Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 Nisan 2012 Cumartesi

AŞURE





29 Aralık 2009
Hayatımda annemin aşuresinin üstüne aşure yemedim. Bol çerezli, tadı, kıvamı harikadır. Hatta anneme seninki gibi güzel aşure hiç yemedim diyenler dahi vardır. Haklılarda. Bize gelen aşureleri artık yiyemiyorum bile. Çünkü sadece şekerli buğday, fasulye ve nohuttan ibaretler. Ama Allah herkesinkini kabul etsin.
Biz aşureyi her zaman bir kilo buğdaydan ve ilk günü yaparız. Bu sene ilk günü yapamadık ve  yaptığımız aşure tarifimizi size olduğu gibi yazıyorum. Aşure ne kadar çok kişiyle yenirse yani paylaşılırsa bizim için o kadar güzeldir. Bu nedenle hem büyük kaplarda en az yedi eve dağıtır, hem de evimizde kaselerde bol miktarda bulundururuz.
Umarım sizde tarifimizi dener ve beğenirsiniz.




Malzemeler:
1 kg aşurelik buğday
500 gr nohut
500 gr kuru fasulye
1 su bardağı pirinç
250 gr kuş üzümü
500 gr kuru sarı üzüm
400 gr kayısı
1 portakal
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
3 kilo şeker
1 çay kaşığı tuz
400 gr kavrulmamış (çiğ) badem
300 gr kavrulmamış (çiğ) fıstık
300 gr fındık
300 gr ceviz
200 gr antep fıstığı
Tarçın
Susam
Yapılışı:
Buğdayı bir gece önce, büyük bir çelik tencereye koyalım, tencereyi su ile dolduralım, bir taşım kaynatıp tencerenin kapağını kapatalım.
Fasulye ve nohutu yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatalım.
Ertesi gün bekleyip kabarmış olan buğdayları sıcak su ve tuz ilavesiyle ateşe koyup kapaksız olarak kaynatalım. Dibinin tutmamasına özen gösterelim, sürekli tahta bir kaşıkla karıştıralım.
Kuru kayısıyı, kuş üzümü ve kuru üzümü ayrı kaplarda ıslayalım.
Fasulye ve nohutu süzüp ayrı kaplarda haşlayalım. Haşlandığında süzgece alalım.
Pirinci yıkayıp süzelim ve bir tencerede pirinçlerimizi haşlayalım. Haşlanan pirinçleri suyuyla birlikte buğdayımıza ilave edelim.
Kavrulmamış çiğ bademleri bir tencerede haşlayalım. Haşladıktan sonra soğuk suya tutup süzelim ve kabuklarını soyalım.
Fıstıkları fırında kabukları soyulabilecek şekilde ama fıstıklarda beyaz olacak şekilde biraz kavuralım.
Cevizleri iri iri kıyalım.
Susamları teflon bir tavada 2 – 3 dakika kavuralım.
Antep fıstıklarının içini çıkaralım ve kabuklarını soyalım.
Portakalın kabuğunu biraz rende ile hafifçe alalım ve kabukları ince ince doğrayalım. Sonra kabukların acısının çıkması için bir cezvede 5 dakika kadar kaynatalım.
Ayrı tencerelerde kuş üzümü ve kuru üzümü kaynatalım. Sonra sularını süzelim ve kenara koyalım.
Yumuşayan kayısıları küçük küçük doğrayalım.
Buğdayımız özleştiği zaman suyu süzülmüş nohut ve fasulyeleri katalım. Ağır ateşte pişmeye devam ederken, karıştıra karıştıra şekerimizi de ilave edelim. (Şekerin miktarını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.)
Tencereye hazırladığımız kuru kayısıyı, kuş üzümünü, kuru üzümü, portakal kabuğunu, hindistan cevizini ve bademin yarısını ekleyelim ve bir iki taşım daha kaynatalım. Sonra kaselere koyalım. Üzerine fındık, badem, fıstık, ceviz, antep fıstığı, tarçın ve susam ile süsleyelim.
Sedef'in Notu: Pirinç dışındaki hiçbir malzemenin kaynattığınız suyunu aşurenin içine koymayın. Çünkü aşurenizin rengi kararır. Biz ailecek inciri içerisinde pek sevmediğimiz için koymuyoruz. Ama arzu ederseniz servis kabınızın içine bütün bir inciri ( 4 – 5 saat suda beklemiş) koyup üzerini de aşure ile doldurun. Bu şekilde incir sevmeyenler inciri kasede bırakabiliyorlar.
                                                                              AFİYET OLSUN.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder