Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 Nisan 2012 Pazartesi

ANNEMİN ARKADAŞ TOPLANTISINDA ÇAY SAATİ




Canım annemin, Allah nazarlardan korusun kırk bir kere maşallah ki 1978 senesinden bu yana süren Kız meslek lisesinden olan arkadaşlarıyla kurduğu arkadaş toplantısı bizdeydi. Daha önce de dediğim gibi annemin diğer toplantılarında da olduğu gibi bu toplantısında da hanımlar pasta istemediği için kahvaltı ve salata tarzı yiyecekler hazırlanıyor. Hatta annemler bu tarz günlere simit günü adını verdiler. Bizde her zaman ki usulden çay saatimizi hazırladık.



Menümüzde:
Buzluk peynirli sigara böreği
Havuç ezmesi
İşlem görmemiş bulgur salatası
Avokado salatası
Pekmez tatlısı
Simit
Ve günlük kahvaltılıklar 
Bu menüdeki en özel tarif bence tatlımız. Bu tatlı annemin zamanından ve benim çocukluğumdan doğal bir tatlı. 
Özellikle kış aylarında yapılan kıymetli bir ikram. İçindeki pekmez ve ceviz kış soğuğunda yiyenlerin içini ısıtıyor. Fiziksel güçle çalışanlar için de bulunmaz bir enerji kaynağıdır. Ama sadece yararları için yenilecek bir tatlı da değil, lezzeti de mükemmel. Denemediyseniz çok değerli bir tat kaybetmişsiniz. Bir kere deneyin bir daha vazgeçemeyeceksiniz... Helede benim gibi anne eliyle yapılmışını yerseniz...  Kelimeler yetersiz kalıyor.



BUZLUK PEYNİRLİ SİGARA BÖREĞİ
Buzluğumda her zaman hazır olan pratik böreğim.
Malzemeler:
6 adet yufka
2 su bardağı süt
3/4 su bardağı sıvı yağ
İçi İçin:
500 gr tam yağlı beyaz peynir
300 gr lor peyniri
Üzeri için:
1 yumurtanın sarısı
1 yemek kaşık yoğurt
1 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı:
2 su bardağı süt ve 3/4 su bardağı sıvı yağı karıştırıp sosumuzu elde edelim.
Birinci yufkayı serip bol sos sürelim. Üstüne ikinci kat yufkayı da serip yine sosu sürüp içine peynirimizi koyup kalın sigara böreği saralım. Üstüne hiç bir şey sürmeden buzluğa uygun bir kaba dizelim. Böreklerin yapışmaması için her sırada araya streç film serelim ve buzluğa koyalım. (Eğer aynı gün pişirmek istiyorsak 3 - 4 saat buzlukta durması yeterlidir.) Çıkarıp çözdürmeden direk yağlı kağıt serilmiş tepsiye veya yağlanmış tepsiye dizelim. Üzerine yumurta sarısı, yoğurt ve sıvı yağ karışımını fırçayla sürelim. Ben çörek otu serpmedim ama siz çörek otu sermek isterseniz bir böreğe yumurtalı karışımı sürüp hemen çörek otunu serpelim veya siz yumurtayı sürerken bir kişide çörek otunu hemen serpsin. Çünkü buzluktan çıktığı için üzerine sürülen sos hemen donuyor ve çörek otları yapışmıyor. Önceden 180oC'de ısıtılmış fırında pişirelim.
                                                                            AFİYET OLSUN.
















HAVUÇ EZMESİ
Malzemeler:
10 adet orta boy havuç
3 yemek kaşığı sıvı yağ
6 - 8 yemek kaşığı yoğurt
5 diş sarımsak
Tuz
Yapılışı:
Havuçlarımızın kabuklarını soyalım ve rendeleyelim. Tavaya yağı koyalım ve yağ ısınınca havuçlarımızı ilave edelim. Havuçları ara ara karıştırarak yumuşayana dek pişirelim. Piştikten sonra bir kaseye alalım ve soğumasını bekleyelim.
Başka bir kabın içine yoğurdu koyalım ve içine rendelenmiş veya dövülmüş sarımsakları ve tuzu ekleyip, karıştıralım. Soğuyan havuçları sarımsaklı yoğurdumuzun içine ilave edelim. Havuç ezmesini servis kabımıza alalım. Arzuya göre pul biber, nane veya incecik kıyılmış maydanozlarla üzerini süsleyerek servis yapalım.
                                                                              AFİYET OLSUN.



















İŞLEM GÖRMEMİŞ BULGUR SALATASI
Malzemeler:
3 su bardağı işlem görmemiş pilavlık bulgur veya iri pilavlık bulgur
6 su bardağı su
3 adet iri havuç
5 adet domates
10 -12 adet salatalık turşusu
6 adet yeşilbiber
1 demet maydanoz
1 çay bardağı sıvı yağ
Tuz

Yapılışı:
Havuçları rendeleyelim, yağ ile beş dakika kavuralım ve suyu ilave ederek kaynatalım. Kaynayan suya bulguru, tuzu ekleyelim. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. Ama eğer benim gibi çok iri taneli hiç kırılmamış buldur kullanıyorsanız pişme süresi biraz uzun sürüyor.  Pişince soğumaya bırakalım.
Domatesleri ve salatalıkları küçük küçük küp şeklinde doğrayalım. Maydanozu (Arzuya göre dereotu da kullanılabilir.) ve biberleri ince ince doğrayalım. Soğumuş olan pilava doğradığımız tüm sebzeleri ilave edelim, karıştıralım ve servis kabımıza alalım.
                                                                           AFİYET OLSUN.



AVOKADO SALATASI
Malzemeler:
3 adet olgun avokado
2 adet limonun suyu
5 – 6 diş sarımsak
Tuz
Yapılışı:
Avokadoyu iki şekilde kabuğundan ayırabiliriz. Avokadonun dışını bıçakla soyabiliriz veya avokadoyu bıçakla boylamasına ikiye kesip, çekirdeğini çıkarıp, bir yemek kaşığı yardımıyla kabuğunun içinden meyveyi çıkarabiliriz. Çıkan meyveleri bir çatal yardımıyla ezelim. Üzerine limon suyu, dövülmüş veya rendelenmiş sarımsak ve tuz ekleyip yine çatalla ezerek bütün malzemeyi birbirine karıştıralım. Sonra servis kabımıza alalım. Arzu ederseniz kahvaltıda ekmeğin ya da simitin üzerine sürerekte tüketebilirsiniz.
                                                                         AFİYET OLSUN.


















PEKMEZ TATLISI
Güzel annemin ellerinden çıkan harika bir tatlı.
Malzemeler:
6 tepeleme yemek kaşığı nişasta
1 tepeleme yemek kaşığı un
2,5 su bardağı su
1 su bardağı pekmez
1,5 çay bardağı kıyılmış ceviz
1 çay bardağı pekmez 

Yapılışı:

Tenceremize un ve nişastamızı koyalım. Üzerine suyu dökerek nişasta ve unu çırparak eritelim. Sonra da üzerine bir su bardağı pekmezi dökelim ve çırpmaya devam edelim. Kısık ateşte çırparak pişirmeye başlayalım. Kaynayana kadar karıştırmayı hiç bırakmayalım. Kaynadıktan sonra içine cevizi ekleyip, karıştıralım. Karıştırırken tekrar bir çay bardağı pekmezi de ilave edip çırpmaya devam edelim.  Sonrada ocağın altını kapatıp, macun kıvamındaki tatlımızı sudan geçirilmiş borcamımıza dökelim. Soğuyana kadar oda sıcaklığında bekletip sonra da bir saat kadar buzdolabında dinlendirip dilimleyerek servis yapalım.
NOT: Eğer daha uzun süre buzdolabında bekletecekseniz üzerini steç film ile sarmanızı tavsiye ederim. Eğer sarmazsanız üzeri çatlayacaktır.

                                                                  AFİYET OLSUN.


1 yorum :

  1. pınarcığım annenızın elıne sağlık hepsı çok nefıs

    YanıtlaSil