Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15 Nisan 2012 Pazar

KOMŞULAR BİZDE



23 Mart Cuma.
Komşularla sela ile ezan arasında yaptığımız Dardar Pilavından sonra öğleden sonrada çayımızı içtik. Çay menüm sade ama doyurucuydu. Biz kilolardan dolayı sağlıklı beslenmek için komşularla fazla hazırlık yapmayı istemediğimiz için bende hafif şeyler hazırladım. Sadece Cuma günü okuduğumuz Yasinden sonra helva kardığımız için tek kalorili yiyeceğimizdi.

Çay saati menüm:
Patates salatası
Peynirli ekmek
Bulgurlu pirinçli yaprak sarması
Yeşil mercimekli soğanlı bulgur pilavı
İrmik helvası


PATATES SALATASI
Malzemeler:
10 adet patates
1 demet maydanoz
1 demet dere otu
5 - 6 adet taze soğan
3 adet limonun suyu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kimyon
Tuz
Yapılışı:

Patatesleri eritmeden haşlayalım. Patatesleri soyalım. İstediğimiz büyüklükte ve şekilde patateslerimizi doğrayalım. Maydanozlarımızı, dereotumuzu ve taze soğanlarımızı ince ince kıyalım. Bir kasede veya bardakta sosumuzu hazırlamak için limon suyunu, zeytinyağını, kimyonu ve tuzu karıştıralım. Sosumuzu patatesimizin üzerine dökelim. Bütün malzemeleri karıştırıp salatamızı servis kabımıza alalım.


PEYNİRLİ EKMEK
Malzemeler:
12 dilim ekmek
250 gr beyaz peynir veya lor peyniri
200 gr kaşar peyniri
1 adet yumurta
2 adet domates
2 adet yeşil biber
1 adet kırmızı etli biber (kapya)
Tuz
Yapılışı:

Derin bir kasede beyaz peynirleri ezelim. Üzerine rendenin iri  tarafıyla rendelenmiş kaşar peynirini ekleyelim. Biberleri halka halka doğrayalım. Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım. Üzerlerine yumurtamızı kırıp tuzumuzu serpelim. Bütün malzemeyi karıştıralım.
Ekmek dilimlerimizin üzerine eşit şekilde paylaştırarak sürelim. Geniş bir tepsiye yan yana dizelim. Unutmadan ben Isparta ekmeği kullandım. Her tür ekmekle taze veya bayatıylada olur. Ekmeklerimiz pişik olduğu için altlarının kurumaması ve sadece üzerlerinin kızarması için 200 derece de fırınımızın ızgara ayarında pişirelim.


EKŞİLİ YAPRAK SARMASI
Malzemeler:

2 kavanoz susuz salamura yaprak (1.700gr salamura asma yaprağı)
3 su bardağı pirinç
2 su bardağı pilavlık bulgur
5 adet büyük boy soğan
1 baş kuru sarımsak
4 bardak doğranmış domates
1 demet maydanoz
1 su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı kimyon
2 yemek kaşığı kuru nane 
Tuz
2 adet limonun suyu
Yapılışı:



Yapraklarımız haşlayalım. Soğanlarımızı yemeklik doğrayıp zeytinyağında hafif pembeleşene kadar kavuralım. Bu arada pirinçlerimizi ayıklayıp yıkayalım. Sarımsaklarımızı soyup ezelim. Maydanozlarımızı çok ince olmayacak şekilde kıyalım. Eğer taze domates kullanacaksanız domatesleri soyup yemeklik olarak doğrayalım.Ben; yazın hazırladığım doğranmış domateslerimi buzluktan çıkarıp birkaç dakika oda sıcaklığında beklettikten sonra kesme tahtasının üzerinde çözünmesini hızlandırmak için rastgele kestim.
Kavrulan soğanlarımın üzerine ezilmiş sarımsaklarımı, tuzu, salçalarımı, kimyon ve naneyi ekleyip iyice karıştırdım. Üzerine pirinç, bulgur ve domatesleri ekleyip 2 - 3 dakika kadar kavurup ocağı söndürdüm. Maydanozlarımı ve limon suyunu da ekleyip bütün malzemeyi karıştırdım.Hazırladığım içi yapraklarıma koyarak sardım.Sarma işlemime malzemelerim bitesiye kadar devam ettim. Bu arada hazırladığım iç yapraklarıma tam geldi.

Ben sarmalarımı buharda pişirme aparatının üzerinde sarmalarım suya temas etmeden pişiriyorum. Tencereye yerleştirdiğim sarmaların üzerine 1 su bardağına yakın su döküp su kaynayıncaya kadar harlı ateşte kaynadıktan sonrada kısık ateşte yaklaşık 45 dakika pişiriyorum. Piştiği anda sarmaların üzerine 4 - 5 yemek kaşığı zeytinyağı kezdirip, tencerenin kapağını kapatıp, ocağı kapatıyorum. En az 15 dakika demlenmeye bırakıp ılık olarak servise sunuyorum.

Detaylı anlatımı ve fotoğrafları için:
http://pinarsedefunal.blogspot.com/2012/04/eksili-bulgurlu-pirincli-yaprak-sarmasi.html

Susuz salamura yaprak hazırlanışı için:
http://pinarsedefunal.blogspot.com/2012/04/kislik-susuz-salamura-yaprak.html

Bardaktaki domateslerin hazırlanışı için:
http://pinarsedefunal.blogspot.com/2012/04/domatesi-saklama-yontemi.html


DARDAR PİLAVI

Merak edenler için hikayesi ve pilavın  fotoğraflarla detaylı anlatımı:
http://pinarsedefunal.blogspot.com/2012/04/dardar-pilavi-ve-hikayesi.html

Malzemeler:
3 su bardağı pilavlık bulgur
5 su bardağı su
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
4 - 5 adet iri kuru soğan
1 çay bardağı zaytinyağı
Tuz
Yapılışı:
Soğanlar yemeklik olarak doğranır ve zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
Pişen soğanların üzerine su ilave edilip suyun kaynaması beklenir veya sıcak su eklenir.
Suyumuz kaynayınca tencereye tuzumuzu ve bulgurumuzuda ekleyip karıştırıp, tencerenin kapağını kapatıp, ocağı kısalım. Bildiğimiz gibi suyunu çeken kadar pilavımızı pişirelim.
Pişen pilavımızın üzerine haşlanmış yeşil mercimeklerimizide ilave edelim.
Pilavımızı karıştıralım.
Tenceremizin kapağını kapatıp, ocağımızıda kapatalım. Pilavımızı demlenmeye bırakalım. 
Pilavımızda demlenince servis tabağına aldığımız pilavımızı soframıza götürebiliriz.

İRMİK HELVASI
Malzemeler:

3 su bardağı ince irmik
3 yemek kaşığı un
250 gr tereyağı
1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz

1 çay bardağı şeker
Şerbeti için:
5 su bardağı su
5 su bardağı toz şeker

Yapılışı:



Ocakta o kadar güzel göbek atınca dayanamayıp arka arkaya fotoğrafını çektim.
Şerbeti için bir tencereye su ve şekeri koyup, kaynamaya başlayınca altını kısıp kaynatmaya devam edelim.
Bir yandanda geniş bir tencerede tereyağımızı eritelim. İrmiğimizi ve unu ekleyip rengi koyulaşana kadar kavuralım. Rengi kahverengiye dönünce üzerine cevizi ekleyip bir kaç dakika daha karıştırıp, hala kaynamakta olan şerbetimizi de dökelim ve şerbeti dökerken karıştırmaya devam edelim.
Ocağın altını kısıp tenceremizin kapağını kapatalım. Helvamız suyunu çekince bir çay bardağı şekeri helvamıza ekleyip karıştıralım ve üzerine kağıt havlu serip tencerenin kapağını kapatalım. Hemen ocağı da kapatıp demlenmeye bırakalım.
                                                                  

AFİYET OLSUN.


2 yorum :

  1. selamün aleyküm bebegim .rabbim kabul etsin katinda okudugunuz harf adedince derecenizi yükseltsin .banada dua ettinmi ?? özlemle kucakliyorum seni hersey harika görünüyor Masallah

    YanıtlaSil
  2. Elinize sağlık sevgili pinar rabbim sofranıza halıl ibrahım bereketi versin .harika zengin bir sofranız var .. sizlre afiyet bal olsun.. helvanız iştahımı kabarttı .nasipse yarın bende bir helva yapayım..

    YanıtlaSil