Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Nisan 2012 Pazar

AVOKADO SALATASI

De ki: Rabbim!
Bağışla, merhamet et.
Çünkü sen merhamet edenlerin en hayırlısısın!
Müminûn, 23/118

Allahım!
Mal, aile, çocuk olarak insanlara verdiklerinin hayırlısını dilerim,
sapıtan ve saptıranları değil.
Tirmizî, Deavât,124





Anavatanı Meksika olan Avokado, bahçemizde en azından 20 senedir var olduğu için yıllardır yani 15 senedir bizim sofralarımızda yerini alan harika besleyici bir meyvedir.  Kabuğunu soyup sadece kendisini yerseniz, yağ oranı yüksek olduğu için yemeye çok zorlanırsınız. En lezzetli tüketimi aşağıda anlatacağım şeklindedir. Ama yaptığınız salataların içine küçük küçük doğramanızı ya da rendelemenizi de tavsiye ederim. Çünkü avokado salataların lezzetini arttırıyor.


Ben Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri mezunuyum ve bütün yediğimiz topraktan yetişen her şey benim uzmanlık alanım. Kısacası duyumla değil de derslerde öğrendiklerimle, kitaplarımda okuduklarımla sizlere birazda avokadonun neden sağlıklı bir besin olduğundan bahsetmek istiyorum.



Bahçemden topladığım avokadolarım.


Avokado;
  • İçerdiği doymamış yağ asitleri ile kanda kolesterolün yükselmesini önleyen, dolayısıyla kalp ve damar hastalıkları için en iyi ilaçtır.
  • Avokado, vücutta toksit maddeleri yok eder. Böylece, yaşlanma sürecini yavaşlatarak hastalıkları önlemede etkin rol oynar.
  • İçeriğinde bulunan protein, mineral madde (özellikle potasyum ve magnezyum) ve vitaminler bakımından küçük çocukların ve hamile kadınların dengeli ve sağlıklı beslenmesinde önemli rol oynamaktadır.
  • Avokado, vücudun gençleşmesi, hücrelerin yenilenmesi ve canlılığı ile kalp, böbrek ve kasların sağlığı içinde önemli bir besindir.
  • İnsanlarda üreme sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar.
  • Avokado, vücudun karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında düzenleyici olarak görev yapar.
Kısacası Allah’ın biz kullarına verdiği bu harikulade meyveyi inşallah herkes alıp, tüketebilir.


Malzemeler:


1 adet olgun avokado
1/2 adet limon suyu
2-3 diş sarımsak
Tuz



Yapılışı:


Avokadoyu iki şekilde kabuğundan ayırabiliriz. Avokadonun dışını bıçakla soyabiliriz veya avokadoyu bıçakla boylamasına ikiye kesip, çekirdeğini çıkarıp, bir yemek kaşığı yardımıyla kabuğunun içinden meyveyi çıkarabiliriz. Çıkan meyveyi bir çatal yardımıyla ezelim. Üzerine limon suyu, dövülmüş veya rendelenmiş sarımsak ve tuz ekleyip yine çatalla ezerek bütün malzemeyi birbirine karıştıralım. Sonra servis kabımıza alalım. Arzu ederseniz yemek yanında meze olarak ya da ekmeğin üzerine sürerekte tüketebilirsiniz.




                                                                                    AFİYET OLSUN. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder