Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Nisan 2012 Pazar

BUHARDA ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI




Bugün sizlerle bir sırrımı paylaşacağım. Benim yaptığım sarma ve dolmalar meşhurdur. Herkes “Her zaman tam ayar nasıl olur? Sen ne yapıyorsun da böyle oluyor?” diye bana sorar, bende sevdiğim dostlarımla paylaşırım. Paylaşmadığım kişilerse ağzını bile açmayan, her şeyi bilen, anlatınca bende öyle yaparım zaten diyen ya da güzel olmuş dese ölecek olan kişilerdir. Sanırım hepimizin hayatında böyleleri vardır.
Bizim evde dolmalar ve sarmalar buharda hiç su değmeden pişer. İnanın lezzet suda pişenle kıyaslanamaz. Su içinde pişirilen dolma ve sarmaların suya temas edenleri her zaman suya temas etmeyen kısımlarına göre daha yumuşak bazen de lapa gibidir. Ama buharda pişirilince hepsi eşit pişer. Lezzeti ve vitaminleri suya geçmez. Kısacası DENEYİN. Tavsiye ediyorum. Sonuç sizi daha çok memnun edecek.
























BUHARDA ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI 
Malzemeler:
15 adet dolmalık biber
15 yemek kaşığı pirinç
2 adet büyük boy kuru soğan
4 adet tarla domatesi
1 bağ maydanoz
4 – 5 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı karabiber
Tuz


Yapılışı:
Her dolmalık biber için bir yemek kaşığı pirinç hesaplamasıyla pirinçlerimizi süzgece alıp yıkıyoruz. Yıkadığımız pirinçleri tencereye alalım. Üzerine soğanları yemeklik olarak doğrayalım. Sarımsakları küçük küçük doğrayalım veya sarımsak rendesiyle rendeleyelim. Zeytinyağı, tuz, salça ve baharatları ilave edip kısık ateşte 2 – 3 dakika kavurup üzerine yemeklik olarak doğradığımız domatesleri ilave edip kavurmaya devam edelim. Birkaç dakika kavurup ocağı kapatalım. En son olarak yemeklik doğradığımız maydanozları da içimize ilave edip karıştıralım. Hazır olan içimizi tencerenin sıcaklığından daha da pişmemesi için çukur bir kâseye boşaltalım.
Dolmalık biberlerimizin içlerini yani tohumlarını biberleri yırttırmadan temizleyelim.
Derin bir tencerenin içine buharda pişirme aparatımızı oturtalım. Üzerine içini tatlı kaşık yardımıyla doldurduğumuz dolmalarımız yerleştirelim. Gerekirse biberlerimizi ikinci bir kat çıkarak üst üste yerleştirelim. Tencerenin dibine bir su bardağı kadar su ekleyelim.  Ocağa koyduğumuz dolmalarımızı tenceremizdeki su kaynayana kadar ferli ateşte, sonrada kısık ateşte kapağı kapalı olarak 15 – 20 dakika pişirelim. Pişirme süresini belirleyen tek faktör içi hazırlarken ne kadar kavurduğunuzdur. Bu yüzden 10 dakika kadar sonra tadına bakarak pişirme sürenizi ayarlayın.
AFİYET OLSUN. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder