Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 Nisan 2012 Pazartesi

KURAN KURSU ARKADAŞLARIMLA EVİMDE İLK HATİMİM



23 Aralık 2011
Evimde okunan ilk Hatimim. Geçen seneki Kuran Kursu arkadaşlarımla bu Cuma evimde okuduğumuz cüzleri Hatimle sonlandırdık. Kuranı hiç bilmeden sıfırdan Ekim 2010 tarihinde Kuran Kursuna başladım. Kursu pekiyi ile bitirdim. Ama ben kendimce daha geçer notundayım. Daha orta olup, iyiye geçip en sonunda da pekiyi olmama daha uzun bir yolum var. Yaradanıma layık tam olarak Kuranı anlayarak ve tecvidi ile hakkını tam vererek okumak için çok emek vermem gerekiyor. Bu yüzden de geçen seneki kurs hocam bendeki azmi farkettiği için bu senede kursa kayıtsız olarak gelmeme izin verdi. Keşke Diyanet "Kursu bitirenerin beş seneden önce kayıtlı olarak kursa katılamazlar." kuralını değiştirsede bende kayıtlı olarak gidebilsem. Ama inanın bir sene çok yetersiz. Cuma günü gelen arkadaşlarımın Kuran okumada ne kadar zorlandıklarını gördüm. Kesinlikle bende bu sene tekrar kursa gitmeseydim, onlar gibi geri kalırdım, ilerleyemezdim.
Kuran Kursuna başladığımızda hocamızın bize ilk anlattıklarından aklımda kalanlar daha doğrusu aklıma kazınanlar:
Kur'ân-ı Kerîm'i okumanın fazîletine dair Hz. Peygamber'den pek çok hadis nakledilmiştir:


"Ümmetimin ibadetinin en faziletlisi, Kur'ân okumaktır."
"Evlerinizi namaz kılmakla ve Kur'an okumakla nurlandırınız."
"Bir kimsenin Allah'ın kitabından bir harf okuması bir hasenedir. Hasene de on misli sevap (mükâfat)la karşılanır. Ben size, 'Elif-Lam-Mim' bir harftir demiyorum. Belki "Elif" (başlı başına) bir harf, "Lam" da bir harf, "Mim" de bir harftir."
"Kur'an okuyunuz, zira Kur'an, kendisini okuyanlara kıyamet gününde şefaatçi olarak gelir."
Sahabeler ve Hatim hakkında da:

Abdullah b. Amr şöyle anlatıyor:
Peygamber (sav) bana:
-Kur'an'ı bir ayda hatmet, dedi. Ben,
-Kendimde bundan daha fazlasına güç buluyorum, dedim.
- O hâlde on günde hatmet, dedi.
- Kendimde bundan da daha fazlasına güç buluyorum, karşılığını verdim.
Bunun üzerine şöyle dedi:
- Yedi günde hatmet, daha az bir müddette hatmetme.  
Kuran öğrendiğimden bu yana birincisini kursta, ikincisini Kadir Gecesinde ve üçüncüsünüde Cuma günü evimde indirdik.Yüce Allahım, devamını kendisie layık yani istediği şekilde okuyarak her ay bir kere Kuranı hatmetmemi nasip etsin. İlerisi için daha çok yolum var.
İnanın Allah yolunda olunca hepsi öyle lezzetli olduki. Cuma günü için meteroloji Antalya'ya uyarı yapmıştı. Sürekli yağmur yağıyor, arada rüzgar kendini hissettiriyordu. Bende bir yandan havaya bakıp bir yandan dua ederek ikramlıklarımı hazırlıyordum. İkramlıklarımı hazırlarken "Allah'ım Hz. Fatma anamızın el lezzetinde ve bereketinde olsun. Arkadaşlarımın gelmesi için güneş yüzünü göstersin. Onlar evine gideseye kadar bize yardım et." demiştim. Bu bir mucize dualarım kabul oldu. Güneş Cuma namazıyla ortaya çıktı ve arkadaşlarım arka arkaya gelmeye başladı. Allahıma şükürler olsun. Evlerinede geldikleri gibi döndüler.
İşte benim için evimde okunan ilk Hatimimde yanımda olan Kuran arkadaşlarıma çay saati için hazırladığım ikramlar. İkramlıklarımı salonumdaki büyük masamda sohbetlerimizle ziyafete dönüştürdük. Ama o ahenkte fotoğraf çekmek aklıma gelmeyeceği için arkadaşlarım gelmeden mutfak masamda sizlere fotoğrafladım.
Menümde:
Havuç Ezmesi
Patates Pastası
Alman Pastası
Zeytinyağlı Yaprak Sarması
Su Böreği Tadında Sigara Böreği
Moudardara (Mercimek Yemeği)
Elmalı Kurabiye
HAVUÇ EZMESİ
Malzemeler:
7 - 8 adet orta boy havuç
2 yemek kaşığı sıvı yağ
5 - 6 yemek kaşığı yoğurt
4 - 5 diş sarımsak
Tuz
Yapılışı:
Havuçlarımızın kabuklarını soyalım ve rendeleyelim. Tavaya yağı kayalım ve yağ ısınınca havuçlarımızı ilave edelim. Havuçları ara ara karıştırarak yumuşayana dek pişirelim. Piştikten sonra çukur bir kaseye alalım ve soğumasını bekleyelim.
Başka bir kabın içine yoğurdu koyalım ve içine rendelenmiş veya dövülmüş sarımsakları ve tuzu ekleyip, karıştıralım. Soğuyan havuçları sarımsaklı yoğurdumuzun içine ilave edelim. Arzuya göre pul biber, nane veya incecik kıyılmış maydanozlarla süsleyerek servis yapalım.
                                                       AFİYET OLSUN.
PATATES PASTASI
Malzemeler:
3 adet yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
3 su bardağı un
2 paket kabartma tozu
3 büyük boy patates
3 büyük boy soğan
1 demet maydanoz
3 yemek kaşığı beyaz peynir veya lor peyniri
1 tepeleme tatlı kaşığı tuz
1 tepeleme tatlı kaşığı pul biber
1 tepeleme tatlı kaşığı kuru nane
Yapılışı:
Patatesleri soyup tavla zarı iriliğinde doğrayalım. Soğanları küp küp yemeklik doğrayalım. Maydanozu irice kıyalım.
Çırpma kabımızda yumurtaları, sıvıyağı ve yoğurdu çırpalım. Üzerine unumuzu ve kabartma tozlarımızı ekleyelim ve düşük ayardaki mikserle veya çırpma telimizle karıştıralım. Çırpma kabımıza tuz, pul biber, kuru nane,maydanoz, patates ve soğanlarımızı ilave edip, bir kaşıkla ya da bir spatulayla veya elimizle homojen olarak karıştıralım. B u aşamada kekimiz oldukça katı durumda olduğu için çırpma teli veya mikser dönmüyor.
Kullanacağımız fırın kabımızı sıvıyağla yağlayıp tabanına un serpelim. Ben silikon kek kalıbı kullandığım için unlamadım.
Kek hamurumuzu kalıba boşaltıp önceden 180oC'de ısıtılmış fırında pişirelim. Kek uzun sürede pişiyor. Keki kalıbın içinde soğutup servis tabağına alalım. 
                                                             AFİYET OLSUN.
ALMAN PASTASI
Keki İçin Malzemeler:
3 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
4,5 çay bardağı un
1,5 çay bardağı sıvı yağ
1,5 çay bardağı yoğurt
1,5 paket kabartma tozu
2 paket vanilin
Kreması İçin Malzemeler:
3 su bardağı süt
5 yemek kaşığı un
2 çay bardağı şeker
2 paket vanilya
Üzeri İçin:
Pudra şekeri
Yapılışı:
Derin bir çırpma kabının içinde yumurta ve şekeri çırpalım. Yoğurt ve sıvı yağı ekleyin ve tekrar çırpalım. Geriye kalan un, kabartma tozu ve vanilyayı bu karışıma ekleyelim ve tekrar çırpalım. Yağladığımız kek kalıbına dökelim ve ısıtılmış fırında 175oC'de pişirelim. Pastamız piştiğinde enine yarıdan ikiye keselim.
Krema yapacağımız tencere içine unu şekeri koyalım ve iyice karıştıralım. Üzerine sütü ilave edelim (Tüm sütlü tatlılarda şekerle unu karıştırarak bu işlemi yaparsanız topaklanma riskini ortadan kaldırırsınız.) ve kısık ateşte muhallebi kıvamını alıncaya kadar karıştırarak pşirelim. Muhallebiyi çırpma kabına alalım ve 5 dakika mikserle çırpalım. Sonra soğumaya bırakalım.
Kremamız soğuduğunda servis kabımızın içine ikiye kestiğimiz pastamızın alt katını yerleştirelim. Üstüne soğuyan kremamızı sürelim. Diğer üst katımızı sürdüğümüz kremanın üstüne düzgünce yerleştirelim. Pastamızın üstüne bir elek yardımıyla üstünde boş yer kalmayacak şekilde pudr şekeri serpelim. Sonra buzdolabına koyalım. Eğer mümkünse bir gün sonra servis yapalım ya da buzdolabında 4 - 5 saat dinlendirip servis yapalım.
NOT: Un, kabartma tozu ve vanilin bir kapta karıştırın. Sonra bu karışımı kabınıza elekten geçirerek ilave edin. Un ile yapılan tüm tariflerde un ile beraber elekten geçebilecek tüm kuru malzemeleri elekten geçirmenizi tavsiye ederim. Çünkü homojen bir dağılım sağlanıyor ve daha iyi kabarıyor. Kremamızda yağ yoktur yani yazmayı unutmadım. Yağsızda sonuç harika.
                                                                AFİYET OLSUN.
YAPRAK SARMASI
Malzemeler:
Asma yaprağı
3 su bardağı pirinç
2 adet iri soğan
5 adet domates veya 6 yemek kaşığı ev yapımı domates sos
8 - 10 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 demet maydanoz
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kuru nane
Yapılışı:
Bir litrelik kavanoza kış hazırlığı olarak hazırladığım susuz salamura yapraklarımı derin bir tencerede kaynayan suda haşlayalım.
Ayıkladığımız pirincimizin nişastası gidene kadar yıkayalım. 1 çay bardağı zeytinyağı ile yemeklik doğradığınız soğanları pembeleştirelim. Üzerine salça, şeker, tuz ve baharatlarımızı ilave edip kavurmaya devam edelim.  Sonrada pirinçlerimizi üzerine döküp 5 dakika daha kavuralım.
Arzunuza göre pirinç karışımımıza yemeklik doğradığımız domatesleri veya benim gibi kış hazırlığı olarak hazırladığınız domates sosundan 6 yemek kaşığı ilave edelim. 1 - 2 dakika kadar kavurup ocağı kapatalım. Sarma içimize en son olaratan yemeklik doğradığımız maydanozları da ilave edip bütün malzemeyi karıştıralım.
Yarakların geniş tarafına bir miktar iç konularak kenarlar üzerine gelecek şekilde katlanır ve yaprak sarılır. Tencerenin içine düzgünce yerleştirelim. Ben yapraklarımı da aynen biber dolmamdaki gibi buharda 45 dakika kısık ateşte pişiriyorum.
Tenceremizin içine bir su bardağı su koyup sarmalarımızın üzerine 4 - 5 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirelim. Tencerenin kapağını da kapatalım. Bir taşım harlı ateşte kaynatıp ateşi kısalım. Yaklaşık 40 - 45 dakika pişirelim. Arada suyunu kontrol edelim, susuz kalırsa azar azar sıcak su katabilirsiniz.
Ama klasik yöntemle de pişirmek istersek sarmalarımızın üzerine geniş bir yemek tabağını ters çevirerek kapatalım. Bir su bardağı su koyup sarmalarımızın üzerine 4 - 5 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirelim. Tencerenin kapağını da kapatalım. Bir taşım harlı ateşte kaynatıp ateşi kısalım. Yaklaşık 40 - 45 dakika pişirelim. Arada suynu kontrol edelim, susuz kalırsa azar azar sıcak su katabilirsiniz.
Piştikten sonra sarmaları tenceremizin içinde soğutup yani sarmalar pilav usulü demlendikten sonra servis tabağına dizelim ve servis yapalım.
                                                        AFİYET OLSUN.
SU BÖREĞİ TADINDA PEYNİRLİ SİGARA BÖREĞİ
Malzemeler:
6 adet yufka
2 su bardağı süt
2 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
İçi İçin:
500 gr tam yağlı beyaz peynir
300 gr lor peyniri
Yarım demet maydanoz
Üzeri İçin:
2 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı:
2 su bardağı sütü, yoğurdu ve 1 çay bardağı sıvı yağı karıştırıp sosumuzu elde edelim.
Başka bir kaseye peynirleri rendeleyelim veya çatalla ezelim. Üzerine maydanozları doğrayalım ve karıştıralım.
Birini yufkayı serip bol sos sürelim. Üstüne ikinci kat yufkayıda serip yine sosu sürüp içine peynirli iç malzememizi koyup kalın sigara böreği  saralım. Üstüne hiç bir şey sürmeden bir tepsiye dizelim. Böreklerin yapışmaması için her sırada araya streç film serelim. Bir poşetin içine böreklerimizin olduğu tepsiyi koyalım, poşeti tamamen kapatalım ve buzdolabına koyalım. Enaz 24 saat mümkünse 2 gün buzdolabında bekletelim. Börekleri pişireceğimiz zaman buzdolabından çıkarıp direk yağlı kağıt serilmiş tepsiye veya yağlanmış tepsiye dizelim. Üzerine yumurta sarısı, yoğurt ve sıvı yağ karışımını fırçayla sürelim. Önceden 180oC'de ısıtılmış fırında pişirelim. Eğer çıtır yemek istiyorsanız fırından çıktığında soğumadan, su böreği gibi yumuşak istiyorsanız soğuduğunda yemenizi tavsiye ederim.
                                                    AFİYET OLSUN.
MOUDARDARA (MERCİMEK YEMEĞİ)
Değişik yemek tarifi arayanlar için Lübnan mutfağından Türk damak tadına uygun bir lezzet.
Malzemeler:
3 su bardağı yeşil mercimek
1 çay bardağı pirinç
1 demet maydanoz
4 - 5 yemek kaşığı zeytinyağı
3 adet büyük boy kuru soğan
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
Tuz
Yapılışı:
Yeşil mercimekleri ayıklayıp, yıkayalım ve bir tencerede mercimekleri yarı yarıya haşlayalım. Yarı haşlanmış mercimeklere ayıklanıp, yıkanmış pirinçlerimizi ilave edelim. Bu arada yemeklik doğranmış soğanları zeytinyağı ile kavuralım. Soğanları ocaktan indirmeye yakın kimyonu, karabiberi ve tuzu ilave edip birkaç dakika daha karıştırarak pişirelim. Mercimek piştiğinde ocağı kapatalım ve kavurduğumuz soğan ile ince ince doğranmış maydanozu ilave edip hepsini karıştıralım. Servis tabağımıza alalım. İster sıcak ister soğuk her şekilde yenilebilen çok lezzetli bir ikramlıktır.
                                                        AFİYET OLSUN.
ELMALI KURABİYE
Malzemeler:
125 gr (yarım paket)eritilmiş margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı pudra şekeri
Aldığı kadar un
İçi İçin Malzemeler:
4 adet ekşi elma
4 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz
Üzeri için:
Pudra şekeri
Yapılışı:
Bir kaba eritilmiş margarini, sıvıyağı,yoğurdu ve kabartma tozunu koyup, karıştıralım. Karışıma unu ilave edip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapalım. Hamuru 40 - 50 dakika dinlendirelim.
Elmaları bir tencereye rendeleyelim ve şekeri ilave edip pişirelim. Ateşten alınca elmalara tarçını ve cevizi ekleyelim ve karıştıralım.
Dinlenen hamurdan küçük parçalar alıp elimizle biraz açıp içerisine elmalı içi koyup istediğimiz şekilde kapatıp hamura şekil verelim.
Yağlanmış tepsiye veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim.
Orta hararetli fırında 180oC de altı ve üstü pembe renkte olacak şekilde pişirelim.
Pişen kurabiyelerimizi soğuduğu zaman servis tabağımıza alıp üzerine pudra şekeri eleyelim.
                                                                             AFİYET OLSUN.   

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder