Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 Nisan 2012 Pazartesi

KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI




Kırmızı mercimek çorbasının yapımını eminim pek çok hanım biliyordur. En sevdiğim çorba olan kırmızı mercimek çorbasını yıllarca blendırımız olmadığı için süzgeçte eze eze geçirerek, baya baya emek vererek pişirdim.
Canım annem elektrikli mutfak aletlerinde sadece mikseri pratik bulduğu ve diğer aletler mutfakta gereksiz yere çok yer kapladığı için hep karşı çıkıyordu. Sonra blendırla çorba yapanları gördükçe, benim süzgeçte mercimek çorbası yapmak için verdiğim emek ve sabır beni isyan ettirip annemden gizlice blendır aldım.  Sanırım blendırın mazisi bizim evde 8 – 10 senedir. Doğrayıcı ve tüm benzer ürünlerde blendırla mutfağımıza girdi ama blendır dışındakiler annemin dediği gibi çok nadir kullandığım, mutfakta çok yer kaplayan aletler topluluğu olarak kaldı.
Çok sevdiğim kırmızı mercimek çorbamın hemen yapılışına geçeyim:
Malzemeler:

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 orta boy patates
1 orta boy havuç
1 orta boy soğan
3 – 4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Kırmızı pul biber
Kimyon
Tuz
Su
Yapılışı:



Önce kırmızı mercimekleri bir kâsede yıkayıp, üzerine sıcak su döküp bir saat ıslatalım.



Soğanımızı yemeklik doğrayalım. Sarımsakları ince ince çintelim. Tenceremizin içine doğradığımız soğan ve sarımsakları ekleyelim. Kısık ateşte yağda kavuruyoruz. Üzerine pul biber ve kimyonu serpelim ve kavurmaya devam edelim.



Bir yandan da patates ve havucu rendeleyelim. Kavrulan soğanlarımızın üzerine rendelediklerimiz ilave edip hepsini soteleyelim.



Sıcak suya ıslattığımız mercimeklerimizi süzelim ve tenceremize ilave edelim.



Üzerine sıcak su ve tuz ilave edelim. Bu şekilde yaklaşık 20 dakika kaynatıyoruz.



Piştikten sonra blendırdan geçiriyoruz.




                                                                   AFİYET OLSUN.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder