.ellerinize sağlık.afiyet bal olsun.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hele de sevdiklerinle geçen her sofra hele de kahvaltılarda tam benliktir. Teşekkür ederim. Sevgiler.

      Sil
  5. afiyet şeker olsun sizlere. güzel bir sofra olmuş elinize sağlık turunç reçeli yapmak istemiştim bir ara. eşim Mersin'e gittiğinde ona söyledim al getir diye. ama olmazmış oralarda bahçe ve parklarda bulabilirsin demişler. Kaldı yani siz nerden buluyorsunuz acaba. yapanın eline sağlık nefis olmuş. Ayrıca şunu da eklemeden edemiyeceğim yukarda paylaştığınız ayetler için Allah razı olsun sizlerden. Düşünmek için bir vesile olmuşsunuz. Sevgiler gönderiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu! Allah karşıma sizin gibi Allah yolunda insanları çıkarıyor. Allah sizlerden de razı olsun.
      Turunç reçeline gelince, Canım biliyorsundur Antalyam turunçgiller ile ünlüdür. Burada her yerde turuç ağaçları var. Bahçeler, yol ortalarındaki refüjler her yer turunç, portakal ve limondur. Antalya da pazarlarda bolca turunç vardır hatta isteyenler için turunçları hazır bir şekilde yani kazıyıp, ipe dizip satarlar. Ama artık zamanı geçti geçiyor hatta geçti diyebiliriz.
      Bu arada unutmadan turunç reçeli Antalya reçellerindendir. Antalya reçelleriylede ünlüdür. Turunç, bergamut, yeşil incir, patlıcan, ceviz, şatok, limon, karpuz kabuğu gibi yöresel reçellerimiz vardır.Buraya gelenler reçel almadan gitmez diyebilirim.
      Bende bu sene turunç reçeli yapmadım. Ama eğer unutmazsak sende hatırlatırsan sana seneye gönderebilirim. Ablam adına da reçel için yorumuna teşekkür ederim.

      Sil
  6. ımmm masa çok güzel ama benim gözüm salatalarda kaldı:)))
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. ne güzel bir sofra bu..ellerinize sağlık.sevgiler..

    YanıtlaSil