Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 Nisan 2012 Perşembe

ÜZÜMLÜ KEK (Değişik kek tarifi arayanlar için)

HANGİSİ İYİ EVLAT?

Köyün tek çeşmesi başında üç kadın sıraya girmiş kaplarına su doldurmaktaymış. Kadınlar aralarında çene çalarken yanlarına yaşlı bir adam yaklaşmış ve kadınların konuştukları ile yakından ilgilenmiş.
Birinci kadın şöyle demiş;
- “Bakınız benim bir oğlum var. Becerikli mi becerikli, yetenekli mi yetenekli. İnanın örnek bir delikanlıdır o.”
İkinci Kadın;
- “Benim de bir oğlum var. Bülbül gibi şakır, sesi insanlara gözyaşı döktürür.”
Üçüncü kadın ise oğlu hakkında hiçbir şey söyleyememiş.
Kadınlar serçe parmağı kalınlığında bile su akmayan çeşmeden kaplarını zorlukla doldurduktan sonra oradan uzaklaşmaya hazırlanırken yaşlı adam onları izlemekteymiş. Bir ara, birinci kadının oğlu görünüp grubun önünde mükemmel bir takla atmış. Annesi “Jimnastik gösterileri de yapabilir.” diyerek oğlunu pohpohlamış. Derken ikinci oğul gelmiş. O kadar güzel, o kadar yanık türkü söylemiş ki, dinleyenler hayranlıklarından neredeyse küçük dillerini yutacaklarmış. En son üçüncü kadının oğlu onlara yaklaşmış. İlk ikisinin aksine hiçbir şey yapmamış sadece annesine koşmuş ve su kabını onun elinden alarak kendisi taşımış.
Bundan sonra üç kadın yaşlı adama sormuşlar.
- “İşte şimdi oğullarımızı gördünüz değil mi?”
- “Ben sadece bir tek oğul gördüm. Annesinin elinden su kabını alarak kendisi taşıyan oğulu.” yanıtını vermiş yaşlı adam.

TOLSTOY'dan ALINTIDIR.
Yapımı kolay, pişmesi uzun süren kısacası sabır gerektiren ama müthiş lezzetli bir kek.
ÜZÜMLÜ KEK

Malzemeler:
4 yumurta
2 su bardağı şeker
1 su bardağı üzüm suyu
½ su bardağı sıvı yağ
½ kg un
1 paket kabarma tozu
1 yemek kaşığı tarçın
½ su bardağı siyah yaş üzüm
½ su bardağı yeşil yaş üzüm

Yapılışı:

Derin bir çırpma kabının içinde yumurtaları ve şekeri çırpalım. Geriye kalan tüm malzemeleri bu karışıma ekleyelim ve tekrar çırpalım. Yağladığımız kek kalıbımıza dökelim ve önceden 200 ºC'de ısıtılmış fırına sürelim. Keki fırına koyduktan 10 dakika sonra üzüm tanelerini kekin içine dökelim ve elimizle üzümleri hafifçe bastırarak kekin içine gömelim. Fırını 150oC ye alalım. Kekimiz kabardığı zaman eğer kabarmayla dışarı çıkan üzümler varsa onlarıda tekrar kekin içine elimizle itelim. Kek yaklaşık olarak bir buçuk saatte pişiyor. Yalnız emin olmak için kuru bir bıçak yardımıyla veya kürdanla kekimizi kontrol edelim.

NOT: Üzüm suyu olarak tetrapak şişelerde satılan üzüm sularından alıp kullanıyorum. Bu keki yazın yaş üzümle kışın ise kuru üzümle yapıyorum.
Un, kabartma tozu ve tarçını bir kapta karıştırın. Sonra bu karışımı kabınıza elekten geçirerek ilave edin. Un ile yapılan tüm tariflerde un ile beraber elekten geçebilecek tüm kuru malzemeleri elekten geçirmenizi tavsiye ederim. Çünkü homojen bir dağılım sağlanıyor ve daha iyi kabarıyor.
                                                               AFİYET OLSUN.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder