Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Nisan 2012 Pazar

SOMON FAJİTA





Kardeşimin arkadaşlarıyla gittiği bir Meksika restoranında yediği Fajita adlı yemeği, kardeşimin anlatımı ve internette yaptığım araştırmalar sonucu bizim damak tadımıza uyarlayarak her etle yapmaya başladım.
Meksika mutfağı, yemeklerinde dana eti, tavuk, balıketleri, çeşitli biberler ve bol bol soslar kullanan bir mutfaktır.  Bu yemeklerin en meşhuru da her etle yaptıkları fajita yemeğidir. Yapışı da son derece basit olan fajita diğer adıyla fajitas hem kısa sürede hazırlanmasıyla hem lezzetiyle hem de şık görüntüsü ile misafirlerinizi ağırlamak içinde çok uygun bir yemek.
Ben bu seferde hindi etiyle denedim. Yine çok güzel bir lezzet oldu.
İşte bizim evin somon balığından yaptığım fajitası…

























Malzemeler:
2 dilim somon
2 adet yeşil dolmalık biber
1 adet etli kırmızıbiber
2 adet havuç
2 adet orta boy soğan
2 adet orta boy patates
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı toz şeker
Tuz

Yapılışı:
Somonlarımızı teflon bir tencerede, yağsız olarak, kısık ateşte ve tencerenin kapağını kapatarak, iki tarafını da kızarana kadar pişiriyoruz. Bu arada biberlerin çekirdeklerini yani tohumlarını çıkartalım. Havuçları, patatesleri ve soğanlarımızı soyalım. Bütün malzemeyi jülyen olarak doğrayalım.
Pişen somonların derilerini ve kılçıklarını temizleyip, somonu elimizle kas yerlerinden ayıralım. Somonları pişirdiğimiz teflon tenceremize, ayıkladığımız ve parçaladığımız somonlarımızı tekrar koyalım. Ocağımızı yakalım ve balıklarımıza kimyon, şeker ve tuzu ilave edip karıştıralım ve  2 – 3 dakika soteleyelim. Sonra üzerine jülyen olarak hazırladığımız tüm sebzelerimizi ilave edip yemeğimizi sotelemeye devam edelim. Patatesler pişince yemeğimizi sıcak olarak servis yapalım.
NOT: Fajita Meksika da bizim lavaş ekmeklerimize benzer ekmeklerin üzerine konularak servis yapılır. Ama bizim evde lavaşın üzerine değil de tabağa direk servis yapıyoruz. İsteyen yine lavaşa sarıyor. Ayrıca fajita Meksikaların özel acılı soslarıyla tüketilen bir yemektir. Bizim kültürümüze göre ise mesela lavaşların içine fajitayı koyup, sarıp, avokado sos, domates sos, ketçap, hardal veya sarımsaklı mayonez gibi soslarla sıcak servis yapabiliriz.
AFİYET OLSUN. 

1 yorum :

  1. Slm canim hosgeldin nekadarda buruk olsakda artik buraya aliscaz mecburen ama burdaki arkadaslarda cok iyi ve duyarli ben halimden memnunum yinede:)

    Beni yanliz birakmadigin icinde cok tsk.ederim canim, yinede savada davetiyemi birakiyorum görüsmek özere.

    Porselendemlik.com tarafından hazırlanan
    "Porselen demlik çay saati etkinliği"nin 74.hafta ev sahibesiyim.
    7 Nisan 2012-7 Mayıs 2012 tarihleri arasında
    http://pasasofram.blogspot.com/ adresimde göndereceğiniz birbirinden
    güzel tarifleri yayınlayacağım...
    Tariflerinize 74.hafta porselen demlik çay saati etkinliği için Paşa
    sofram' a gönderiyorum diye not düşüp
    bana haber verdiğiniz takdirde tariflerinizi almaya geleceğim :)
    Etkinliğimize istediğiniz kadar tarifle katılabilirsiniz,
    lütfen çayın yanında gönderilecek tarifler olmasına dikkat edelim,
    etkinliğimize herkes davetlidir,isteyen herkes katılabilir,
    lütfen davetiye götüremediğimiz arkadaşlarımız kırılmasınlar...

    YanıtlaSil