Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 Nisan 2012 Perşembe

MAYALI PANKEK




Yıllardır yaptığım mayalı krebim meğerse mayalandırılmaya bırakılıp, kalın dökülünce pankek oluyormuş. :))
Pek çok kişi krep gibi desede ayrı mutfaklardan olan tarifler. Bildiğim kadarıyla;
Krep: İnce ve mayasızdır. Fransız mutfağındandır.
Pankek: Kalın ve kabartma tozu ile yapılır. Amerikan mutfağındandır.
Ama Türkiyede bir çok kişi pankeki maya ile yapar. Çünkü damak tadımıza daha uygundur. Mayalı olunca bize tanıdık bir tadı hatırlatırki o zaman pankek bizdeki akıtmaya karşılık gelir.
Ayrıca bu tad biz Antalyalılara hiç de yabancı değil. Antalyamızın meşhur tatlısı "Arap Kadayıfı"nın hamurunun tadı ile pankekin tadı bence aynı.
Gelelim tarifimize;

MAYALI KREP - AKITMA - PANKEK
Malzemeler:  
4 su bardağı süt
2 su bardağı un
2 su bardağı kepekli un
3 adet yumurta
1 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı tuz 

Yapılışı:

Çırpma kabımızın içinde yumurtaları, şekeri, tuzu ve  çırpalım.

Üzerine unları, toz mayamızı ve sütü ilave edip iyice çırpalım. Üzerini kapatıp ılık bir yerde mayalanmaya bırakalım.

Üzeri delik delik olup kek hamurumuz iki katına çıktığı zaman hamurumuz pişirilmeye hazırdır. Sadece içindeki havayı çıkarmak için iki üç tur karıştıralımki pişerken şişmesin.

Birinci pankekim.

İkinci pankekim.
İyi bir teflon tavayı veya benimki gibi döküm bir tavayı ocağa koyalım. Ocağın altını açalım ve bir dakika kadar tavanın iyice ısınmasını bekleyelim ve ocağın altını kısalım.  Tavaya orta boy bir kepçe ile düzgün bir şekilde hamurumuzu dökelim ve kepçenin tersi ile hafifçe yayalım.  Bir de Pankek hamurumuzu yaklaşık 1/2 cm yani yarım santime ayarlamaya çalışalım. Kepçeyi tam doldurmayalım ki pankekimiz çok kalın olmasın.

Kısık ateşte üzeri göz göz olup hamurun ıslak görüntüsü gidince bir spatulayla ters çevirelim.

Diğer tarafıda güzelce kızardıktan sonra tavadan alalım.

Mayalı krebimiz yani pankekimiz pişince ister reçel, ister bal, ister krem çikolata gibi tatlılarla ya da peynir, krem peynir veya zeytin ezmesi sürerek yiyebiliriz.

  
                                                                      AFİYET OLSUN.
                                      
                                      

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder