Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 Nisan 2012 Pazartesi

ÇAY SAATİ İKRAMLARIM




14 Ocak 2012 Cumartesi
Canım annemin kuzenleri bize geldi. İkramlık bir çeşiti salata olacak şekilde dört çeşidi geçmeyecek. Bizde kurallara uygun davrandık. Orta sehbamda ikram ettim. Herkes istediğinden istediği kadar aldı. Zaten tabaklarla ikramı sevmiyorum. Çünkü tabakta kalanları çöpe dökmek zorunda kalabiliyorum ki buda benim hiç istemediğim bir şey.
Menümde:
Bu sıralar favorim olan Patates kekim (Herkese tavsiye ederim.)
Sevilerek yenilen Arpa yıldız şehriye salatam
Vazgeçilmez olan Peynirli sigara böreğim
Çok sevdiğim 2 tadın birleşimiyle hazırladığım sütlü tatlım Salepli damla sakızlı muhallebim









PATATES KEKİ
Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
3 su bardağı un
2 paket kabartma tozu
3 büyük boy patates
3 büyük boy kuru soğan
1 demet maydanoz
3 çorba kaşığı beyaz peynir veya lor
1 tepeleme tatlı kaşığı tuz
1 tepeleme tatlı kaşığı pul biber
1 tepeleme tatlı kaşığı kuru nane
Yapılışı:
Patatesleri soyup tavla zarı iriliğinde doğrayalım. Soğanları küp küp yemeklik doğrayalım. Maydanozu irice kıyalım.
Çırpma kabımızda yumurtaları, sıvıyağı ve yoğurdu çırpalım. Üzerine unumuzu ve kabartma tozlarımızı ekleyelim ve düşük ayardaki mikserle veya çırpma telimizle karıştıralım. Çırpma kabımıza tuz, pul biber, kuru nane, maydanoz, patates ve soğanlarımızı ilave edip, bir kaşıkla ya da bir spatulayla veya elimizle homojen olarak karıştıralım.Bu aşamada kekimiz baya katı durumda olduğu için çırpma teli veya mikser dönmüyor.
Kullanacağımız fırın kabımızı sıvıyağla yağlayıp tabanına un serpelim. Ben dikdörtgen borcamımı güzelce yağladığım için unlamadım.
Kek hamurumuzu kalıba boşaltıp önceden 180oC'de ısıtılmış fırında pişirelim. Keki kalıbın içinde soğutup servis yapalım.
                                                                              AFİYET OLSUN.







ARPA YILDIZ ŞEHRİYE SALATASI
Malzemeler:
1/2 paket arpa şehriye
1/2 paket yıldız şehriye
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
3 adet havuç
8 - 10 adet salatalık turşusu
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet limonun suyu
Tuz
Yapılışı:
Yıldız şehriyelerimizi yarım çay ardağı zeytinyağında hafif kahverengi renk alana kadar kavuralım. Üzerine arpa şehriyeyi ekleyelim ve kaynatılmış su ile tuzu ilave edelim. Aynı pilav mantığıyla pişirelim. Üzerine koyduğumuz suyu şehriyenin ağzımızda istediğimiz yumuşaklıkta olacağı şekilde ayarlayalım. (Ben ölçüsüz yapıyorum. Gerekirse sıcak su ilavesi yaparak pişirmeye devam ediyorum.) Pişen arpa şehriye pilavımızı birbirine yapışmaması için musluk suyunda gezdirerek makarna süzgecinde süzdürelim. Pilavı iyice süzdürelim ve salata kabımıza alalım.
Üzerine havuçlarımızı rendeleyelim, maydanozu ve dereotunu ince ince kıyalım, salatalık turşumuzu küçük küpler halinde doğrayalım. Geri kalan sıvı yağı, limon suyunu ve birazda tuz ekleyelim. Bütün malzemelerimizi karıştıralım. Servis tabağımıza alalım.
                                                                               AFİYET OLSUN.



PEYNİRLİ SİGARA BÖREĞİ
Malzemeler:
6 adet yufka
2 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağı
İçi için:
500 gr tam yağlı beyaz peynir
300 gr lor peyniri
Üzeri için:
2 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı:
İki su bardağı süt ve bir çay bardağı sıvı yağı karışırıp sosumuzu elde edelim.
Birinci yufkayı serip bol so sürelim. Üstüne ikinci kat yufkayıda serip yine sosu sürüp içine peynirimizi koyup kalın sigara böreği saralım. Üstüne hiç bir şey sürmeden buzdolabına uygun bir kaba dizelim. Böreklerin yapışmaması için her sırada araya streç film serelim. Bir poşetiniçine böreklerimizi koyalım, poşeti tamamen kapatalm ve buzdolabına koyalım. Bir gün buzolabında bekletelim. Börekleri pişireceğimiz zaman buzdolabından çıkarıp direk yağlı kağıt serilmiş tepsiye veya yağlanmış tepsiye dizelim. Üzerine yumurta sarısı ve sıvı yağ karışımını fırçayla sürelim. Önceden 180oC'de ısıtılmış fırında pişirelim.
                                                                           AFİYETOLSUN.










SALEPLİ DAMLA SAKIZLI MUHALLEBİ
Malzemeler:
1,5 litre ya da 7,5 su bardağı soğuk süt
6 kahve fincanı şeker
4 kahve fincanı un
1 paket damla sakızı veya falım sakız
3 adet bir içimlik salep veya 3 tepeleme yemek kaşığı salep tozu
Yapılışı:
Muhallebi yapacağımız tencerenin içine unu, şeker, salebi koyalım ve homojen şekilde iyice karıştıralım. Üzerine sütü ilave edelim. (Tüm sütlü tatlılarda şekerle unu homojen olarak karıştırırsanız topaklanma riskini ortada kaldırırsınız.) Kısık ateşte kanayıncaya kadar karıştıralım ve sakızı ekleyelim. Ben resimde gördüğünüz üç paket falım sakızın bir tanesini (içinde beş adet var.) kullandım. Sonra da muhallebi kıvamını alıncaya kadar karıştrarak pişirelim.
Muhallebiyi çırpma kabına alalım ve 5 dakika yüksk devirde mikserle çırpalım. Servis kabı olarak kullanacağımız dikdörtgn borcamımızın içini muslukta suyladurulayalım, muhallebimizi içine boşaltalım ve soğumaya bırakalım.Buzdolabına koymadan önce üzerini tarçın ile süsleyelim. Soğuk olarak servis yapalım.
                                                                              AFİYET OLSUN.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder