Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

29 Nisan 2013 Pazartesi

ZEKERİYA SOFRASI




Selâmün aleyküm dostlarım.
Sizlerle;
Yaradanımdan dilediğim ve gerçek olan bir dileğim için kurduğum soframı paylaşmak istiyorum. Ben dileğimi dilerken
"Allahım dileğim gerçek olursa zekeriya sofrası kuracağım."
diye adamıştım. Tam bilemiyorum ama 7 yıldır dileğim için bekliyordum.
veee....
Şükürler olsun Yaradanıma dileğim 2012'de gerçek oldu.
Allahıma birşey adadımmı bekletmemek gibi bir huyum var.
Bu nedenlede hemen hazırlıklara başladım. Bu dilek için anneminde ayrıca adadığı 41 yasini okuyup o güne hazırladık.
Masada hazırlanan yiyeceklerin toplam malzemesinin en az 41 çeşitten oluşması gerektiği için menümü belirledim.
Gelen misafirlerle yasini bağladık ve helvasını pişirdik. Arkasındanda "Zekeriya sofrasının duasını yani Kuranı Kerim'den "Meryem Suresini" okuduk. Sonrada masaya oturup afiyetle yedik.
Benim sizlerle soframı paylaşmamda 8 ay sonra nasip oldu.
Naparsınız, çalışma hayatı yorucu ve ben çok yoruluyorum.
Ama zevkle yoruluyorum.
Böyle oluncada paylaşımlarım baya geçikiyor.
PEKİ...
ZEKERİYA SOFRASI NASIL OLUR?
Zekeriya sofrasında ister yemek ister benim gibi çay saatine uygun ikramlarda bulunulur. Tek şart masadaki toplam malzemenin 41 çeşit olmasıdır. Malzeme sayımına tuz, şeker, un, süt, yağ, baharatlar, çerezler, meyveler hepsi dahildir. Kısaca ne kullanırsanız onu sayarsınız. 
Duası da Kuranı Kerim'den Meryem Suresidir.
Bizde mum yakma faslı olmaz, çünkü bizim dinimizde mum yakmak uygun değildir. 
Dilek dilemek isteyenler masada dileklerini içinden söyler. İsteyen masadan kalktıktan sonra 2 rekat namaz kılıp dileğini diler. Ama ne olursa olsun dilek Allahtan dilendiği için bu bir adaktır ve yerine getirmek gerekir.
Şimdide
 Benim Zekeriya Soframa buyrun bakalım.





ZIRVA TATLISI

Malzemeler:
1 litre su
7 çorba kaşığı nişasta
1,5 su bardağı pekmez
4 - 5 kuru incir
8 - 10 kuru kayısı veya hurma
1 su bardağı kuru sarı üzüm
100 gr fındık veya ceviz
2 yemek kaşığı kuş üzümü
2 yemek kaşığı çam fıstığı

Yapılışı:
Kuru incir, kuru kayısı (veya hurmayı), sarı üzümü sıcak suya ıslayalım. Yumuşayan incir ve kuru kayısıyı (veya hurmayı) küçük küçük doğrayalım. Kuş üzümünü bir taşım yani (1 - 2 dakika) kaynatalım ve sıcak suda şişene kadar bekletelim.

Bir tencerede 1 litre suda nişastayı ve pekmezi karıştırarak pişirmeye başlayalım. Karışımımız kaynamaya başlayınca  çam fıstığı, fındığı ilave edelim ve suda beklettiğimiz kuru meyveleride süzüp ilave edelim. Zırva tatlımızı macun kıvamı alana kadar pişirelim. Pişen tatlımızı borcama dökelim ve soğumaya bırakalım. Soğuyan tatlımızı donup soğuyana kadar 6 saat kadar buzdolabında bekletelim. Soğuk olarak servis yapalım.


Zeytinyağlı yaprak sarması için:
http://pinarsedefunal.blogspot.com/2012/04/yaprak-sarmasi.html

KUDRETULLAH yani KREM KARAMELLİ KEK
Malzemeler:
Karamel için malzemeler:
1,5 çay bardağı şeker
Krem kısmı için malzemeler:
2,5 su bardağı süt (500 gr.)
3 yemek kaşığı şeker
4 yumurta
1 adet portakal kabuğu veya limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya
Kek için malzemeler:
3 yumurta
1.5 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
3 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 adet portakal kabuğu veya limon kabuğu rendesi
YAPILIŞI
Ortası delik veya düz kek kalıbınızı yağlayalım ya da benimki gibi silikon kalıp kullanacaksanız yağlamayın. Sadece kelepçeli kalıp kullanmamanızı öneririm.
1,5 çay bardağı şekeri tavada karamelize edip kalıbın dibine dökelim.
2,5 su bardağı sütü ve şekeri bir kaba alıp çırpalım. Portakal veya limon kabuğu, vanilya ve yumurtayıda ekleyip sadece yumurtalar karışana kadar çırpalım. Bu karışımı da kek kalıbına dökelim.
Kekimiz için de 3 yumurta ile şekeri çırpalım. Süt, sıvıyağ, kakao, portakal kabuğu veya limon kabuğu (krem kısmına hangisini kullandıysanız kektede onu kullanın), kabartma tozu veya unu ilave edip çırpalım. Hazırladığımız kek karışımını yavaşça sütlü karışımın üzerine dökelim. Görüntü sizi sakın korkutmasın pişme esnasında yeniden ayrışacaklar.
Kek kalıbını alttaki sütlü kısmı kapatacak kadar su dolu bir kabın içine oturtalım.Önce 200 derecede kabardıktan sonra 175 derecede pişirmeye devam edelim. Yaklaşık 40 dakika pişiyor ama kürdanla kontrol edelim.
Kekimizi fırından çıkarıp dışarda soğuttuktan sonra 1 gece veya en az 10 saat buzdolabında bekletelim. Ertesi gün dolaptan aldığımız keki sıcak su dolu bir kabın içine oturtup 2-3 dakika bekletelim. Bir bıçakla kenarlarını kek kalıbından ayıralım. Kenarlı bir servis tabağımıza ters çevirelim. (Kenarlı tabak olmazsa akabilir.)




MİNİK TUZLU KURABİYE - TUZLU FINDIK KURABİYE - SİRKELİ TUZLU KURABİYE
Malzemeler:
150 gr margarin
1 su bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı çörekotu
1 çay bardağı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 kahve fincanı üzüm sirkesi
1 paket kabartma tozu
1 yumurta
Aldığı kadar un
Yapılışı:
Yumurtanın sarısını bir kaseye ayıralım. Yumurtanın beyazıda içerisinde olmak üzere bütün malzemeyi derin bir kapta yoğuralım. Kulak memesi kıvamında yani yumuşak bir hamur elde edelim. Hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparalım ve yuvarlak şekil verelim. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim. Üzerine yumurta sarısını sürelim ve 175 ºC'lik fırında kızarana kadar pişirelim.
NOT: Kurabiyeler küçük olduğu için kısa sürede pişiyorlar.




PATATESLİ KEK
Malzemeler:
2 yumurta
1,5 su bardağı un
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
7 adet büyük patates
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızıbiber
Yapılışı:
Patatesleri tavla zarı büyüklüğünde küp küp doğrayalım. Derin bir çırpma kabının içinde yumurtayı çırpalım. Geriye kalan tüm malzemeleri çırpılmış yumurtaya ekleyelim ve karıştıralım. Karışımı yağladığımız 24 -26 cm'lik küçük bir kek kalıbına dökelim. (İsterseniz kekin üzerine çörek otu veya susam serpebilirsiniz.) ve 200 ºC'de 20 – 25 dakika kızarana kadar pişirelim.
                                                AFİYET OLSUN.




HAVUÇ YOĞURTLAMASI - HAVUÇ EZMESİ
Malzemeler:
6 - 8 adet orta boy havuç
2 yemek kaşığı sıvı yağ
6 - 8 yemek kaşığı yoğurt
5 diş sarımsak
Tuz

Yapılışı:

Havuçlarımızın kabuklarını soyalım ve rendeleyelim. Tavaya yağı koyalım ve yağ ısınınca havuçlarımızı ilave edelim. Havuçları ara ara karıştırarak yumuşayana dek pişirelim. Piştikten sonra çukur bir kaseye alalım ve soğumasını bekleyelim.

Başka bir kabın içine yoğurdu koyalım ve içine rendelenmiş veya dövülmüş sarımsakları ve tuzu ekleyip, karıştıralım. Soğuyan havuçları sarımsaklı yoğurdumuzun içine ilave edelim. Havuç ezmesini ekmek dilimlerinin üzerine sürelim. Arzuya göre pulbiber, nane veya incecik kıyılmış maydanozlarla süsleyerek servis yapalım.

Not: Ben havuç ezmesini çay saatindeki ikramlarımda da ekmeğe sürmeden ortaya servis yapıyorum. Misafirlerimin bazısı ekmeğe sürerek, bazısıda ekmeksiz olarak yiyor.
                                                              



KISIR
Malzemeler:

2 su bardağı ince bulgur
3 ade büyük soğan
4 - 5 diş sarımsak
2 adet kapya yani kırmızı biber
2 adet sivri biber
4 adet domates
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
2 limon
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
6 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
2 yemek kaşığı nar ekşisi
2 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı kimyon

Yapılışı:
Ayıkladığımız bulgurumuzu kapaklı bir kabın içine veya tencereye alalım. 2 limonun suyunu sıkalım ve bulgurun içine dökelim. Üzerine bulgurun üstünü öretecek kadar sıcak su ekleyelim ve kapağını kapatalım.
Bulgurumuz şişerken soğanları soyup küçük kareler halinde keselim ve tavaya alalım.Tavaya rendelediğimiz sarımsakları, tuzu ve yağı ekleyip soğanlar diriliğini kaybedinceye kadar kavuralım. Tavayı söndürmeden önce salçalarımızı, nar ekşisini, kuru naneyi ve kimyonu ekleyip bir kaç dakika daha kavuralım.
Sonra şişen bulgurumuzun üzerine döküp kaşıkla, bulgur tamamen kırmızı renge döneseye kadar karıştıralım ve dinlenmeye bırakalım.
Maydanozlarımızı ince ince doğrayalım.
Domateslerimizin kabuklarını soyup küçük küpler halinde, biberlerimizi de ince ince doğrayalım. Sonrada bulgurun üzerine döküp karıştıralım ve servis tabağımıza alalım.



Harf Makarnalı Tavuk Salatası:
http://pinarsedefunal.blogspot.com/2012/04/cay-saati.html
ya da
http://pinarsedefunal.blogspot.com/2012/04/cay-saati-ikramlarim_25.html





Tarçınlı fındık kurabiye için:
http://pinarsedefunal.blogspot.com/2012/04/findik-kurabiye-tarcinli-kurabiye.html

TARÇINLI ÇİKOLATALI FINDIK KURABİYE
Malzemeler:
1 yumurta
1,5 su bardağı nişasta
250 gr (1 paket) margarin (Eritmeden)
3 yemek kaşığı şeker
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
İçerisine:
1 Kutu damla çikolata
Üzeri için:
Tarçın
Pudra şekeri
Yapılışı:
Bütün malzemeleri özleşene kadar yoğuralım. Hamuru fındık büyüklüğünde yuvarlayalım. İçerisine 2 adet damla çikolata koyup tekrar yuvarlayarak kapatalım.  Yağladığımız veya yağlı kâğıt serdiğimiz iki fırın tepsisine kurabiyeler birbirine değmeyecek şekilde yani rahat kabarabileceği şekilde dizelim. Önceden 180 ºC’de ısıtılmış fırında pişirelim. Bir tepside tarçın ve pudra şekerini karıştıralım. Pişen kurabiyelerimizi fırından çıkınca bu karışımın içine dökelim ve tepsiyi sallayarak kurabiyeleri tarçınlı pudra şekerine bulayalım. Sonra servis kabına alıp tepside kalan tarçınlı pudra şekerini tekrar kurabiyelerimizin üstüne eleyelim.
                                                                                       
SU BÖREĞİ TADINDA PEYNİRLİ SİGARA BÖREĞİ TARİFİ İÇİN:



BÖĞÜRTLENLİ - VİŞNELİ SÜTLÜ TATLI
Malzemeler:
5 su bardağı soğuk süt
4 kahve fincanı şeker
3 kahve fincanı un
1 paket damla sakızı veya falım sakız

1 litre vişne suyu
1 su bardağı böğürtlen reçeli
3 kahve fincanı nişasta

Yapılışı:
Muhallebi yapacağımız tencere içine unu, şekeri koyalım ve homojen şekilde iyice karıştıralım. Üzerine sütü ilave edelim. (Tüm sütlü tatlılarda şekerle unu karıştırarak bu işlemi yaparsanız topaklanma riskini ortadan kaldırırsınız.) Kısık ateşte kaynayıncaya kadar karıştıralım ve sakızı ekleyelim. Sonra da muhallebi kıvamını alıncaya kadar karıştırarak pişirelim. Muhallebiyi çırpma kabına alalım ve 5 dakika yüksek devirde mikserle çırpalım. Borcama veya servis kabımıza alıp soğumaya bırakalım.
Buzdolabına koyma soğukluğuna yaklaşırken üzeri için bir tencereye vişne suyu, reçel ve nişastayı koyalım. Karıştıra karıştıra pişirelim. Pişen vişneli muhallebiyi mikserle 2 - 3 dakika çırpalım ve sakızlı muhallebimizin üzerine yayalım. Soğuyan sütlü tatlımızı buzdolabına kaldıralım.  Soğuk olarak servis yapalım.


AFİYET OLSUN.


6 yorum :

  1. ALLAH KABUL ETSİN CANIM.ÖYLE BİR SOFRAYI İLK DEFA DUYDUM AMA MASADA MENÜDE HARİKA.ELLERİNE SAĞLIK.SEVGİLER.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım. Bende internete baktığımda gerçekten az kişinin bildiği bir sofra olduğunu gördüm. Ama Zekeriya peygamberin sofrası en azından Antalya'da çok yapılan bir sofradır ve tavsiye ederim. Sevgiler...

      Sil
  2. ellerine sağlık....
    herşey harika görünüyor..........

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık Allah kabul etsin. Bu dileğin gibi tüm dileklerini kabul etsin Rabbim.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Herşey harika görünüyor keşke bende o masada olsaydım diye düşünmeden edemedim. Ellerinize sağlık. Tariflerin hepsini not ettim. Tek tek deneyeceğim. Tekrar elinize sağlık.

    YanıtlaSil