Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 Nisan 2012 Cumartesi

KOMŞULARIMIZ İÇİN HAZIRLADIĞIM ÇAY SAATİ

  

11 Mart 2011 Cuma günü gelen komşularımız için hazırladığım çay saati sofram.










BUZLUK PEYNİRLİ SİGARA BÖREĞİ
Malzemeler:
6 adet yufka
2 su bardağı süt
3/4 su bardağı sıvı yağ
İçi İçin:
500 gr tam yağlı beyaz peynir
300 gr lor peyniri
Üzeri için:
Yumurta sarısı
1 yemek kaşık yoğurt
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı:
2 su bardağı süt ve 3/4 su bardağı sıvı yağı karıştırıp sosumuzu elde edelim.
Birinci yufkayı serip bol sos sürelim. Üstüne ikinci kat yufkayı da serip yine sosu sürüp içine peynirimizi koyup kalın sigara böreği saralım. Üstüne hiç bir şey sürmeden buzluğa uygun bir kaba dizelim. Böreklerin yapışmaması için her sırada araya streç film serelim ve buzluğa koyalım. (Eğer aynı gün pişirmek istiyorsak 3 - 4 saat buzlukta durması yeterlidir.) Çıkarıp çözdürmeden direk yağlı kağıt serilmiş tepsiye veya yağlanmış tepsiye dizelim. Üzerine yumurta sarısı, yoğurt ve sıvı yağ karışımını fırçayla sürelim. Çörek otu sermek isterseniz bir böreğe yumurtalı karışımı sürüp hemen çörek otunu serpelim veya siz yumurtayı sürerken bir kişide çörek otunu hemen serpsin. Çünkü buzluktan çıktığı için üzerine sürülen sos hemen donuyor ve çörek otları yapışmıyor. Önceden 180oC'de ısıtılmış fırında pişirelim.
                                                                                 AFİYET OLSUN.

HAVUÇ EZMESİ
Malzemeler:
6 - 8 adet orta boy havuç
2 yemek kaşığı sıvı yağ
6 - 8 yemek kaşığı yoğurt
5 diş sarımsak
Tuz
Yapılışı:
Havuçlarımızın kabuklarını soyalım ve rendeleyelim. Tavaya yağı koyalım ve yağ ısınınca havuçlarımızı ilave edelim. Havuçları ara ara karıştırarak yumuşayana dek pişirelim. Piştikten sonra çukur bir kaseye alalım ve soğumasını bekleyelim.
Başka bir kabın içine yoğurdu koyalım ve içine rendelenmiş veya dövülmüş sarımsakları ve tuzu ekleyip, karıştıralım. Soğuyan havuçları sarımsaklı yoğurdumuzun içine ilave edelim. Havuç ezmesini ekmek dilimlerinin üzerine sürelim. Arzuya göre pul biber, nane veya incecik kıyılmış maydanozlarla süsleyerek servis yapalım.
Not: Ben havuç ezmesini çay saatindeki ikramlarımda da ekmeğe sürmeden ortaya servis yapıyorum. Misafirlerimin bazısı ekmeğe sürerek, bazısı da ekmeksiz olarak yiyor.
                                                                                           AFİYET OLSUN.



RAMAZAN POĞAÇASI (KEK)
Antalya`nın geleneksel lezzetlerinden ramazan poğaçası. Antalya 'da "Meşhur 18'in poğaçası" olarak bilinir. Çay saatiniz içinde eşsiz bir ikram.
Malzemeler:
1 yumurta
2,5 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı tahin
2 su bardağı yoğurt
2,5 su bardağı un
2 su bardağı ince irmik
2 tepeleme yemek kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
Üzeri İçin:
Susam
30 adet kabuğu soyulmuş tuzsuz fıstık veya badem

Yapılışı:
Derin bir çırpma kabının içinde yumurta, şeker, sıvı yağ, tahin ve yoğurdu çırpın. Geriye kalan tüm malzemeleri bu karışıma ekleyin ve karıştırın. Fırınlarımızın içinde bulunan o büyük fırın tepsisini yağlayın (Bu tarif 2 kek tepsisi ölçüsüdür.) ve karışımı dökün. İsterseniz tepsinizin üzerine yağlı kağıt seripte üzerine karışımı yayabilirsiniz. Üzerine susam serpin. Bademleri bir cevzede haşlayalım ve kabuklarını soyup üzerine aralıklı olarak her dilime bir badem gelecek şekilde koyun ve 175 ºC'de pişirin.

NOT: Un, kabartma tozu ve tarçını bir kapta karıştırın. Sonra bu karışımı kabınıza elekten geçirerek ilave edin. Un ile yapılan tüm tariflerde un ile beraber elekten geçebilecek tüm kuru malzemeleri elekten geçirmenizi tavsiye ederim. Çünkü homojen bir dağılım sağlanıyor ve daha iyi kabarıyor.
                                                                                          AFİYET OLSUN.



SALEPLİ SÜTLÜ İRMİK TATLISI (Sedef’in Sütlü İrmiklisi)
Malzemeler:
5 su bardağı süt
1 su bardağı su
7 yemek kaşığı ince irmik
7 yemek kaşığı şeker
1 paket toz salep
Yapılışı:
5 su bardağı soğuk süte, 1 su bardağı oda sıcaklığındaki suyu, irmiği, salebi ve şekeri ilave edin. Kısık ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.  Kıvamı alınca ocağın altını kapatalım. Karışımı servis kabına alalım. Tatlımız soğuduğunda üzerini hindistan cevizi veya tarçınla ya da çikolata sosuyla süsleyelim. Soğuk olarak servis yapalım. 
Sedef'in Notu: Suyu irmiklerin daha iyi pişmesi için buharlaşma payını düşünerek ekliyorum. İsterseniz bu tarifi bir kez su koymadan birde su koyarak deneyin. İnanın farkı görüceksiniz. Su eklediğinizde irmikler tam piştiği için, tatlınızı yerken irmikler ağzınızda eriyecektir.
                                                         AFİYET OLSUN. 
                                                                                          


KIŞ BULGUR SALATASI
Malzemeler:
2 su bardağı pilavlık iri bulgur
3,5 su bardağı su
2 havuç
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
10 adet salatalık turşusu
1 çay bardağı zeytinyağı
1 limonun suyu
tuz
Yapılışı:
Tencereye yağımızın yarısını dökelim ve suyu ilave ederek kaynatalım. Kaynayan suya bulguru, tuzu ekleyelim. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. Pişince soğumaya bırakalım.
Salatalık tuşusunu küçük küçük küp şeklinde doğrayalım. Maydanozu  ve dereotunu ince ince doğrayalım. Havuçlarımızı rendeleyelim. Soğumuş olan pilava doğradığımız tüm sebzeleri, limonu ve ayırdığımız zeytinyağımızı ilave edelim, karıştıralım ve servis yapalım.
                                                                                         AFİYET OLSUN.



YOĞURTLU PATATES
Malzemeler:
6 adet patates
1 adet havuç
1 adet kuru soğan
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı karabiber
2 su bardağı yoğurt
4 – 5 diş sarımsak
Tuz
Pulbiber
Yapılışı:
Patatesleri haşlayalım ve kabuklarını soyup rendeleyelim. Havucu rendeleyelim. Soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağda kavurmaya başlayalım. Soğanlar yarı kavrulduğunda havucu ekleyip karıştırmaya devam edelim. Havuçlar ve soğanlar piştiğinde pulbiber, karabiber, kimyonu ve tuzu ekleyip iyice karıştıralım. Sonra bu karışıma patatesleride ilave edelim ve 7 – 8 dakika kadar karıştırarak pişirelim.
Büyük boy kare veya yuvarlak borcamın içini suyla çalkalayalım. (Serviste patatesin kaba yapışmaması için) Patatesimizi borcama döküp her tarafına eşit şekilde yayalım ve soğumaya bırakalım.
Sarımsakları havanda tuz ile dövelim veya sarımsak rendesinde rendeleyelim. Yoğurdumuzu bir kasede çırpalım. İçine sarımsağımızı ve tuzu ilave edip, karıştıralım. Sonra soğuyan patatesimizin üzerine sarımsaklı yoğurdumuzu yayalım. Pulbiberle de süsleyelim. Buzdolabında 2 – 3 saat dinlendirelim. İstediğimiz şekilde keserek servis yapalım.
                                                                                              AFİYET OLSUN.



EKMEK HAMURUNDAN NOKUL 
Malzemeler:
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1 su bardağı tahin
1 su bardağı sıvıyağ1 adet yumurtanın sarısı
3 adet ekmek hamuru
açmak için un

Yapılışı:
Ekmek hamurundan limon büyüklüğünde parçalar koparıp bezeler yapalım. Bu bezeleri sıvıyağla açalım. Üzerine kaşıkla tahin gezdirelim ve ceviz serpelim. Hamuru önce rulo olarak saralım ve sonra kendi etrafında saralım. Tepsinin ortasına koyalım. Bütün hamurları rulo yapalım tepsideki hamurun etrafına sararak dizelim.
Kalan diğer hamurlarıda rulo yapıp tüm hamurları tepsideki hamurun etrafına sarın ve üstüne yumurta sarısı sürün.
Önceden 180oC'de ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarınca üzerine elimizle su serpelim ve üzerini başka bir tepsiyle kapatalım. Yarım saat kadar sonra servise sunalım.
                                                                   AFİYET OLSUN.

3 yorum :

  1. şimdi bu sofrada olmak vardı. Ellerine sağlık çok güzeller.

    YanıtlaSil
  2. Tam bir ziyafet sofrası. Masanızda çok güzel ve büyükmüş. O kadar çeşit olmasına rağmen masanız çok rahat. İkramlar çok iştah açıcı ve değişik bilmediğim tatlar.Ellerinize sağlık. Hepsini herşeyi çok beğendim.

    YanıtlaSil