Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 Nisan 2012 Perşembe

KIZLARLA BİZDE TOPLANDIK




17 Mart 2012 harika bir gündü. Özlediğim yüzler hep beraberdik. Tam anlamıyla "Kızlar Toplandık". 
Gelenlerden biri telefonda annemden "Yarın doktora gideceğim. Tartılacağım. Bir şey hazırlamayın." deyince bizde saygı duyarak kahvaltı hazırladık.
15 Mart perşembe günü ki misafirlerime hazırladığım tuzlu sirkeli kurabiyelerimi pişirdikten sonra bir kısmını bu misafirlerim için saklama kabında kaldırmıştım.
Geriye kalanları ise o gün hazırlamıştım.

İkindi kahvaltısı için masamda;
Pankek
Kısır
Portakallı kurabiye
Havuç yoğurtlaması
Tuzlu sirkeli kurabiye
Domatesli biberiye sosu
Salatalık turşusu
Marullar
Peynirler
Zeytinler
Reçeller
Bal
ve
Simit


SİRKELİ TUZLU KURABİYE
Malzemeler:
1 yumurta
200 gr margarin
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 kahve fincanı üzüm sirkesi
1 paket kabartma tozu 
1 kahve fincanından biraz az pudra şekeri
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Üzeri için:
1 yumurta
1 su bardağı susam
Çörekotu

Yapılışı: 
Hamuru yoğuracağımız kabımıza erittiğimiz ve ılıttığımız margarinimizi, sıvı yağımızı, sirke, pudra şekeri ve tuzumuzu ilave edip elimizle karıştıralım. Üzerine kulak memesi kıvamına gelinceye kadar un ve bir paket kabartma tozumuzu ilave edip yoğuralım.  Üzeri için kullanacağımız yumurtanın sarısı ile beyazını kaselere ayıralım. Başka bir kaseye susamdan koyalım. 
Hamurumuzdan biraz koparalım ve tezgah üzerinde elimizle uzatalım. Hamurumuzu bıçakla istediğimiz boyda keselim. Arzu ederseniz benim gibi hamurunuzun bir kısmını susamlı bir kısmını çörek otlu olarak hazırlayabilirsiniz. 
Kestiğimiz hamur parçalarının her tarafını önce yumurta akına sonra susama bolca bulayalım ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim. Bu işleme susamımız bitene kadar devam edelim.
Geri kalan kestiğimiz hamurumuzuda yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim. Üzerine bir yumurta fırçasıyla veya parmağımızla yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpelim. 
Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim. Pişen kurabiyeleri servis tabağımıza alalım. 
Detaylar ve yapım fotoğrafları:
http://pinarsedefunal.blogspot.com/2012/04/sirkeli-kurabiye.html


PORTAKALLI KURABİYE
Malzemeler:
1 yumurtanın sarısı
1 su bardağı şeker
1 paket margarin (250 gr)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1,5 su bardağı portakal suyu
3 - 4 portakalın kabuğunun rendesi
Aldığı kadar un
Üzeri İçin Malzemeler:
1 yumurtanın akı 
Yapılışı:
Derin bir kabın içine unu elekten geçirelim. Başka derin bir kabın içinde de yumurta sarısını, şekeri, sıvı yağı, oda sıcaklığındaki margarini, portakal suyunu, portakal kabuğu rendesini ve kabartma tozunu karıştıralım. Bu karışımın üzerinede elekten geçirdiğimiz unu yedire yedire dökelim ve kurabiye hamurumuzu elde edelim. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parça koparalım. Top şeklini verelim ve biraz bastıralım. (Top şeklinde kalırsa içi biraz çiğ oluyor.) Şekil verdiğimiz hamuru önce yumurta akına sonrada toz şekere batıralım ya da önce yumurta akına batırıp sonra üzerine ceviz veya fındık koyup parmağımızla biraz bastıralım. Yağlanmış bir fırın tepsisine veya yağlı kağıt serdiğimiz bir tepsiye aralıklı olarak dizelim. Önceden ısıtılmış 175oC'lik fırında pişirelim. 

NOT: Ben yarım tertipten yani yukarıdaki malzemenin yarısından hazırladım.




KISIR
Malzemeler:
2 su bardağı ince bulgur
3 ade büyük soğan
4 - 5 diş sarımsak
2 adet kapya yani kırmızı biber
2 adet sivri biber
4 adet domates
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
2 limon
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
6 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
2 yemek kaşığı nar ekşisi
2 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı kimyon
Yapılışı:
Ayıkladığımız bulgurumuzu kapaklı bir kabın içine veya tencereye alalım. 2 limonun suyunu sıkalım ve bulgurun içine dökelim. Üzerine bulgurun üstünü öretecek kadar sıcak su ekleyelim ve kapağını kapatalım.
Bulgurumuz şişerken soğanları soyup küçük kareler halinde keselim ve tavaya alalım.Tavaya rendelediğimiz sarımsakları, tuzu ve yağı ekleyip soğanlar diriliğini kaybedinceye kadar kavuralım. Tavayı söndürmeden önce salçalarımızı, nar ekşisini, kuru naneyi ve kimyonu ekleyip bir kaç dakika daha kavuralım.
Sonra şişen bulgurumuzun üzerine döküp kaşıkla, bulgur tamamen kırmızı renge döneseye kadar karıştıralım ve dinlenmeye bırakalım.
Maydanozlarımızı ince ince doğrayalım.
Domateslerimizin kabuklarını soyup küçük küpler halinde, biberlerimizi de ince ince doğrayalım. Sonrada bulgurun üzerine döküp karıştıralım ve servis tabağımıza alalım.




MAYALI KREP - PANKEK
Malzemeler:
  
4 su bardağı süt
2 su bardağı un
2 su bardağı kepekli un
3 adet yumurta
1 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı tuz 

Yapılışı: 

Çırpma kabımızın içinde yumurtaları, şekeri, tuzu ve  çırpalım.
Üzerine unları, toz mayamızı ve sütü ilave edip iyice çırpalım. Üzerini kapatıp ılık bir yerde mayalanmaya bırakalım.
Üzeri delik delik olup kek hamurumuz iki katına çıktığı zaman hamurumuz pişirilmeye hazırdır. Sadece içindeki havayı çıkarmak için iki üç tur karıştıralımki pişerken şişmesin.
İyi bir teflon tavayı veya benimki gibi döküm bir tavayı ocağa koyalım. Ocağın altını açalım ve bir dakika kadar tavanın iyice ısınmasını bekleyelim ve ocağın altını kısalım.  Tavaya orta boy bir kepçe ile düzgün bir şekilde hamurumuzu dökelim ve kepçenin tersi ile hafifçe yayalım.  Bir de Pankek hamurumuzu yaklaşık 1/2 cm yani yarım santime ayarlamaya çalışalım. Kepçeyi tam doldurmayalım ki pankekimiz çok kalın olmasın.
Kısık ateşte üzeri göz göz olup hamurun ıslak görüntüsü gidince bir spatulayla ters çevirelim.
Diğer tarafıda güzelce kızardıktan sonra tavadan alalım.
Mayalı krebimiz yani pankekimiz pişince ister reçel, ister bal, ister krem çikolata gibi tatlılarla ya da peynir, krem peynir veya zeytin ezmesi sürerek yiyebiliriz.  
Detaylar ve fotoğraflar için:
http://pinarsedefunal.blogspot.com/2012/04/mayali-krep-ya-da-pankek.html



                                                                            AFİYET OLSUN. 

                 
                                                             

1 yorum :

  1. Pankekler sanat eseri sanki. Ya o kısır gel... gel sofraya diyor. Orada olmak isterdim. Yiyenlere şifa olsun. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil