Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Nisan 2012 Pazar

SALATALIK TURŞUSU - KORNİŞON TURŞUSU


Canım annemin her sene kurduğu salatalık turşusu. İnanın çok güzel olur. Hala geçen seneden turşum var ve hala da kullanıyorum. Sadece Antalya çok sıcak olduğundan yazın buzdolabına koydum.  Biliyor musunuz insanın en büyük kötülüğü kendine ve sevdiğine verdiği nazarmış. Allah nazarlardan korusun. Maşallah anneme diyeyim de güzelim turşumuza nazar değirmeyeyim.
Gelelim turşumuza. Babam 3 kilo kornişon salatalık almış. Bu yüzdende benim bu malzemelerle 3 lt’lik, 1,5 lt’lik ve 1 lt’lik olmak üzere 3 salatalık turşu kavanozum oldu. 



Malzemeler:
3 kilo kornişon salatalık
3 su bardağı sirke
4 – 5 yemek kaşığı iri tuz
1 yemek kaşığı limon tozu
15 – 20 adet sarımsak
2 avuç nohut
Su
Yapılışı:
Salatalıkları pazardan alırken taze, sert yapılı, küçük boy ve aynı kalınlıktaki salatalıklar seçerek alalım. Salatalıklarımızı büyük bir kapta ıslayalım ki üzerinde toprak, çamur vb. kirler varsa temizlensin. Sonra salatalıklarımızı tek tek yıkayalım.
Yıkanan salatalıklarımızı bir iğne yardımıyla salatalıkların boyuna göre 2 – 3 kere iğneyle delelim ve kavanozlarımızın içine istifleyerek dizelim. Derin bir kapta sirke, kaya tuzu, limon tuzu ve suyu tuzlar eriyene kadar karıştıralım. Suyu göz kararı ayarlıyoruz. Buradaki püf nokta salatalıklar tuzu emdiği için hazırladığımız turşu suyunun tuzu keskin olmalı. Hazırladığımız turşu suyumuzu salatalıklarımızın üzerine döküyoruz. Üzerine sarımsaklarımızı ve nohutlarımızı serpiyoruz.. Turşu suyu salatalıklarımızın yani kavanozun içindeki bütün malzemelerin üzerinde olacak şekilde olmalı.





Hazırladığımız turşularımızı tezgâh üzerinde ya da düz bir zemin üzerinde altlarına bir kâse koyarak 5 – 6 gün bekletin ki taşma yapıp yapmadığını kontrol edin. Taşma salatalıklar suyu emdikçe salatalıkların şişmeye başlamasından dolayı bazen olabiliyor. Benim sadece 3 lt’lik kavanozum biraz taşma yaptı.  
Kapağını sıkıca kapatıp, serin bir yerde 4 – 5 hafta bekletildikten sonra kullanabilirsiniz.
Unutmadan Salatalık turşusunu ilk kez yapacak olanlar turşunun yenilecek olgunluğa geldiğini şöyle anlayabilirsiniz: Salatalıkların rengi sarıya döner; ortadan ikiye bölündüğünde etinin rengi dıştan içe doğru aynı ve saydam görünüştedir.  Ama en kolayı tat, koku ve ekşilikteki değişme ile anlaşılabilir.                  
                                                                     AFİYET OLSUN. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder