Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 Nisan 2012 Cuma

ÇAY SAATİ




Yakın akrabalarla masada sohbetle geçen hafif bir çay saati menüsü.
Menümde:
Harf makarnalı Salata - Tavuklu Salata
Semizotu yoğurtlaması
Bulgurlu pirinçli yaprak sarması
Tava böreği
ve
Pekmezli tatlı



 
HARF MAKARNALI SALATA - TAVUKLU SALATA
Et suyu ile piştiği için çok lezzetli, besleyici bir salata.
Malzemeler:
1 tavuk göğsü (Ben hindi göğsü kullandım)
1 su bardağı arpa şehriye
1 su bardağı harf makarna
1 küçük konserve mısır
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
4 - 5 adet taze soğan
1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
1 adet limonun suyu
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Yapılışı:
Tavuk göğsünü haşlayalım. Etimizi soğumaya bırakalım. Bu arada ayrı ayrı tencerelerde haşlama suyunun yarısıyla arpa şehriyelerimizi diğer yarısıylada harf makarnalarımızı haşlayalım. Haşlanan arpa şehriye ile harf makarnayı birbirine karıştırmadan ayrı ayrı süzgeçte süzelim.
Bir yandanda etimizi küçük küçük parçalara ayıralım. Maydanozumuzu, dereotumuzu ve taze soğanlarımızı kıyalım. Mısır konservemizi yıkayıp süzelim.
Süzülen arpa şehriyemizi, harf makarnamızı ve mısırımızı derin bir kasede karıştıralım. Üzerine irice diddiğimiz etimizi, otlarımızı, soğanımızı ve dövülmüş cevizimizi ilave edelim.
Bir kasede limon suyu, dövülmüş sarımsak, tuz ve zeytinyağını çatalla çırpalım. Hazırladığımız sosu malzemelerimizin üzerine döküp karıştıralım ve salatamızı servis kabımıza boşaltalım.


EKŞİLİ YAPRAK SARMASI
Malzemeler:
2 kavanoz susuz salamura yaprak (1.700gr salamura asma yaprağı)
3 su bardağı pirinç
2 su bardağı pilavlık bulgur
5 adet büyük boy soğan
1 baş kuru sarımsak
4 bardak doğranmış domates
1 demet maydanoz
1 su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı kimyon
2 yemek kaşığı kuru nane 
Tuz
2 adet limonun suyu
Yapılışı:


Yapraklarımız haşlayalım. Soğanlarımızı yemeklik doğrayıp zeytinyağında hafif pembeleşene kadar kavuralım. Bu arada pirinçlerimizi ayıklayıp yıkayalım. Sarımsaklarımızı soyup ezelim. Maydanozlarımızı çok ince olmayacak şekilde kıyalım. Eğer taze domates kullanacaksanız domatesleri soyup yemeklik olarak doğrayalım.Ben; yazın hazırladığım doğranmış domateslerimi buzluktan çıkarıp birkaç dakika oda sıcaklığında beklettikten sonra kesme tahtasının üzerinde çözünmesini hızlandırmak için rastgele kestim.
Kavrulan soğanlarımın üzerine ezilmiş sarımsaklarımı, tuzu, salçalarımı, kimyon ve naneyi ekleyip iyice karıştırdım. Üzerine pirinç, bulgur ve domatesleri ekleyip 2 - 3 dakika kadar kavurup ocağı söndürdüm. Maydanozlarımı ve limon suyunu da ekleyip bütün malzemeyi karıştırdım.Hazırladığım içi yapraklarıma koyarak sardım.Sarma işlemime malzemelerim bitesiye kadar devam ettim. Bu arada hazırladığım iç yapraklarıma tam geldi.
Ben sarmalarımı buharda pişirme aparatının üzerinde sarmalarım suya temas etmeden pişiriyorum. Tencereye yerleştirdiğim sarmaların üzerine 1 su bardağına yakın su döküp su kaynayıncaya kadar harlı ateşte kaynadıktan sonrada kısık ateşte yaklaşık 45 dakika pişiriyorum. Piştiği anda sarmaların üzerine 4 - 5 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirip, tencerenin kapağını kapatıp, ocağı kapatıyorum. En az 15 dakika demlenmeye bırakıp ılık olarak servise sunuyorum.

Detaylı anlatımı ve fotoğrafları için:
http://pinarsedefunal.blogspot.com/2012/04/eksili-bulgurlu-pirincli-yaprak-sarmasi.html

Susuz salamura yaprak hazırlanışı için:
http://pinarsedefunal.blogspot.com/2012/04/kislik-susuz-salamura-yaprak.html

Bardaktaki domateslerin hazırlanışı için:
http://pinarsedefunal.blogspot.com/2012/04/domatesi-saklama-yontemi.html



TAVA BÖREĞİ
 

Malzemeler:
3 yufka
½ çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı süt
200 gr beyaz peynir veya lor peyniri
Bir tutam tuz
Yapılışı:

Çukur bir kasede peynirimizi çatalla ezelim veya peyniri rendeleyelim. Peynirin üzerine tuzu ekleyip, karıştıralım.
Bir kaseye süt ve sıvı yağı ilave edelim ve karıştıralım.
30 cm'lik teflon bir tavayı yağlayalım. Yufkanın birini kenarlarından sarkacak şekilde tavaya serelim. Üzerine hazırladığımız sosu sürelim. Üzerine ikinci yufkayı büzüştürerek gevşekçe serelim ve sostan sürelim. Sosunda üzerine ikinci yufkamızın sarkan kısımlarını yayalım ve hazırladığımız içi eşit şekilde yayalım. Peynirimizin üzerine üçüncü yufkayı gevşekçe serelim ve kalan sosdan sürelim. Tavadan taşan yufkayıda böreğimizin üzerine toplayalım. Tavayı kısık ateşe koyalım ve kapak örtmeden pişirelim. Böreğimizin altı kızardığı zaman servis tabağı yardımıyla böreği ters çevirip kızarıncaya kadar pişirelim. Ilıdığı zamanda servis yapalım.


PEKMEZ TATLISI
Güzel annemin ellerinden çıkan harika bir tatlı.
Malzemeler:
6 tepeleme yemek kaşığı nişasta
1 tepeleme yemek kaşığı un
2,5 su bardağı su
1 su bardağı pekmez
1,5 çay bardağı kıyılmış ceviz
1 çay bardağı pekmez
Yapılışı:
Tenceremize un ve nişastamızı koyalım. Üzerine suyu dökerek nişasta ve unu çırparak eritelim.. Sonrada üzerine bir su bardağı pekmezi dökelim ve çırpmaya devam edelim. Kısık ateşte çırparak pişirmeye başlayalım. Kaynayana kadar karıştırmayı hiç bırakmayalım. Kaynadıktan sonra içine cevizi ekleyip, karıştıralım. Karıştırırken tekrar bir çay bardağı pekmezi de ilave edip çırpmaya devam edelim. Sonrada ocağın altını kapatıp, macun kıvamındaki tatlımızı sudan geçirilmiş borcamımıza dökelim. Soğuyana kadar oda sıcaklığında bekletip, sonra da bir saat kadar buzdolabında dinlendirip dilimleyerek servis yapalım.
NOT:Eğer daha uzun süre buzdolabında bekletecekseniz üzerini streç film ile sarmanızı tavsiye ederim. Eğer sarmazsanız üzeri çatlayacaktır. 

AFİYET OLSUN.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder