Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 Mayıs 2012 Pazar

HİNDİ SOTE

 



15 günde yetişen meşhur tavuklardan dolayı doğal olarak yetişen hindileri tercih eder olduk. İnsanlar tarafından pekte tercih edilmediğinden dolayı tavuklar gibi kısa sürede yetiştirilemiyorlar. Aman! Hindilerimiz doğal kalsın bari. Hormonlarla şişirilmiş, tatsız tuzsuz beyaz et yemeğe mahkum olmayalım.
Allah bize nimetleri verirken ne kadar faydalı ve lezzetli vermiş. Ama insanoğlu yine en büyük zararı kendine yapmış. Herşey yapay, herşey lezzetsiz, vitaminsiz, hatta zehirli.
Kendim Ziraat mühendisi olduğum halde pazardan sebze meyve almaya dahi korkarım. Pazara gittiğimizde hani kendi için ekip diken, o azıcık - belki birkaç kilo olan fazlasını pazara getirip satan köylülerimiz varya işte ilk uğrak yerim onlardır. Zehirsiz ürünler onlardadır.

Alıp satıcı olanlara mecbur olmadıktan sonra uğramam. Ama el mahkum hep alıyoruz.
Tarlada, serada yetişen yiyecekler ne kadar zehirli bir bilseniz.  O zehirler yıkamayla, sebze fırçalarıyla kısacası hiçbir şeyle arınmıyor. Aman hiçbir şeyi soymadan yemeyin. Elmayı, domatesi, salatalığı vb.
Yetiştiriciler bol döküm ürün için bolca ilaç atarlar ve çoğunluklada ilaç atıldıktan sonra beklemesi gereken süre beklenmeden piyasaya sürülür. Peki yetiştiriciler kendileri bu ürünleri yer mi? Büyük bir kısmı kendi için ayrı ekip diker ve pazara verdiklerinden yemez.
Peki biz tarladan camekandan çıkan ürünlere hemen ulaşabilir miyiz?
Ürünler meyve sebze haline gelir ve yurt dışı için laboratuvarlarda tahlil edilir. Tahlil sonucuna göre ülkelere dağılır. Kimi çok az ilaç kalıntısı ister kimide yok denecek kadar az ister. Sonra geri kalanları birde büyük marketler seçer ve onlardan da geriye kalanları yani iki kez seçilmiş, çoğu imhalık olan ürünleri de pazara bizlere sunarlar yani en beğenilmeyen, en zehirlileri bizlere layık görülür.
Genetiği ile oynanmışlara hiç girmeyelim. Artık genetiği ile oynanmamış sebze meyve kalmadı diyebilirim. Bunu en iyi tohumsuz yani çekirdeksiz meyve sebzelerde görebiliriz. Mesela eskiden biberlerin içerisinde tohumları vardı ya da hani şu "Ay ne iyi olmuş." diyerek yenilen çekirdeksiz karpuzlar. Kısacası artık herşey çekirdeksiz, tohumsuz.
Bir de aklıma gelmiş iken yumurta meselesi.
Hiç dikkat ettiniz mi? Bazı yumurtaların sarısı açık sarı bazısı turuncudur. Peki sizce hangisi olması gerekendir?
Tavuklar fazla yumurta versin diye 10-12 saat olan gün ışığını güçlü lambalarla 20 saata çıkarıyorlar. Böylece de tavuk kendini gündüz de hissedip günde bir yumurta vermesi gerekirken iki yumurta veriyor. Bir yumurtada olması gereken renk, vitamin yani ne varsa hepsi iki yumurtaya bölünüyor. Kısacası turuncu renk açık sarıya dönüyor.
Yumurtaların dahi tadı kalmadı desem doğru olur sanırım.
Aslında bildiğiniz şeyler ama yinede paylaşmak istedim ve birkez başlayınca gerisi geldi. Sanırım canınızı da sıktım. Neyse...
Hadi yemeğe;


HİNDİ SOTE
Malzemeler:
700 gr hindi göğüs eti
1 adet büyük kuru soğan
2 adet yeşil biber
1 adet kırmızı etli biber(kapya)
2 adet havuç
3 adet domates
1 çay kaşığı zerdaçal
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Yapılışı:

Hindi etimizi küp küp doğrayalım. Tenceremize hindi etimizi koyalım ve tamamen ısınca ocağı kısalım. Kısık ateşte ara ara karıştırarak etler suyunu salıp sonrada tekrar çekene kadar yani tamamen pişirelim.
Etlerimiz pişerken bir yandanda soğan, biberler ve havucu etlerimizin görselliğine yakın küp küp doğrayalım.
Pişen etlerin üzerine doğradığımız sebzeleri, zeytinyağımızı ve tuzu ilave edip pişirmeye devam edelim.

Domateslerimizi iri küpler halinde doğrayalım. Bir bardakta bir çay kaşığı domates salçasını 2 - 3 yemek kaşığı su ile eritelim.
Pişen yemeğimizin üzerine erittiğimiz salçayı, zerdaçalı, kimyonu ve domatesleri ilave edip pişirmeye devam edelim. Sebzeler erimeyecek şekilde yaklaşık 10 dakika kadar pişirelim.

Yemeğimiz servise hazırdır.

                                                                  AFİYET OLSUN.

4 yorum :

  1. evet ya bak ii fikir peki tavuk kadar lezzetlimi ya da ne bileyim kokuyomu ben daha önce pek yemedim hindi eti ondan soruyorum bilgilendirirsen sevinirim canım.

    YanıtlaSil
  2. Canım ben her türlü pişiriyorum ama tadına alıştığımdan mı yoksa damak tadımızdanmı bir fark hissetmiyorum. Hindi etinin göğüs kısmı tavuk göğsü gibi ve pişincede tadı ve rengi tavuk eti gibidir. Ama kalça kısmı aynı kırmızı et gibi, piştiği zamanda kara bir et oluyor ve bu et bazılarına da ekşimsi geliyor.Denemek istersen göğüs etinden başlamanı tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  3. evet ben öyle yapayım valla tavuk yapamıyoruz
    anca köy tavuğu bulursam pişiriyorum et te hergün yenmez yani dur ben bir deneyeyim
    pişirince sana yazarım tavuk gb her yemeğe konur heralde göğüsü sağol canım;)

    YanıtlaSil
  4. Evet, tavukla hazırladığım her yemeği şimdide hindi ile hazırlıyorum. Pişirince düşüncelerini bekliyorum.

    YanıtlaSil