Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 Nisan 2012 Pazartesi

AŞURE - 2011




5 Aralık 2011 Aşure günü
Hayatımda annemin aşuresinin üstüne aşure tanımam çünkü daha iyisini yemedim. Bol çerezli, tadı, kıvamı harikadır. Ama asıl olan niyet olduğu için Allah herkesinkini kabul etsin.
Biz aşureyi her zaman bir kilo buğdaydan ve ilk günü yapardık. Ama bu sene annemin bazı sağlık problemleri nedeniyle ilk günü yapamadık ama malzemelerimizi ve başka gıda ihtiyaçlarımızı aşure günü aldık ki evimiz bereketli olsun diye.  
10 Aralık Cumartesi günü nasip olupta yaptığımız aşure tarifimizi size olduğu gibi yazıyorum. Aşuremiz için bir gece önceden hazırlıklara başladık ve Cumartesi de saat 10:20 gibi komşulara dağıtmaya başladık. Aşure ne kadar çok kişiyle yenirse yani paylaşılırsa bizim için o kadar güzeldir. Bu nedenle hem büyük kaplarda (ailede kaç kişi varsa herkese bir kase hesabıyla) en az yedi eve dağıtır, hem de evimizde kâselerde bol miktarda bulundururuz. Bu senede hem dağıtıp hem de gündüz ve akşam gelen misafirlerle iki gün aşure yedik. Umarım sizde tarifimizi dener ve beğenirsiniz.



Malzemeler:
1 kg aşurelik buğday
500 gr nohut
500 gr kuru fasulye
1 su bardağı pirinç
450 gr kuş üzümü
500 gr kuru sarı üzüm
500 gr kuru kayısı
500 gr kuru incir
1 portakalın kabuğu
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
3 kilo şeker
1 çay kaşığı tuz
500 gr kavrulmamış (çiğ) badem
500 gr kavrulmamış (çiğ) fıstık
500 gr fındık
500 gr ceviz
Tarçın
Susam
Nar

Yapılışı: 
Buğdayı bir gece önce, büyük bir çelik tencereye koyalım, tencereyi su ile dolduralım, bir taşım kaynatıp tencerenin kapağını kapatalım. Tenceredeki su bittikçe su kaynatıp buğdaylara dökelim. Bu işleme yatasıya kadar devam edelim. İnanın suyu sünger gibi çekip, buğdaylar kabarıyor.
Fasulye ve nohutuda yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatalım. Ertesi gün bekleyip kabarmış olan buğdayları sıcak su ve tuz ilavesiyle ateşe koyup kapaksız olarak kaynatalım. Dibinin tutmamasına özen gösterelim, sürekli tahta bir kaşıkla karıştıralım.
Kuru kayısıyı, kuru inciri, kuş üzümü ve kuru üzümü ayrı kaplarda ıslayalım.
Fasulye ve nohutu süzüp ayrı kaplarda haşlayalım. Haşlandığında süzgece alalım.
Pirinci yıkayıp süzelim ve bir tencerede pirinçlerimizi haşlayalım. Haşlanan pirinçleri suyuyla birlikte buğdayımıza ilave edelim.
Kavrulmamış çiğ bademleri bir tencerede haşlayalım. Haşladıktan sonra soğuk suya tutup süzelim ve kabuklarını soyalım.
Fıstıkları fırında kabukları soyulabilecek şekilde ama fıstıklarda beyaz olacak şekilde biraz kavuralım.
Cevizleri iri iri kıyalım.
Susamları teflon bir tavada 2 – 3 dakika kavuralım.
Portakalın kabuğunu biraz rende ile hafifçe alalım ve kabukları ince ince doğrayalım. Sonra kabukların acısının çıkması için bir cezvede 5 dakika kadar kaynatalım.
Ayrı tencerelerde kuş üzümü ve kuru üzümü kaynatalım. Sonra sularını süzelim ve kenara koyalım.
Yumuşayan kayısıları küçük küçük doğrayalım.
Aynı şekilde yumuşayan incirleri de büyüklüğüne göre 6 veya 8’e bölelim.
Narlarımızı ayıklayalım.
Buğdayımız özleştiği zaman suyu süzülmüş nohut ve fasulyeleri katalım. Ağır ateşte pişmeye devam ederken, karıştıra karıştıra şekerimizi de ilave edelim. (Şekerin miktarını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.)
Tencereye hazırladığımız kuru kayısıyı, kuş üzümünü, kuru üzümü, portakal kabuğunu, susamı, hindistan cevizini ve bademin yarısını ekleyelim ve bir iki taşım daha kaynatalım. Sonra kâselerin tabanına incirlerden 2 – 3 tane koyalım ve üzerini aşure ile dolduralım. Üzerini fındık, badem, fıstık, ceviz, tarçın ve nar taneleri ile süsleyelim.
Sedef'in Notu: Pirinç dışındaki hiçbir malzemenin kaynattığınız suyunu aşurenin içine koymayın. Çünkü aşurenizin rengi kararır. Biz ailecek inciri içerisinde pek sevmediğimiz için koymuyoruz. Ayrıca incir aşurenin içinde olursa aşurenin rengide kararıyor. Ama çeşit olması için bu sene kâsenin dibine keserek koyup üzerini de aşure ile doldurduk. Bu şekilde incir sevmeyenler inciri kâsede bırakabiliyorlar.
                                                                              AFİYET OLSUN.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder