Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 Nisan 2012 Pazartesi

LOKUM

NE YEDİRELİM?

Lokman Hekim’e:
"Hastalarımıza ne yedirelim?" diye sorduklarında,
şu cevabı vermiş:           
- Acı söz yedirmeyin de, ne yedirirseniz olur.

Bugün Kuran toplantımızda sıra Kuran Kursu Hocamındı. Hocamız öğlene kadar kursta olduğu için arkadaşlar Kuran Kursunda toplanalım demişler. Bizde bugün kursta Hatimimizi yaptık.
Dün arkadaşım "Hocamız çalışıyor diye arkadaşlarla karar verdik, ikramlıkları biz hazırlayalım dedik. Yalnız herkes bir çeşidi geçmeyecek." dedi. Bende düşündümki; genellikle tuzlu çeşitlerinden yaparlar. Börek yapsam belki birkaç kişi yapar. Kek de kesin olur. Kurabiye yenmiyor, margarini var. Ne yapsam ne yapsam. Tarif defterlerimi karıştırdım ve karar verdim. LOKUM.
ve
Dün öğleden sonra saat 3 gibi lokumu pişirip buzdolabına kaldırdım. Sonra 6 gibi kesip hindistan cevizledim. Bugünde aldım lokumumu gittim kursuma.
Gönlü zengin Hocam herkese teşekkür etti ve güzel bir Kuran toplantısı oldu. Hocamın dediği gibi "Allah herkesten razı olsun."
.................
Kimseye acı söz yedirmeyelim, LOKUM yedirelim.
Tarifi bana ait olan lokumumuzu hazırlamaya geçelim:
LOKUM
Malzemeler:
7,5 su bardağı soğuk süt (1,5 litre süt)
6 kahve fincanı şeker
kahve fincanı un
3 kahve fincanı hindistan cevizi
3 adet falım sakız
3 adet bir içimlik toz salep
Üzeri için:
1 su bardağı hindistan cevizi

Yapılışı:
Muhallebi yapacağımız tencere içine unu, şekeri, hindistan cevizini katalım ve homojen şekilde iyice karıştıralım. Üzerine sütü karıştırarak ilave edelim. (Tüm sütlü tatlılarda şekerle unu karıştırarak bu işlemi yaparsanız topaklanma riskini ortadan kaldırırsınız.) Kısık ateşte ılıyıncaya kadar karıştıralım ve küçük küçük doğradığımız sakızları ve  salepleri ekleyelim.
Sonra da muhallebi kıvamını alıncaya kadar karıştırarak pişirelim. 
Muhallebiyi çırpma kabına alalım ve 5 dakika yüksek devirde mikserle çırpalım. Kıvamı muhallebiye göre oldukça serttir.
Kullanacağımız servis kabımızın içini hindistan cevizi ile kaplayalım.
Üzerine muhallebimizi dökelim. Kıvamı sert olduğu için spatulamızı veya kaşığımızı arada musluk suyu ile ıslatarak muhallebimizi hindistan cevizinin üzerine yayalım. Sonrada soğumaya bırakalım.
Buzdolabında 2 - 3 saat bekledikten sonra üzerine hindistan cevizi serpelim.
Lokumumuzu arzu ettiğimiz büyüklükte ve şekilde keselim. Ben resimdeki borcamı uzun kısmını yani enini 12 boyunu 8 eşit parçaya bölmeye çalıştım. 
 
Hindistan cevizini koyduğumuz bir kasenin içinde her lokumu hindistan cevizine bulayalım ve bir kaba dizelim.
Bütün lokumlar hindistan cevizine bulanınca hindistan cevizli lokumlarımızın üzerini streç film ile örtelim ve bir gece buzdolabında dinlendirelim. Soğuk olarak servis yapalım.
               

                                 LOKUM TADINDA BİR HAYAT DİLEYEREK
                                                                    
                                                                                                                AFİYET OLSUN. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder