Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Nisan 2012 Pazar

ÇITLATMA YEŞİL ZEYTİN







Artık yeşil zeytini kurma zamanı.  Tam da mevsimi. Canım annem resimde gördüğünüz gibi sarı kapaklı plastik bidonları Serik’ten yengemin getirdiği zeytinleri çıtlattı. Çıtlatalı bir hafta oldu. Diğer üç kiloluk ve bir kiloluk cam kavanozlarımıza da kendi bahçemizden topladığımız zeytinleri çıtlattı. Allah sineriyle yemeyi nasip eder inşallah.

Malzemeler:
Zeytin
Kaya tuzu
Su
Yapılışı:
Sizlere annemin yaptığı şekilde anlatıyorum. Kullanacağımız kavanozumuzun yarısını su ile dolduralım. Zeytinlerimizi sert bir zemin üzerinde, bir taş veya çekiç yardımıyla ağızları açılacak şekilde kıralım. Kırdığımız zeytinleri kavanozumuzun içine atalım. Zeytinlerle dolan kavanozumuza eğer gerekiyorsa zeytinlerin üzerini kapatacak kadar su ekleyin.
İkinci ve sonraki günlerde zeytinimizin tatlanması için kavanozlarımızın suyunu değiştirelim. Burada en önemli nokta zeytinlerin erimemesi için zeytin suyumuzun içine tuz ilave etmektir. Annem her 3 kiloluk kavanozu önce suyla doldurdu ve sonra içine bir yemek kaşığı kaya tuzu ilave edip 24 saat kadar bekletti. Bu işleme zeytinlerimiz tatlanasaya kadar devam ediyoruz. Yaklaşık 10 gün sonra tadına bakarak kontrol ediyoruz. Eğer acısı çıktıysa yani tadı acımtırak değilse bu sefer değiştirdiğimiz suyuna 3 – 4 yemek kaşığı kaya tuzu ekleyelim.





Yeşil taze zeytinin o kendine özgü acımsılığını hissetmek istiyorsak zeytinin suyunu bir hafta kadar değiştirmek yeterlidir.
Biz tatlanınca yiyenlerden olduğumuzdan suyu tatlanasaya kadar süzmeye devam ediyoruz.
Tatlanan zeytine limon, zeytinyağı ve pul biber ekleyerek yani zevkinizce afiyetle yemeniz dileğiyle.
                                                                                          AFİYET OLSUN.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder