Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19 Şubat 2012 Pazar

TARHANA ÇORBASI ve HİKAYESİ






Tarhana Çorbasının Hikayesi...

Devrin sultanı, Ramazan ayında, bir gün tebdil-i kıyafetle şehri dolaşmaya çıkar. Yanında baş veziri vardır. Sultan;
"Paşa, akşam ezanı kimin kapısının önünde okunursa o evde iftar edelim." der. İftar vakti yaklaşmıştır. Ara sokaklara girerler. Her evin kapısının önünde bir kişi beklemektedir. Bir misafir bulup evlerine iftar için çağıracaklardır. Başkalarına iftar ettirmenin zevkine tadacaklar ve sevabını alacaklardır.

Sultan ve veziri kendilerini tanıtmadan, herkese selam vererek giderler. İftar topu atılıp akşam ezanı okunmaya başladığında, fakir ama gönlü zengin bir Müslümanın evinin önündedirler. Zaten ev sahibi de iftara birilerini çağırabilmek için kapıda beklemektedir. Sofra hazırlanmış. İftar sofrasında ekmek, tuz ve mis gibi tüten bir çorba vardır. Tuzla iftarlarını açarlar, ekmek ve çorba ile karınlarını doyururlar. Çorba, sultanın çok hoşuna gitmiştir. Ev sahibine;

-“Bu çorba çok hoşuma gitti. Ne çorbasıdır bu?” diye sorar.

Çok zeki ve ferasetli olan ev sahibi;

-“Darhane çorbasıdır, sultanım.” diye cevap verir.

Darhane, Anadolu insanının dilinde “tarhana” olarak yerini alır. Bazı yerlerde ise daha da kısaltılarak “tarana” olarak kullanılır. 

İşte bizim evin darhane yani tarhana çorbası tarifi:

Malzemeler:
4 yemek kaşığı tarhana
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
3 - 4 adet sarımsak
1 çay bardağı haşlanmış nohut
Tuz
Nane
Yapılışı:

Tenceremizin içerisine zeytinyağımızı ve tarhanamızı koyalım.

Üzerine oda sıcaklığındaki sudan azar azar dökerek tarhanamızı karıştırarak eritelim.

Ocağımızı orta ateşte açalım. İçerisine salçamızı da ekleyelim.

Çorbamızı karıştırarak pişirmeye başlayalım.

Devamlı karıştırarak koyulaşması ve topaklanmamasını sağlamış oluruz.






Çorbamız kaynadığı zaman karıştırmayı bırakalım ve içerisine soyulup halka halka doğranmış sarımsaklarımızı ekleyelim. Çorbamızı yaklaşık 10 dakika kadar kaynatalım.

İçerisine haşlanmış nohutlarımızı ekleyip bir taşım daha kaynatalım ve ocağı kapatalım. Artık tarhanamız servise hazırdır.



                                                                      AFİYET OLSUN.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder