Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 Nisan 2012 Pazartesi

SOSYETE MANTISI




Meşhur sosyete mantısı.
İlk duyduğumda neden sosyete mantısı denmiş diye düşündüm ve düşünürken bir yemekte sosyete kelimesi varsa o yemeğin sosyetesiz halindeki tarifine yakın lezzette fakat yapımının daha kolay olduğunu fark ettim yani kaba bir tabirle tembel işi olduğunu.
 
Bizim evin sevilen yoğurtlu kıymalı gül böreğide olmuş sosyete mantısı. Sanırım evde mantı yapamayanlar için mantı tadına yakın bir lezzette de olduğundan(ki bence mantıdan daha lezzetli) sosyete mantısı demişler.
 
İşte güzeller güzeli canım annemin lezzetli elleriyle hazırladığı, benimde fotoğrafladığım bizim evin yoğurtlu kıymalı gül böreği ya da sosyete mantısı:




Malzemeler:
6 adet yufka
500 gr kıyma
2 adet soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 kase sarımsaklı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
Yapılışı:
Önce kıymayı tavaya alıp kavuralım. Soğanları mümkün olduğunca ince doğrayıp kıymaya ilave edip soğanlar hafif pembeleşene kadar tekrar kavuralım.Karışıma karabiber,pulbiber ve tuz ilave edip karıştıralım, ocağı kapatalım. 6 yufkayı masaya üst üste yayalım ve artı şeklinde keserek yufkayı dörde bölelim. Yufkalarımızın hepsini üst üste koyalım.
Bir kaseye sıvı yağ ve sütü koyup, sosumuzu karıştıralım. Yufkanın bir parçasını alıp tezgahımıza veya masamıza serelim.



Sosumuzu bir kaşıkla yufkanın her tarafına gezdirelim.



Kesilen parçanın geniş kenarına hazırladığımız kıymalı harçtan koyalım.






Yufkayı harçla çok sıkı veya çok gevşek olmayacak şekilde saraak rulo yapalım.




Yaptığımız ruloları tekrar kendi etrafında döndürerek tıpkı gül gibi saralım.


Böreğimizi yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyalım. Diğer yufkalarıda bu şekilde tamamlayarak dizelim.


Üzerlerine sadece süt sürüp 180oClik fırında kızarana kadar pişirelim.  




Mantılarımızı yani gül böreklerimizi servis tabağına alalım ve üzerine sarımsaklı yoğurt dökelim. Arzuya göre kırmızı pul biber ile süsleyelim.

AFİYET OLSUN.  



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder