Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 Nisan 2012 Çarşamba

ANTALYA PİYAZI



Has Antalyalı kaç kişi kalmıştır bilemiyorum ama has Antalyalı bir aile olduğumuzu gururla ifade etmek isterim. Antalya turizimiyle olduğu kadar yemekleriyle de ünlenememiştir. Sanırım Antalya denilince aklınıza ilk gelende Piyazımızdır.
Bugünde sizlerle piyazımızı paylaşmak istiyorum.
Canım Annemin elinden Antalya piyazı...
Antalyamızın piyazı hiçbir yerin piyazına benzemez. Gittiğimiz başka şehirlerde menüde piyaz görünce ne zaman bir deneyelim dediysek gördük ki bizim kuru fasulye salatamıza oralarda piyaz diyorlar.
Antalya piyazının bu kadar ünlü olmasının nedeni piyazın tarator diye adlandırdığımız sosudur. Birde önemli sırrı fasulyemizin cinsidir.
Açıkcası Antalyalılar iri taneli kuru fasulyeyi pek sevmezler, fasulye yemeği için de bu Çandır fasulyesini tercih ederiz. Eskiden büyüklerimiz başka illerde oturan dostlarına bu fasulyeden hediye gönderirlermiş. Ama artık bu fasulye o kadar az yetişiyorki gerçek Çandır fasulyesini bulmak nerdeyse imkansızlaştı. Ama pazara uğrarsanız her fasulye Çandır diye satılırda işte onun Çandır olup olmadığını bir tek bilenler anlar.
İşte tarator ve Çandır fasulyesi bir araya gelince ortaya meşhur Antalya Piyazı çıkar.
Canım Annemin elinden Antalya piyazı...  

ANTALYA PİYAZI
Malzemeler:
400 gr kuru fasulye
1 adet orta boy kuru soğan
4 - 5 adet domates
3 adet yeşil biber
2 adet kapya yani etli kırmızı biber
1 demet maydanoz
Sosu için malzemeler:
1 çay bardağı tahın 
1/2 çay bardağı fasulyenin haşlama suyu
1/2 çay bardağı limon suyu
1/2 çay bardağı sirke
2 - 3 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı 

Üzeri için:
Haşlanmış yumurta

Yapılışı:

Bir gece önceden yıkayıp suda ıslamaya bıraktığımız fasulyelerimizi haşlayalım.
 
Haşlanan fasulyeleri ılımaya bırakalım.

Bir kasenin içine tahını koyalım. Üzerine tahını açmak için yavaş yavaş fasulye suyunu yavaş yavaş karıştırarak ilave edelim. Limon suyu, sirke ve havanda dövülmüş sarımsağımızı da kasenin içerisine ekleyelim.Bütün malzemeyi yavaşça karıştıralım. BURADAKİ ÖNEMLİ NOKTA: Sosumuzun hızlı karıştırılması veya çok karıştırılması kesilmesine neden olur. Mümkünse sosumuzu 3 - 4 saat dinlendirelim. Eğer sizinde bizim gibi vaktiniz yoksa o anda kullanabilirsiniz.

Fasulyelerimizin üzerine piyazlık olarak soğanımızı, yemeklik olarak biberlerimizi, domatesimizi ve ince ince maydanozlarımızı doğrayalım. Bütün malzemelerimizi karıştıralım.


Servis tabağımıza önce kuru fasulyeli karışımımız koyalım. Üzerine sosumuzu kaşıkla gezdirelim. En son olarakta Üzerine haşlanmış yumurtamızı doğrayalım. Ekmeğimizide yanımıza alıp sosuna bana bana yiyelim. Hımmmm hımm. ENFES.

                                                                              AFİYET OLSUN.

3 yorum :

  1. şiş köftenin vazgeçilmezi:-))

    YanıtlaSil
  2. Antalya piyazı harika olur. Çok severim arkadaşın dediği gibi şiş köfte ve ayran eşliğinde harika bir ziyafet. Ellerinize sağlık. Saygılar.

    YanıtlaSil
  3. Ankarada ikamet eden ama Antalyalı biri olarak tariflerinizi çok beğendik...

    YanıtlaSil