Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 Nisan 2012 Pazartesi

YAPRAK SARMASI




Aslında siz hamarat hanımlara yaprak sarmasının tarifini vermeye ne hacet. Zaten hepiniz biliyorsunuz. Ama bende sizlerle kendi yaprak sarmamı paylaşmak istiyorum.
Malzemeler:
Asma yaprağı
3 su bardağı pirinç
2 adet iri soğan
5 adet domates veya 6 yemek kaşığı ev yapımı domates sos
8 – 10 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 demet maydanoz
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kuru nane

Yapılışı:






Bir litrelik kavanoza kış hazırlığı olarak hazırladığım susuz salamura yapraklarımı derin bir tencerede kaynayan suda haşladım.



Ayıkladığımız pirincimizin nişastası gidene kadar yıkayalım.



1 çay bardağı zeytinyağı ile yemeklik doğradığınız soğanları pembeleştirelim. Üzerine salça, şeker, tuz ve baharatlarımızı ilave edip kavurmaya devam edelim.



Sonrada pirinçlerimizi üzerine döküp 5 dakika daha kavuralım.
Arzunuza göre pirinç karışımımıza yemeklik doğradığımız domatesleri veya benim gibi kış hazırlığı olarak hazırladığınız domates sosundan 6 yemek kaşığı ilave edelim. 1 – 2 dakika kadar kavurup ocağı kapatalım. Sarma içimize en son olaraktan yemeklik doğradığımız maydanozları da ilave edip bütün malzemeyi karıştıralım.



Yaprakların geniş tarafına bir miktar iç konularak kenarlar üzerine gelecek şekilde katlayalım ve yaprağı saralım. Tencerenin içine düzgünce yerleştirelim. Ben yapraklarımı da aynen biber dolmamdaki gibi buharda 45 dakika kısık ateşte pişiriyorum.



Tenceremizin içine bir su bardağı su koyup sarmalarımızın üzerine 4 – 5 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirelim. Tencerenin kapağını da kapatalım. Bir taşım harlı ateşte kaynatıp ateşi kısalım. Yaklaşık 40 – 45 dakika pişirelim. Arada suyunu kontrol edelim, susuz kalırsa azar azar sıcak su katabilirsiniz.
Ama klasik yöntemle de pişirmek istersek sarmalarımızın üzerine geniş bir yemek tabağını ters çevirerek kapatalım.Bir su bardağı su koyup sarmalarımızın üzerine 4 – 5 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirelim. Tencerenin kapağını da kapatalım. Bir taşım harlı ateşte kaynatıp ateşi kısalım. Yaklaşık 40 – 45 dakika pişirelim. Arada suyunu kontrol edelim, susuz kalırsa azar azar sıcak su katabilirsiniz.



Piştikten sonra sarmaları tenceremizin içinde soğutup yani sarmalar pilav usulü demlendikten sonra servis tabağına dizelim ve servis yapalım.



                                                                          AFİYET OLSUN. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder