Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 Nisan 2012 Çarşamba

TAVUK ETLİ FAJİTA



YAŞAYARAK ÖĞRENMEK..
Bir gün Napolyon düşman askerlerinden kaçarken, bir bakkal dükkânına girmiş. Bakkala hemen kendisini saklamasını emretmiş. Bakkal da Napolyon’u müsait bir yere saklayıp, biraz sonra gelen düşmanlara da:
- "Az evvel biri koşarak şu tarafa kaçtı." diye savuşturmuş. Nihayet biraz sonra Napolyon’un muhafızları yetişmişler. Bakkal ömründe bir daha karşılaşamayacağı Napolyon’a sormuş:
-"Efendim, af buyurun ama merak ettim, ölümle bu denli burun buruna gelmek nasıl bir duygu?" Napolyon birden öfkelenmiş.
-"Sen kim oluyorsun da benimle böyle dalga geçercesine konuşabiliyorsun?" diye bağırmış. Hemen askerlerine, adamcağızı kurşuna dizmelerini emretmiş. Askerler bakkalın gözünü bağlayıp, karşısına dizilmişler. Mermiler namlulara sürülmüş, artık ‘ateş’ emri verilecek.
Adamcağız içinden:
-"Ah, ne yaptın sen? Şimdi ölüp gideceksin." diye düşünürken, arkadan bir çift el uzanmış, gözündeki bağı açmış. Karşısında Napolyon varmış. Tek cümleyle cevaplamış Napolyon:
-"İşte böyle bir duygu!"
.........
Yaşayarak öğrenmek, bedeli en yüksek öğrenme biçimidir diyerek yemeğimize geçelim.



Değişik tavuk etli yemek tarifi arayanlara...
TAVUK ETLİ FAJİTA
Malzemeler:
1 kg tavuk bonfile
3 adet yeşil dolmalık biber
3 adet etli kırmızıbiber
2 adet havuç
2 adet büyük boy soğan
3 adet büyük boy patates
2 – 3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Sosu için:
2 adet limonun suyu
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı ketçep veya 1 silme yemek kaşığı domates salçası 
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı kimyon

Yapılışı:
Tavuk bonfilelerimizi birer parmak kalınlığında şeritler halinde yani jülyen olarak doğrayalım.
Geniş bir kaba toz şekeri, kimyonu, kuru naneyi, yoğurdu, ketçabı, tuzu, iki limonun suyunu ve zeytinyağımızı ekleyip iyice karıştıralım.
İçerisine etlerimizi katıp etleri soslayalım.
Bir buzdolabı poşetinin içine sosladığımız etlerimizi dolduralım. Sonra buzdolabında 4 – 5 saat dinlendirelim.




Buzdolabından çıkardığımızda teflon bir tencerede veya geniş (wok tava gibi) bir tavada etlerimizi soteleyelim.  
Etimiz piştiğinde etimizi bir tabağa alalım.
  
   
           
Biberlerin çekirdeklerini yani tohumlarını çıkartalım. Havuçları, patatesleri ve soğanlarımızı soyalım. Bütün malzemeyi yine jülyen olarak doğrayalım. Önce patatesleri ve soğanları 5 dakika kadar soteleyelim. Sonra havuç ve biberlerimizi ilave edip 10 dakika kadar daha pişirelim. Tuzu damak tadımıza uygun olarak ekleyelim.  
Patatesler pişince etlerimizi ekleyip 2 - 3 dakika kavuralım. 
Yemeğimizi sıcak olarak servis yapalım.


NOT: Fajita Meksika da bizim lavaş ekmeklerimize benzer ekmeklerin üzerine konularak servis yapılır. Ama bizim evde lavaşın üzerine değilde tabağa direk servis yapıyoruz. İsteyen yine lavaşa sarıyor. Ayrıca fajita Meksikaların özel acılı soslarıyla tüketilen bir yemektir. Bizim kültürümüze göre ise mesela lavaşların içine fajitayı koyup, sarıp, sarımsaklı yoğurt sos, avokado sos, domates sos, ketçap, hardal veya sarımsaklı mayonez gibi soslarla sıcak servis yapabiliriz.  
                                                  AFİYET OLSUN.  

                  
                             

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder