Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19 Şubat 2012 Pazar

ETLİ YAPRAK SARMASI




Herkesin bir sarması vardır. Bende sizlerle kendi sarmamı paylaşırken hiç sarma yapmayı bilmeyenleri düşünerek ayrıntılarıyla anlatacağım. Şimdiden kolay gelsin.
Etli yani kıymalı yaprak sarması:
Malzemeler:
750 gr salamura asma yaprağı
500 gr yağlı koyun veya dana kıyması
1 su bardağı pirinç
5 adet iri soğan
1 kahve fincanı zeyinyağı
1 kahve fincanı su
8 – 10 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 demet maydanoz
2 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kuru nane
Yapılışı:
Bir litrelik kavanoza kış hazırlığı olarak hazırladığım susuz salamura yapraklarımı derin bir tencerede kaynayan suda haşladım.
Ayıkladığımız pirincimizin nişastası gidene kadar yıkayalım.
Zeytinyağı ile yemeklik doğradığınız soğanları soteleyelim. Üzerine salça, şeker, tuz ve baharatlarımızı ilave edip bir iki kez karıştıralım.
Sonrada pirinçlerimizi, kıymamızı ve yemeklik doğradığımız maydanozları ilave edip iyice karıştıralım.
Yaprakları sararken geniş tarafına yani yaprağın sapına paralel olarak bir miktar iç koyalım ve kenarları iç malzememizin üzerine katladıktan sonra sıkıca ileri doğru rulo şeklinde saralım. Başka Tencerenin içine düzgünce yerleştirelim. Ben yapraklarımı da aynen biber dolmamdaki gibi buharda 1 ssat kısık ateşte pişiriyorum.
Tenceremizin içine bir su bardağı su koyup sarmalarımızın üzerine 4 – 5 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirelim. Tencerenin kapağını da kapatalım. Bir taşım harlı ateşte kaynatıp ateşi kısalım. Yaklaşık 1saat pişirelim. Arada suyunu kontrol edelim, susuz kalırsa azar azar sıcak su katabilirsiniz.
Ama klasik yöntemle de pişirmek istersek sarmalarımızın üzerine yenlere geniş bir yemek tabağını ters çevirerek kapatalım.Bir su bardağı su koyup sarmalarımızın üzerine 4 – 5 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirelim. Tencerenin kapağını da kapatalım. Bir taşım harlı ateşte kaynatıp ateşi kısalım. Yaklaşık 1 saat pişirelim. Arada suyunu kontrol edelim, susuz kalırsa azar azar sıcak su katabilirsiniz.
Piştikten sonra sarmaları tenceremizin içinde soğutup yani sarmalar pilav usulü demlendikten sonra servis tabağına dizelim ve servis yapalım.
 
NOT: Etli dolma ve sarmalar, zeytinyağlı dolma ve sarmalara oranla daha uzun süre pişirilirler. Ayrıca etli dolma ve sarmaların içini çiğ hazırladığımız için, pişirilirken ilave etmemiz gereken su miktarı zeytinyağlı dolma ve sarmalara oranla daha fazladır.
NOT: Eğer sizinde benimki gibi iç malzemeniz artarsa evinizde ne varsa (yeşil veya kırmızı biber, domates, patates, kabak, patlıcan vb.) onun içini doldurup sarmalarınızla aynı sürede pişirebilirsiniz. Benim buzdolabımda etli kırmızı biber yani kapya biberlerlerim olduğu için ben onları doldurdum. Asma yapraklarının arasındada kırmızı kırmızı güzel oldular hani.
                                                                  AFİYET OLSUN.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder