Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Nisan 2012 Pazar

DOMATESLİ BİBERİYE SOSU





Kışlık hazırlıklara devam ediyoruz. Sırada domatesli biberiye sosum var. Ne güzel olur bazı yemeklerin yanında acı biberli, domatesli, maydanozlu bir sos. İnanın yazarken bile ağzım sulanıyor. Acısı az olsun isterseniz tarifteki biberiyemizin yarısını kullanarak ta aynı tarifi yapabilirsiniz. Tercih sizin. Yapımını size detayıyla anlatayım;








Malzemeler:
Yarım kilo ince uzun yeşil acı biber yani biberiye
2 kilo domates
1 demet maydanoz
15 adet sarımsak
2 – 3 adet kapya yani kırmızı ve etli biber
1 çay bardağı sirke
½  çay bardağı ayçiçek yağı
1 tepeleme yemek kaşığı kaya tuzu
Yapılışı:
Domatesleri yıkayıp, soyalım ve bir tencereye iri iri doğrayalım. Ocakta yumuşayana kadar pişirelim. Bu sırada biberiyelerimizin saplarını kesip rondodan geçirelim. Ocaktaki domateslerimize biberiyelerimizi ilave edelim ve tuzumuzu atalım. Kırmızı etli biberlerimizle sarımsaklarımızı da rondodan geçirelim ve tenceremize ilave edip pişirmeye devam edelim. Bir kaseye maydanozlarımızı ince ince kıyalım.
Sosumuz kaynarken bir tencerede hiç kullanılmamış yani yeni olan kavanoz kapaklarımızı kaynatalım. Tenceremizdeki sosumuz 30 dakika kadar piştikten sonra içine maydanozu, sirkeyi ve sıvı yağımızı ekleyelim, karıştıralım. Ocağı kapatalım. Kapaklar kaynarken kavanozumuza sosumuzu dolduralım ve beklemeden bir maşa yardımıyla kapağımızı kaynar sudan alalım ve bir bez yardımıyla kapağı tutarak kavanozu hemen sıkıca kapatalım. Sonra hemen düz bir zemine ters çevirelim. Bu işlemi her kavanozda tekrarlayalım.
Ben 1,5 litrelik bir kavanoz ve yarım kiloluk bir kavanoz doldurdum. Yarım kiloluk sosumu şimdiden kısır, mercimek köftesi gibi yiyeceklerle servis yaparak tüketiyoruz. Artık kışa büyük kavanozumu saklayacağım.




Ayrıca kavanozumu aynı domates soslarımdaki gibi buzdolabı poşetine yerleştirdim. Kavanozun altına da rulo havlu kâğıdı katlayıp koydum. Poşeti bağladım. Sonrada ışık almayan bir dolabıma yerleştirdim. Poşetle bağlamamın amacı; geçen sene domates sosu kavanozumun biri gaz çıkışıyla taşıp dolabımı batırmıştı. Bende bu nedenle poşete bağlayarak sorun çıkarırsa dolabımın kirlenmesini engellemiş olacağım. Size de tavsiye ederim.
Unutmadan kavanoz kapaklarımızın hiç kullanılmamış olması çok önemli. Eğer kullanılmış kapak kullanırsanız hele kapakları bıçakla havasını çıkartarak açanlardansanız sosunuz hava alıp bozulur ve emekleriniz boşa gider.
                     
                           Ailenizle ağız tadıyla yemeniz dileğiyle AFİYET OLSUN.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder