Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 Nisan 2012 Perşembe

KURAN TOPLANTIMDA ÇAY SAATİ



15 Mart 2012 Perşembe. Kuran okuma günü benim evimdeydi.
İlk önce adağım olan Helvalı Yasinimi yaptık. Ben önceden 34 tane Yasini Şerif okumuştum. O an okunan ve takip edilenle 41 tane Yasini Şerife tamamladık. Yasin okunurkende ben mutfakta helvamı kardım. Toplam 17 bayan ve 3 çocuktu. Yetmez endişesiyle bir kilo irmikten helva hazırladım. Biraz fazla geldi daha doğrusu yarısı arttı. Ama misafirlerimin okuldaki çocuklarına ve gelemeyen arkadaşlarıma gönderince ve birazda evdeki beylere ayırınca helvam tam geldi.
Kısacası; yetmemezlik olmasın artsın prensibiyle bereketli bir irmik helvam oldu.
Bizim toplantımızda üç çeşitten fazla yapmak yasaktı ama benim helvayla beş çeşidim oldu. Arkadaşlarım yasağı deldiğim için kızdılar ama bu grup evime ilk kez geldikleri için bu seferlik affettiler. 
Menümde:
Su böreği tadında sigara böreğim
Susamlı ve haşhaşlı sirkeli tuzlu kurabiyem
Sebzeli tuzlu kekim
Kokostar kurabiyem
ve
İrmik helvam vardı.








SU BÖREĞİ TADINDA PEYNİRLİ SİGARA BÖREĞİ
Malzemeler:
6 adet yufka
2 su bardağı süt
2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
İçi İçin:
500 gr tam yağlı beyaz peynir
300 gr lor peyniri
Yarım demet maydanoz
Üzeri İçin:
2 yumurta sarısı
2  yemek kaşığı yoğurt
2  yemek kaşığı sıvı yağ
  
Yapılışı:  
2 su bardağı sütü, yoğurdu ve 1 su bardağı sıvı yağı karıştırıp sosumuzu elde edelim.
Başka bir kaseye peynirleri rendeleyelim veya çatalla ezelim. Üzerine maydanozları doğrayalım ve karıştıralım.
Birini yufkayı serip bol sos sürelim. Üstüne ikinci kat yufkayıda serip yine sosu sürüp içine peynirli iç malzememizi koyup kalın sigara böreği  saralım.
Böreklerimizin üzerine hiç bir şey sürmeden bir tepsiye dizelim.  
Böreklerimiz sarılırken resimde görüldüğü gibi sosları taşıyor. Bu nedenle tepsiye dizerken mümkün olduğunca biribirine değmeyecek şekilde yerleştirelim ki  börekleriniz birbirine yapışmasın. 
Böreklerin yapışmaması için her sırada araya streç film serelim. Bir poşetin içine böreklerimizin olduğu tepsiyi koyalım, poşeti tamamen kapatalım ve buzdolabına koyalım. En az 24 saat mümkünse 2 gün buzdolabında bekletelim.Börekleri pişireceğimiz zaman buzdolabından çıkarıp direk yağlı kağıt serilmiş tepsiye veya yağlanmış tepsiye dizelim. Üzerine yumurta sarısı, yoğurt ve sıvı yağ karışımını fırçayla sürelim.Önceden 180oC'de ısıtılmış fırında pişirelim. Eğer çıtır yemek istiyorsanız fırından çıktığında soğumadan, su böreği gibi yumuşak istiyorsanız soğuduğunda yemenizi tavsiye ederim. Detaylar ve yapım fotoğrafları:    
http://pinarsedefunal.blogspot.com/2012/04/rabbinize-alcak-gonulluce-ve-gizlice.html

Çörekotlu sirkeli tuzlu kurabiye  


SİRKELİ TUZLU KURABİYE
Malzemeler:
1 yumurta
200 gr margarin
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 kahve fincanı üzüm sirkesi
1 paket kabartma tozu 
1 kahve fincanından biraz az pudra şekeri
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Üzeri için:
1 yumurta
1 su bardağı susam
Çörekotu


Yapılışı: 
Hamuru yoğuracağımız kabımıza erittiğimiz ve ılıttığımız margarinimizi, sıvı yağımızı, sirke, pudra şekeri ve tuzumuzu ilave edip elimizle karıştıralım. Üzerine kulak memesi kıvamına gelinceye kadar un ve bir paket kabartma tozumuzu ilave edip yoğuralım.  Üzeri için kullanacağımız yumurtanın sarısı ile beyazını kaselere ayıralım. Başka bir kaseye susamdan koyalım. 
Hamurumuzdan biraz koparalım ve tezgah üzerinde elimizle uzatalım. Hamurumuzu bıçakla istediğimiz boyda keselim. Arzu ederseniz benim gibi hamurunuzun bir kısmını susamlı bir kısmını çörek otlu olarak hazırlayabilirsiniz. 
Kestiğimiz hamur parçalarının her tarafını önce yumurta akına sonra susama bolca bulayalım ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim. Bu işleme susamımız bitene kadar devam edelim.
Geri kalan kestiğimiz hamurumuzuda yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim. Üzerine bir yumurta fırçasıyla veya parmağımızla yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpelim. 
Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim. Pişen kurabiyeleri servis tabağımıza alalım. 
Detaylar ve yapım fotoğrafları:
http://pinarsedefunal.blogspot.com/2012/04/sirkeli-kurabiye.html

Susamlı sirkeli tuzlu kurabiye  



SEBZELİ TUZLU KEK
Ben kekimi büyük fırın tepsisine 2 tertipten yani aşağıdaki malzeme listesinin iki katını hazırladım.
Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
2,5 su bardağı un
1,5 paket kabartma tozu
1 çay bardağı beyaz peynir veya lor
1 adet havuç
2 adet patates
2 adet kuru soğan
3 adet taze soğan
1 demet maydanoz
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru nane 
Yapılışı:
Önce sebzelerimizi hazırlayalım. Havucu rendeleyelim. Taze soğanları doğrayalım. Kuru soğanları yemeklik olarak, patatesleri tavla zarı büyüklüğünde, maydanozlarıda ince ince doğrayalım.
Derin bir kaseye unu, kabartma tozunu ve tuzu eleyelim.
Peynirimizi rendeleyelim.
Derin bir çırpma kabının içinde yumurtayı köpürünceye kadar çırpalım. Köpürünce sıvı yağı, yoğurdu, kekiği, pulbiberi ve kuru naneyi ekleyip tekrar çırpalım. Elekten geçirdiğimiz unlu karışımı ilave edip rekrar çırpalım. İçine havucu, taze ve kuru soğanları, patatesleri ve maydanozu ekleyip iyice karıştıralım. Kek kalıbımızı veya tepsimizi yağlayalım. Sonra kabınıza 1 tatlı kaşığı un serpelim ve tepsimizi unlayalım ya da yağlı kağıt serelim. Önceden 175oC'de ısıtılmış fırında pişirelim. Piştikten sonra eğer kalıp kullandıysak ılıdığı zaman servis kabımıza ters çevirerek kalıptan çıkaralım. Ilıkken veya soğuduğunda servis yapalım.  
Detaylar ve yapım fotoğrafları:
http://pinarsedefunal.blogspot.com/2012/04/sebzeli-tuzlu-kek.html



KOKOSTAR KURABİYE ya da İÇİ DOLGULU BROWNİ
Malzemeler:
300 gr margarin
1 çay bardağı kakao
1 su bardağı toz şeker
3 yumurta (1 tanesinin akı iç malzemede kullanılacak)
1 çay bardağı irmik 
4 su bardağı un
2 paket kabartma tozu
1 paket vanilin


İçi için malzemeler:
1,5 su bardağı hindistan cevizi
1 su bardağı toz şeker
1 yumurtanın akı 


Şerbeti için:
1,5 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1Yapılışı:
Yapılışı: 


Bir tencerede su ve şekeri kaynatalım. Kaynadıktan yaklaşık 15 dakika kadar sonra ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım. Ilıyınca buzdolabına kaldıralım. Bir yandanda hamurumuzda kullanacağımız margarinimizi eritelim. Margarinin yarısı eriyince ocağı kapatalım ve ılımaya bırakalım. 
Margarin ılıma esnasında erimeye devam edecek ama içerisinde erimeyen margarinimizde kalacaktır. 
Bir kasede hindistan cevizi, yumurta akı ve şekeri iyice karıştıralım.
Hamuru yoğuracağımız kabımıza akını kullandığımız yumurtanın sarısı ve diğer iki yumurtayı, soğumuş margarinimizi, şekeri, kakaoyu ve irmiği katıp karıştıralım. Üzerine un ve kabartma tozlarımızı ilave edip iyice yoğuralım. 
Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parça koparalım. Elimizle yuvarlayalım. sonra aynı içli köftede yaptığımız gibi hamurun içinde parmağımızı döndürürerek hamurun içini açalım. Bu kısma hindistan cevizli karışımızdan koyalım ve hamurumuzun ağzını kapatalım. Kapattığımız kısmı alta gelecek şekilde yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim. Kurabiyemizin yuvarlak formunu koruyarak yani fazla bastırmamaya dikkat edelim. 
180 derecede yaklaşık 20 - 25 dakika kadar yani çok sertleşmeyeceği şekilde pişiriyoruz. 
Fırındaki kurabiyelerimizi çıkarır çıkarmaz buzdolabında soğuyan şerbetimizin içine atıp her tarafını en fazla şerbetleyip servis kabımıza dizelim. Artan şurubumuz olursa bir kaşıkla kurabiyelerimizin üzerine gezdirelim.  
Hazırladığınız kurabiyeler içini çekip tam soğuyana kadar oda sıcaklığında soğutup üzerini streç film ile kapatalım. Ben gündüz 15:00 gibi yani öğleden sonra hazırlayıp streçledim ve tam 24 saat sonra üzerine pudra şekeri serpip arkadaşlarıma servise sundum yani tam bir gün dinlenmiş oldu. 
Detaylar ve yapım fotoğrafları: 
http://pinarsedefunal.blogspot.com/2012/04/kokostar-kurabiye.html




İRMİK HELVASI
Malzemeler:
1 kg ince irmik (500 gr'lık iki paket)
3 yemek kaşığı un
3000 gr tereyağ
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
Şerbeti için:
10 su bardağı su
10 su bardağı toz şeker
Yapılışı:
Bir tencereye su ile 9 su bardağı şekeri koyalım ve kaynamaya başlayınca altını kısıp kaynatmaya devam edelim. talım.
Bir yandanda geniş bir tencerede tereyağımızı eritelim. İrmiğimizi ve unu ekleyip rengi koyulaşana kadar kavuralım. Rengi kahverengiye dönünce üzerine cevizi ekleyip bir kaç dakika daha karıştırıp, hala kaynamakta olan şerbetimizi de dökelim ve şerbeti dökerken karıştırmaya devam edelim.
Ocağın altını kısıp tenceremizin kapağını kapatalım. Helvamız suyunu çekince ayırdığımız bir bardak şekeri helvamıza ekleyip karıştıralım ve üzerine kağıt havlu serip tencerenin kapağını kapatalım. Hemen ocağı da kapatıp demlenmeye bırakalım.
Detaylar ve yapım fotoğrafları: 
http://pinarsedefunal.blogspot.com/2012/04/irmik-helvasi.html






                                                                  AFİYET OLSUN. 

                                                    
  

2 yorum :